Baner 600x80
Четвъртък, 08 Декември 2016 11:15

Майките


886926 449709318433019 1032186336 oВ Червената къща за дебати и култура в София по-рядко, отколкото ни се иска, се събират пет жени, които разказват истории за майчинството. Спектакълът „Майките" не прилича на нищо друго, което сте гледали, защото в слушалките, с които актрисите не се разделят през цялото време, чуват разказите на интервюирани от тях жени и ги изиграват пред публиката. Няма нищо обикновено нито в постановката, нито в режисьора й, нито в четирите актриси на сцената. Даже не са и обикновени майки. Такива жени ние търсим, показваме и им се възхищаваме при всеки удобен случай, да не говорим за навечерието на Коледа. 


Nedan raskauskuvat 240711 71Неда Соколовска: „Иска ни се след края на спектакъла всеки зрител да се обади на майка си и да й каже: „Здравей, мамо. Обаждам се да те чуя" Театрален режисьор и активист, основател на Студио за документален театър VOX POPULI. Обича да готви, да организира партита, да гледа цветя, да лови риба, да кара колело и да играе карти, зарове и бордови игри. Обожава да танцува. Синът й Митро е на пет години.
Историята на „Майките"
Когато бях бременна през 2011 година, прекарах последния месец преди раждането на един финландски остров, където имаше толкова много комари, че се наложи по цял ден да лежа, да ям канелени кифлички и да чета „БГ мама". Въпреки че тази платформа постоянно е обект на ирония от рода на: „Откъде мога да разбера как се работи с монтажна пяна? Питай в БГ МАМА", истината е, че там прочетох историите на много бременни и родилки и тъкмо чрез тези истории се подготвих за собственото си раждане. Така и не публикувах нито един пост, но следях внимателно съдбите на няколко „мами" с термин до моя и се чувствах все едно гледам някакъв филм. Така се роди идеята. От съпричастност и обич към всички жени, които минават през великото тайнство на раждането, през цялата болка и щастие на това изживяване. Прииска ми се да разкажем техните истории в театъра и да ги „оживим". Друга важна причина да се захвана с тази тема беше желанието ми да отправим критичен поглед към някои порочни родилни практики в България и най-вече към насилието (психическо и емоционално), на което често става жертва родилката у нас. Грубото отношение, подстрекаването към секцио, грешното схващане, че бебето е собственост на болницата, а не на майката, и че раждането е медицинска кондиция, са част от проблемите в нашето акушерство. „Майките" е и опит да се дисектира този проблем чрез средствата на театъра.
Изразните възможности на вербатим спектакъла
Вербатим (от лат. дословно) е начин на провеждане на текста, при който зад всяка дума на актьора стоят думи, изречени от реално съществуващи хора. Ние във VOX POPULI използваме една специфична техника: актьорите слушат гласовете на интервюираните предварително от нас хора със слушалки на сцената и повтарят техните думи със същата интонация, тембър, ритъм. Ефектът, който се постига, е на един невероятно автентичен, житейски правдив театър, в който от сцената пред нас се изправя Животът и говори директно – без маска, грим и цензура.
 DSC1639Нейното майчинство
Забременях в същия месец, в който почина баща ми, защото както казват, силният дух винаги освобождава място на следващия такъв. Изкарах една сравнително лека бременност, като изключим гестационния диабет и това, че се превърнах в кит през последните седмици. Родих нормално, отказах упойки и интервенции. За мен раждането може да се опише само с една дума -„чудо" - доказателство за съществуването на Бог, на извънземни, живот след смъртта, Питър Пан и всичко, в което искаме да вярваме, но нямаме сигурно доказателство. Родих момче, имах много кърма и два месеца дарявах мляко за една болница. Средно добивах по 1 литър на ден, след като нахраня бебето. Вече ми звучи невероятно, че е било така, но още пазя един документ, който ми дадоха, когато спрях донорството. В него се посочваше, че за 50 дни съм дарила 39, 7 л кърма. Едва ли има постижение, с което да съм била по-горда в живота си.
За „инжектирането" на страхове
Не понасям клишетата, че на детето не трябва да се отказва и че детето не бива да работи. Но най-много от всичко не понасям „пророкуването" и инжектирането на страхове. „Не ходи там, защото ще те открадне Торбалан (или някоя друга гад)". Веднъж една жена в магазина казва на сина ми: „Не заставай под щендера, защото ЩЕ падне и Ще те смачка". Не можах да се сдържа и я атакувах: „А вие откъде знаете, че ще стане така? Допускате ли, че е възможно шендерът да не падне и детето да остане несмачкано?" Никога не казвам на сина си какво лошо може да се случи. Преценявам способността му да се пази и въпреки че постоянно го наблюдавам и съм нащрек, почти никога не го спирам. Искам да бъде безстрашен, силен и самостоятелен. Искам да отгледам истински мъж.
Внушенията на спектакъла
Спектакълът говори сам за себе си през думите на десетки майки, с които сме разговаряли, докато го правехме. Няма нещо, което искаме да „присадим" в главата на зрителя, а по-скоро да му позволим за час и половина да походи „в обувките" на жената-майка, да разбере колко велико нещо е майчинството, да си спомни собственото си майчинство, детство. Иска ни се след края на спектакъла всеки зрител да се обади на майка си и да й каже: „Здравей, мамо. Обаждам се да те чуя".
Коледата
За Коледа правим курабийки с канела и карамфил, също и къщичка от курабийки, пуйка, пълнена с ориз и стафиди, палим огън, стоим цял ден по пижами и сме благодарни, че сме заедно.Последна редакция Четвъртък, 08 Декември 2016 11:46
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини