Baner 600x80
Четвъртък, 08 Декември 2016 12:28

Вълшебна Коледа в Хлебните къщи


SofiaBH2Има едно уютно и специално място, където деца и родители могат заедно да замесят своя хляб, да празнуват уникални рождени дни с месене и различни способи с изкуства, да споделят незабравими преживявания.Ще го откриете в мрежата „Хлебни къщи"и фурна "НадЕжко". Mрежа „Хлебни къщи"е първото създадено в България обединение между социално-културен център и фурна-социално предприятие (фурна "НадЕжко"), която подкрепя и работи с хора с увреждания и други уязвими групи.

Там можете даsofiaBH вкусите екологичен традиционен български квасен хляб с подбрани качествени продукти и други екологични и биологични храни, като основни клиенти на фурната са майки, които знаят колко е важно хлябът, който ядат децата им, да е с квас, без мая и консерванти.
В „Хлебните къщи" се събират хора, за да месят заедно хляб, да замесват приятелства, да споделят истории и мисли, да творят музика, поезия. Основният инструмент на въздействие е общностното месене на хляб, в което „месим, за да се смесим". „Хлебната къща" предлага образователни занимания/месения за деца, хлебна терапия за хора с увреждания, тиймбилдинг („breadbuilding") за компании и организации.
В България има 8 „Хлебни къщи" и много програми по света (повече за всяка една може да намерите на сайта www.bread.bg)
Вкусните специализирани методи
„Театър на трохите", "Кухненска музика", "Културите на света: Културна антропология за деца" и 3S Социално кариерно ориентиране са уникални методи за работа с деца, разработени от д-р Надежда Савова-Григорова - основател на Мрежата и културен антрополог от Университета "Принстън", САЩ. Методите се прилагат в 18 страни на 5 континента от педагози, социални работници, терапевти.
В „Театър на трохите" децата собственоръчно минават през всички стъпки на приготвянето на хляб, рисувайки в брашно, замесвайки тесто, оформяйки тестени фигури и кукли и създавайки сценарии на истории по зададена тема или приказка.
„Кухненската музика" е метод на спонтанността, в който децата оформят образи и символи от тесто, след което създават обща поема. Тя се превръща в текст на песен, чиято музика всички заедно композират и свирят с кухненски инструменти и прибори, в екипи с различни ритми. Малчуганите се учат да хармонизират мелодиите и творчески да напаснат текста към мелодията. Накрая всички си тръгват с една прекрасна песен, която остава за цял живот, и с фигури от тесто, които да споделят у дома.
В „Хлябовете и културите на света: Културна антропология за деца" децата заедно откриват тайните на различни култури, техните традиции, празници, обичаи, замесват традиционен за страната хляб. С образователната програма децата пътуват през различни страни и култури, представени с лични материали на "Пътешественика с мисия на годината 2012" на Нешънъл Джиографик, основателката на „Хлебните къщи", културния антрополог д-р Надежда Савова-Григорова.
„Сеене-смесване-споделяне"е вдъхновяващ „хлебен" метод за кариерно ориентиране към социално предприемачество на младежи и дори малки деца, тъй като за тях е много полезно от рано да се запознаят с различните професии и сами да разсъждават какви са талантите им и как биха могли с професията си да правят добро.
По време на всички занимания се акцентира върху споделянето като основен инструмент, чрез който малчуганите се учат един от друг: споделят емоции, опит, впечатления и накрая - самия хляб. По този начин създават навици за работа в екип, търпение и споделяне, креативност и творческо мислене, стремеж към знания, импровизация, намиране на решения за реални ситуации по забавен и увлекателен начин. А работата с тесто подпомага концентрацията и фокусира вниманието на децата, което е изключително важно във високотехнологичния забързан свят. И най-вече всички разбират чрез символа на софийската „Хлебна къща"ифурна "НадЕжко" - таралежът НадЕжко, колко е важно да бъдем над "еженето" и гнева, да гледаме на всичко с добро.
Lyubov-firstbreadmaking-9mthsКак действа „Хлебната къща"
Заниманията са подходящи за деца и младежи на възраст от 3 до 18 години и техните родители, приятели, съученици и са с продължителност 120 минути. Специално за коледните празницисе предлагат занимания с оформяне и печене на коледни сладки и изработване на коледни играчки за елха! С приходите от заниманията се предоставя безплатна хлебна терапия за хора с увреждания и от социални институции.
Къде се случва „хлебната приказка"
София, кв. Гео Милев , ул. „Бетховен" 12 (непосредствено до парк „Гео Милев")
Facebook „Хлебна къща" - София – фурна "НадЕжко"

Д-р Надежда Савова-Григорова е културният антрополог с безгранично въображение и вдъхновение, който меси хляб по цял свят и това е начинът й да образова и сближава хората. Преди по-малко от година Надежда ражда Любов,която идва на бял свят в присъствието на баща си и специалната икона на Св. Богородица „Помагаща в раждането". Момиченцето, което засуква майчиното мляко още преди да е срязана пъпната връв, е невероятно благословено, защото влиза в семейство, пълно с обич и привързаност. Всеотдайната майка вече има планове за първото съвместно месене на хляб по специалната рецепта, която сподели за читателките ни:
„Тази година за Рождество Христово с моята 10-месечна дъщеричка Любов ще замесим заедно първата ни празнична питка! За мен това е дълго чакан, много важен, паметен момент, тъй като месенето на хляб, и особено месенето за християнските празници, е бил изконно ключов начин за предаване не само на традициите, но най-вече на ценностите на семейството, на духа на нещата, а не просто на тяхната форма.
Замесване на питката "Боговица" за Рождество
Декорация на питката ясно показва дълбокия смисъл на празника Рождество и аз като културен антрополог с голям интерес съм изучавала българските и чуждестранните традиции на празничните хлябове. За най-големите празници като Рождество и Великден хлябът (питката) в България се нарича "Боговица", защото е посветен на Бога и е израз на нашата благодарност и молитва.
Украсата върху рождественската Боговица се прави от пръчици и топчета тесто без квас/мая (за да не бухне) и изобразява дома и семейството, с молитва да бъдат благословени. Домът се изобразява като отворен кръг, с два леко завити края като гръцката буква "омега", а над него се оформя Витлеемската звезда, която е с 8 лъча, т.е. 2 преплетени кръста с общ център, благославяща дома. Вътре в дома се пресъздава семейството чрез топчета според броя на членовете; правят се и овце отново от топчета, както и овчарска гега от пръчица тесто. Те напомнят за пастирите във Витлеем и изразяват молитвата за благословия на животновъдите. По питката се слагат и пиленца, които напомнят за Светия Дух, вселил се в утробата на Дева Мария (пиленцата стават много лесно, ако направите формата на кръст и после прихлупите едно върху друго късите, хоризонтални рамена, така че заприличват на крила, а вертикалата е телцето).
За Рождество Христово гърците украсяват хлябовете си (наречени "Христопсомо", т.е. хлябът на Христос) само с една голяма Витлеемска звезда и на някои места в България съм виждала и такава украса за Боговицата.
bydnikРецепта за постна (содена) питка "Боговица"
Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
Приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче. В него сложете погасената в оцета сода, солта и олиото и добавете хладката вода, като замесвате меко тесто. Оставете тестото да почива 10 минути. През това време замесете малко брашно с вода, за да се получи обикновено тесто за украсата. В намазана с олио тавичка оформете питката и поставете върху нея украсата. Намажете питката с олио и сложете във фурната да се пече 30-35 минути на 180 С.Когато извадите питката от фурната, напръскайте я с вода и я завийте с кърпа, за да омекне. Ако почитате християнските традиции – съберете се цялото семейство около трапезата с питката и другите постни гозби и всички заедно кажете молитвата "Отче наш". Нека след това главата на семейството разчупи питката и остави първото парче за Младенеца Христос и Неговата Майка пред тяхната икона. И за сетен път благодарете на Света Богородица, че е най-великият пример за майка и грижовна помощница във възпитанието на децата ни!"

 

Последна редакция Четвъртък, 08 Декември 2016 12:48
Още в категорията: « Майките Частен случай »
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини