Baner 600x80
Вторник, 29 Август 2017 12:07

Родителският кооператив или нестандартната форма за отглеждане на щастливо дете


bigstock-kids-with-book-pencils-and-pa-60602702Напоследък понятието кооператив се среща все по-често в разговорите между родители, търсещи начин да се измъкнат от стандартната форма на възпитание в детските градини и яслите. За тях родителският кооператив е предпочитаният вариант за отглеждане на децата им, защото е максимално близък до семейната среда и защото в него мъничетата получават индивидуално внимание и свободата да бъдат себе си, а семействата се включват активно в процеса.

За предимствата на един различен подход на общуване между родители, учители и деца, които участват заедно в процеса на порастване на детето и изграждането му като здрав и щастлив човек, ще ни разкаже Деница Косева – майка, чието семейство е част от един от най-старите родителски кооперативи в София.

Накратко - какво представляват кооперативите?
Родителските кооперативи се създават от родители, които имат сходни възгледи за отглеждането на децата си и споделят на доброволни начала труда и времето си, като си делят и разходите. Родителите сами преценяват всичко, свързано с отглеждането на децата им.

Защо избрахте децата Ви да посещават родителски кооператив?
Още когато първото ни дете беше бебе, започнахме да се интересуваме по-активно какви са вариантите за отглеждане на дете, които да не са свързани с някаква форма на насилие или стрес, както и да ни позволяват ние като родители активно да участваме в процеса на отглеждането му. За съществуването на родителски кооперативи в България разбрахме съвсем случайно от позната майка. Започнахме да четем и открихме, че в страни като Германия това е много разпространена форма на отглеждане на деца, а у нас тогава набираше съмишленици. Когато разбрахме какво представляват кооперативите като замисъл, за нас те се оказаха единственият приемлив вариант за децата ни.

Лесно ли се намират съмишленици?
Не бих казала, че е лесно или пък толкова трудно. В България все повече родители избират кооператива като предпочитан вариант за отглеждане на децата си, защото вярват, че среда, близка до семейната, е най-стимулираща за развитието им. Родителите, избрали кооператива, често практикуват принципите на привързаното родителство, вярват в това, че децата трябва да бъдат учени на емоционална интелигентност, да учат чрез свободната игра, да бъдат стимулирани да са самостоятелни и да поемат лична отговорност.

Според Вас как се чувстват самите деца в кооператива?
За мен кооперативът е възможно най-здравата емоционално среда за децата ми. Тя е идентична на семейната, тук те са спокойни и свободни да бъдат себе си. Факт е, че всички много трудно успяваме да убедим хлапетата, че е време да се прибираме вкъщи, и често просто отиваме заедно в близкия парк, защото децата искат да са заедно.

Какво ви отличава от детските ясли и градини?
Мисля, че основната разлика се състои в това, че водеща в кооперативите е ролята на родителите. Самият ти участваш активно. Учители и психолози имат асистираща роля в педагогическия процес. Водещи са родителите.
Самата среда, в която децата учат, също е различна. Тук те обикновено имат право да избират свободно между няколко опции за занимания, храна или как да постъпят в дадена ситуация. Естествено, това се случва, като се следват установените от семействата правила и ритъмът на деня. Съвсем случайно преди време получихме интересна обратна връзка от преподавател по айкидо. Оказа се, че нашите деца се справят много по-добре от всички други техни детски групи, при това хлапетата ни са на по-малка възраст. Според преподавателя това се дължи на средата, в която растат и учат.
Друга голяма разлика е постоянният и доста близък контакт между педагозите и родителите – той е ежедневен и много интензивен. В кооператива родители и учители са партньори и участват заедно в процеса.
Много от хората, предпочели кооператив като алтернатива на детската градина, също така предпочитат природосъобразния начин на живот и здравословното хранене. Не са малко семействата, избрали да създадат кооператив по-далеч от града, в планината или в гората, където децата могат постоянно да играят на открито и да опознават света. Храната пък се подбира много внимателно и е съобразена с предпочитанията на децата и на техните родители.

Има ли нормативна база, която да регулира дейността на кооперативите?
В България родителските кооперативи не са регулирани. Законът нито ги урежда изрично, нито ги забранява. Те се създават често от група приятели и са под формата на граждански инициативи за съвместно отглеждане на децата.

Да си част от подобна организация не е ли изморително? Как намирате време и как съчетавате това с работата си?
Неслучайно сме кооператив – споделяме си усилията и времето, като се съобразяваме с възможностите на всеки от нас.

Кои са основните трудности пред семействата, избрали родителския кооператив?
Да си част от родителски кооператив, изисква да отделяш от времето и силите си, да си активен в отглеждането на децата си. Това понякога може да е изморително. Но пък когато някой се измори, останалите членове на кооператива се стараят да му помогнат и да поемат част от неговите ангажименти – като семейство от семейства сме.
Трудно е и да се справяме с честото неразбиране от страна на околните. Нерядко ни смятат за нелегални детски градини или са враждебни към нас, защото сме „извън системата". Може да бъде доста изморително отново и отново да обясняваме, че законът не ни регулира, затова не сме незаконни, че в родителския кооператив не се генерира печалба, затова не сме нелегална детска градина, а просто група съмишленици, които си отглеждат децата заедно.

Имат ли бъдеще родителските кооперативи у нас, или обществото все още е твърде консервативно?
Родителските кооперативи стават все по-популярни. По данни на Асоциацията на родителските кооперативи в момента в цялата страна има над 20 кооператива, в които участват над 250 семейства. Разбира се, броят на кооперативите в България, сравнен с Германия например, където те са над 4000, е много малък, но у нас първият е възникнал все пак доста скоро – през 2009 г.

текст Петя Мукова

Последна редакция Вторник, 29 Август 2017 12:19
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини