Baner 600x80
Понеделник, 29 Май 2017 11:25

Кашкавал или моцарела?


ed3a3451935f4a30e2a886c7922d7d2cКогато искаме да се отървем от излишните килограми, много важен е хранителният режим. Той трябва да включва вкусни и разнообразни храни, за да можем да го спазваме без проблем достатъчно дълго време. Кое е по-добре да включите в менюто си – кашкавал или моцарела?


Какво точно е моцарела?

Това е сирене, направено от биволско, краве или козе мляко (може и от комбинация от тези млека), обикновено се продава на малки топки. Меко и еластично е и има леко сладникав вкус. Да, моцарелата не е типично за българските ширини сирене, не е толкова достъпно като нашето сирене, но употребата му носи много ползи, особено когато искаме да влезем във форма с вкусна и разнообразна храна.

Защо да предпочетем моцарела?

Високо съдържание на протеини
Моцарелата съдържа 32% протеини на 100 грама. Протеините са важни за изграждането на мускулите, които пък ни осигуряват бърз метаболизъм. Измежду всички сирена моцарелата се нарежда на второ място по високо съдържание на протеини след сиренето пармезан. Същевременно нискомаслената моцарела има сравнително малко калории.
Високо съдържание на витамини
С моцарелата си набавяме водоразтворими витамини, необходими за добро зрение, за формирането на червени кръвни телца, за хубава кожа, както и за нормализиране на теглото. Това са витамини B6, биотин, рибофлавин, витамин B3. Биотинът спомага също за нормализирането на нивата на глюкозата при хора с диабет, а витамин B6 е силен антиоксидант. Витамин B3 спомага за превръщането на мазнините в енергия, предпазва и от артрит. Тези витамини не се складират в тялото ни, така че при консумиране на моцарела директно се използват от организма ни.
За здрави кости
Моцарелата е страхотен източник на калций – 150 грама моцарела ни набавят цялото дневно препоръчително количество калций. Освен това съдържа фосфор и мастноразтворимите витамини А, D и E – всичките те са важни за усвояването на калция от организма, както и за здравината на клетъчните мембрани. Калцият от своя страна е важен не само за костите, а и подпомага отслабването.
Кога и как да хапваме моцарела?
Нискомаслена моцарела е чудесно да включим в салатата си (за предпочитане от зеленолистни) на обяд или вечеря, или в междинната закуска (знаете, че препоръчвам две задължителни междинни хранения). В салатата ограничаваме количеството до 100-150 грама, а ако хапваме моцарела за междинна закуска, са ни достатъчни няколко резенчета.

Защо да избягваме кашкавала при отслабване?

Високо съдържание на мазнини
Кашкавалът е високопротеинова храна и е страхотен източник на калций. Но кашкавалът в традиционната му българска рецепта има високо количество мазнини (около 30 грама на 100 грама кашкавал, като според произхода и марката може да варират). За сравнение моцарелата, която аз препоръчвам като заместител в рецептите с кашкавал, има около 15-18 грама мазнини на 100 грама, като при нискомаслената й версия те са още по-малко. В същото време моцарелата също толкова успешно може да ни набави така ценните протеини и калций. За сравнение кашкавалът ни набавя около 25 грама протеин на 100 грама, а моцарелата – над 30 грама протеин на 100 грама. По отношение на калция: кашкавалът набавя около 350 мг калций на 100 грама, моцарелата – около 750 мг калций (препоръчителният прием е около 1000 мг калций на ден, като варира според възрастта).
Висококалорична храна
Именно заради високото съдържание на мазнини кашкавалът има и доста повече калории в сравнение с моцарелата – 100 грама кашкавал имат около 370 калории, докато същото количество моцарела, и то ако не е нискомаслена, 270 калории.
Високо съдържание на сол
Традиционният у нас кашкавал има доста високо съдържание на сол, което е причина за задържане на вода, подуване, да не говорим, че е причинител на множество бъбречни, сърдечни и други заболявания. Моцарелата има значително по-ниско съдържание на сол. Ако соленият вкус на кашкавала ви липсва – просто добавете повече подправки към ястието.


Моцарелата успешно може да замести кашкавала, като предоставя всички ползи от него, но с намалени „вреди". Разбира се, вариант е да хапваме много малки количества кашкавал, но ако не можем да се ограничим, може просто да го заместим с по-добрата алтернатива, когато се стремим да сваляме тегло. И не на последно място, консумацията и на моцарела трябва да е умерена - по няколко резенчета на едно ядене.

Цвета Капитанова

fitpersona.com

Последна редакция Понеделник, 29 Май 2017 11:38
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини