Baner 600x80
Понеделник, 28 Август 2017 11:39

Избора ... Нека бъде истински избор


Photo 6-28-17 9 54 35 AM 1В последните няколко години по това време неизбежно получавам куп молби за помощ и насоки относно важна за всички стъпка, каквато е изборът на училище. Замислих се едно време как избираха родителите ни – най-близкото квартално училище, най-добре да не пресичаш и до там ... То вярно, че разлика в нивата на предлаганата услуга нямаше чак толкова драматична, че да си заслужава като сега да прекосиш половината град, мъкнейки заспало мъниче с раничка тежаща колкото него, било на гръб в (гр)Адския транспорт, било в колата в задръстването.


Но да оставим битовите драми и да се върнем наистина на най-важното – ДЕЦАТА и наистина важната стъпка, каквато е избора на училище.

Първият съвет, който давам на всички е – прекарайте една седмица с детето си! Да! Точно така поне една седмица по възможност се отдайте на него, правете нещата, които обича и опитвайте нови.

Защо ли?

Ами защото в днешно време училищата (или поне някои) предлагат избор на области, в които се акцентира в развитието на децата – езици, математика, музика, култура на една или друга държава поради почти пълна липса на родна такава ...
Най-важното, когато ще избирате училище за ВАШЕТО ДЕТЕ е да не забравяте, че именно за него става дума. Това че, другарчето му в игрите, детето на шефката или на комшийката ви се чувства чудесно и напредва в училище с усилено изучаване на математика изобщо не значи, че това важи за вашето музикално, чувствително дете с интереси в областта на музиката, литературата и киното ... да речем.
И за да не реши някой, че и аз съм се родила научена да кажа, че горният така важен съвет е от графата личен опит. Навремето като безкрайно доволни родители, решихме че след като първият ни син има страхотен напредък и получава невероятно образование в математическа гимназия е прекрасна идея да запишем там и вторият си син. Е, записахме го .... след малко повече от 3 години не знам кой се радваше повече като си тръгнахме от там – детето, ние или учителите му.
И в случая вината за това си беше само наша, защото решихме напълно погрешно, че след като училището, което е едно наистина уникално и прекрасно място и до днес, е подходящо за всички деца.
Няма такова училище, което е подходящо за всички – има такова, което е най-подходящо за ВАШЕТО ДЕТЕ и вие търсете именно него!
В днешно време информацията просто извира отвсякъде – форуми, страници в интернет, познати, приятели – разпитвайте, мислете, непременно търсете и мнения против и ги анализирайте внимателно.
Доволните родители дават обичайно едностранна и екзалтирана информация, но вие търсете и негативите и колкото повече откриете, обмислите, толкова по-малко ще са изненадите.
След „дребната грешка" със средният ни син не направихме такава и с малкия – директно се заехме да търсим училище за него и за неговите интереси, възможности и среда, която да му помогне да се развива максимално добре. Намерихме макар и трудно.

Какви би било добре да са вашите водещи точки при избора.

Локацията не е за пренебрегване, без да е водещ критерий никак не е маловажно как ще стигате вие и детето до училище, как ще си тръгва от там то, ще бъде ли спокойно и безпроблемно придвижването му, ще бъдете ли вие спокойни, когато детето започне да се прибира само. При избора на дадено училище ще бъде ли лесно на някой приятел, познат, роднина да помогне при прибирането и/или воденето на детето на училище, когато се налага.

Вторият важен макар и също не най-определящ критерий е средата – помислете, какви хора избират това училище, поогледайте се около двора и се замислете предпочитате ли тази среда от деца и родители, за да расте детето ви в нея. Има училища (особено сред частните такива), които предлагат услуга с високо качество по отношение на образование, но лично аз бих ги отхвърлила поради свои критерии за селектиране волно или не на родителите и налагащите се от това ценности.
Трети за мен много съществен критерии отново донякъде свързан по-скоро с логистиката е дали бихте могли в това училище и в близки на него места да организирате максимално добре делника на детето – обяд / предлага ли се храна и каква, дали тя отговаря на нуждите на детето и доколко бихте били спокойни да го оставите само да подбира храната наоколо/, почивка /има ли наблизо площадка или съоръжения, на които да поиграе, да зареди батериите по време на почивките си/, допълнителни занимания според интересите на детето ви – музика, езици, спорт, библиотека.

И стигаме до най-важните поне за мен критерии, а именно профила на училището. Колкото и да е спорна темата, за мен е важно едно дете от ранна възраст да попадне в свои води. Вълнува го музиката или рисуването – търсите училище с усилени занимания по музика и изобразително изкуство, отдават му се и го привличат езици – търсите училище с разширен езиков профил и обмисляте внимателно това, какъв да е водещият език за детето. Добре е, родителите да имат концепция, добре е да обсъдят и с детето дали да започне още от рано да изучава чужд език, с каква интензивност, кой точно език. Детето е добре да има и мотивация и яснота, а не да бъде просто принуждавано да учи нещо, в което не намира смисъл. Това е ролята на родителя, да мотивира, да създаде предпоставка и оттам да предаде щафетата в ръцете на добър и работещ с удоволствие педагог. В последните години нашумя практиката децата от малки да бъдат занимавани с математика, това е една прекрасна възможност и ако детето ви има положителна нагласа не се колебайте, но и бъдете внимателни как върви развитието му. Бъдете реалисти, не го „натискайте" прекалено за резултати още от самото начало – запалете го, засилете интересите му в тази област. С риск да ви досадя пак напомням, че се съобразявате с интересите и желанията на детето, а не с вашите амбиции и планове за бъдещето му.
Запълнете деня на детето относително равномерно, като не забравяте, че то е дете – тоест освен това да бъде отличен математик, да научи поне един език до 7 клас, да се яви на 8 олимпиади, детето ви трябва да има време за игра, за четене на книжки, за активна почивка, задължително включете в делника му поне 2-3 часа седмично занимания със спорт или поне танци, защото двигателната активност подпомага цялостното развитие на децата.


текст Елена Хаджигенова
https://smilenewslenny.wordpress.com/

Последна редакция Понеделник, 28 Август 2017 11:47
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини