Baner 600x80
Сряда, 27 Април 2016 14:08

Татко навреме


d-r makki Д-р Джаудат Макки е роден в Сирия и тъй като баща му е дипломат, семейството живее в Дамаск, а по-късно се мести в Кайро. Завършвайки средното си образование, Джаудат Макки, чиято майка била сигурна, че ще стане лекар, защото го сънувала с бяла престилка, идва в България, за да завърши Медицинска академия. Така сбъдва своята мечта и майчиния сън. Специализира в Клиниката по урология в Александровска болница, по-късно се присъединява към екипа на „Надежда", за да помага с професионалните си умения и опит на мъжете, които водят своята борба със стерилитета.


Като всеки необикновен мъж и д-р Макки има необикновени увлечения – изкушен е от екстремните спортове и любимият му начин да релаксира и разрежда напрежението е, като изпитва възможностите на мотоциклета си. Баща на три деца – възможно най-подходящата визитка за специалист като него.

Какво мисли един 100-процентов мъж за силния пол
„Когато станах лекар, разбрах, че силният пол е женският, не мъжкият. Аз се имам за стопроцентов мъж, не ме е страх от нищо, и мислех, че и другите са такива. За съжаление такива като менса рядкост. В първите години работех в една голяма болница и „водех" стаи – женски и мъжки. Тогава забелязах разликите в подхода. Когато имаше визитация, жените бяха подготвени, някои дори с червило, задаваха въпроси, изискваха индивидуално внимание към всяка. Понякога се е налагало да се извършват манипулации, някои от които болезнени, но жените не показват болката си. Докато при подобен случай мъжете пациенти започват да се оплакват още преди да съм ги докоснал."

Пикът на мъжката плодовитост
"Факторът „възраст" е от голямо значение. При мъжа е малко по-благоприятен, но също оказва сериозно влияние. Между 25 и 45-годишна възраст мъжът е в най-плодовития си период. След това възрастта взема своето. Тя може да е един от факторите, които да пречат на забременяването. Изключения има, но възрастните бащи не са общовалидно правило. Това е така, защото се нарушава качеството на спермата. Тя е зависима от сексуалния живот на мъжа. С напредването на възрастта сексуалните контакти са по-редки, а това влияе върху подвижността на сперматозоидите. Активният мъж трябва да прави интензивен секс – веднъж дневно. За съжаление напоследък идват доста семейства, при които това е рядкост. Някои правят секс на 15-20 дена, а има и семейства, при които подобни контакти са на три месеца веднъж. Това е свързано с начина на живот и много други фактори. Но е сериозен проблем при желанието за дете."

Факторите, които вредят на мъжката плодовитост
"Тези фактори са вродени и придобити. Придобитите са тези, които могат да бъдат преодолени с активен и здравословен начин на живот.
Най-сериозен сред тях е стресът, другите също толкова широко известни са алкохолът, дрогата (която става все по-често срещан фактор за безплодие при младите мъже), тютюнопушенето, анаболите за мускулна маса, наднорменото и поднорменото тегло. Последните две влияят силно върху самочувствието на мъжа, формират комплекси, които са причина той все по-рядко да прави секс и това дава отражение върху качеството на сперматозоидите."

Правило ли е профилактиката
„Оптималният период, когато мъж и жена се събират и решават, че искат да имат бебе, правят секс всеки ден, е 6 месеца. Ако не се получат нещата, трябва да се потърси лекарска помощ както от мъжа, така и от жената. При мъжа е по-лесно, защото когато дойде при нас и направим спермограма, веднага става ясно дали става дума за мъжки, или за женски фактор на стерилитет. Обичайната практика е да се направи преглед, когато има съмнение за проблем, а това често е закъсняла реакция. Няма традиции за профилактични прегледи дори при жените. А и с годишното посещение при гинеколога не може да се диагностицира проблем със зачеването, тъй като той се ограничава до стандартния преглед и цитонамазка."

Спермограмата – мъжкият „документ за самоличност"
"Преди да даде материал за изследване, мъжът трябва да има въздържание между три и пет дена, макар че за мен по-добрият вариант е мъжът да прави интензивен секс – веднъж дневно, и да се въздържа ден преди изследването – тогава подвижността на сперматозоидите е по-добра. Но цитираният срок е приет, за да е по-голям обемът на отделената семенна течност. При спермограмата се следят следните показатели – вискозитет, цвят, концентрация, подвижност, морфология."

Какви проблеми се откриват
"Обемът - ако е по-малък от милилитър и половина – няма как да се стигне до яйцеклетката, защото няма достатъчно течност.
Концентрацията – когато в един милилитър концентрацията е намалена, пак е трудно сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката.
Подвижността – когато сперматозоидите не са достатъчно подвижни, вероятността от забременяване е много рядка.
Морфология – проблемите са свързани с оформянето на самата мъжка полова клетка – един сперматозоид има глава, шия и опашка, ако има нарушения, отново не може да бъде оплодена яйцеклетката. Затова спермограмата ни показва какво всъщност липсва. Нямам точна статистика, но цитираните нарушения се срещат с почти еднаква интензивност, а често става дума и за съвкупност от всички фактори."

Каква е терапията
„Препоръчваме препарати, съдържащи минерали и витамини, които подпомагат сперматогенезата. Според моята практика след тримесечен курс на лечение 40% от пациентите се подобряват, 40% се приближават към установената норма, а 20% не се повлияват. Разбира се, подобна терапия трябва да е съпроводена от здравословен начин на живот. Не е необходимо да се стига до крайности, защото категоричният отказ от вредните навици също е стрес, но всичко трябва да е с мярка."

Възможностите на медицината
"Преди години пункцията и биопсията са били невъзможни и непознати като начин да се „вади" материал от мъжа. По-рано, когато не са се получавали нещата, винаги се е приемало, че причината е у жената. Според мен в последните години съотношението между мъжа и жената като проблеми е 50 на 50. Какви са най-често срещаните проблеми, които медицината разрешава успешно? Например имаме мъж в азооспермия, т.е. няма сперма в еякулата. Нарушението е два вид. При ретроградна еякулация мъжът стига до оргазъм, но не отделя семенна течност, защото има нарушение, поради което тя се връща към пикочния мехур. Тогава ние извличаме сперма от урината. Имаме по 1 такъв пациент месечно. Какво се прави в такъв случай? Пациентът пие алкална течност, след това влиза да дава материал, стига до оргазъм, след това уринира и от урината му извличаме сперматозоиди. Звучи абсурдно, но имаме доста деца, родени по този метод. При азооспермия от втори вид се прави пункция, ако случаят не е подходящ за пункция, правим биопсия на тестисите и вземаме материал. Процедурите са болезнени, затова приспиваме пациентите за кратко. Имах само един случай – американски военен, който не желаеше никаква упойка, ние му обяснявахме, че боли, защото тази област е чувствителна, че трябва да го вържем, но той не помръдна, въпреки че го бодох 6 пъти и извадих много добър материал. При мъжете винаги ги има тия въпроси – ще боли ли, ще ме приспите ли. Аз съм против болката, тя скъсява живота на човека. Винаги преодолявам дистанцията с пациентите, опитвам се да им бъда приятел, защото те идват при мен „разбити" заради проблема си и мислят само за резултата от лечението. Самочувствието им е накърнено, затова говорим повече, споделям опита си като лекар. Това е вид терапия за тях."

Успешният безнадежден случай

„Един пациент с азооспермия се беше подложил на всички генетични и хормонални изследвания, всичко беше в норма. Когато направихме биопсията обаче, се оказа, че няма сперматозоиди. В такъв случай ние насочваме двойката към донорска програма. Този човек обаче не се отказа. Две години по-късно, минавайки покрай клиниката, реши да си направи спермограма. Ние открихме материал, който замразихме, след това жената дойде, извадихме от нея яйцеклетки след стимулация, имаше оплождане, трансфер и дете. Оказа се, че не е направил нищо, за да промени състоянието си, но има и чудеса."

Толерантен ли е българският мъж
"Насочването към донорска програма е деликатен момент за двойката. Опитът ни сочи, че когато проблемът е у мъжа, в 1 от 10 случая отказът на силната половинка е категоричен. Двама от 10 мъже го приемат много тежко и им е нужно време, за да преодолеят това. Понякога след година-две се включват в програмата. Седем от потенциалните татковци приемат идеята веднага. И това всъщност е добрата новина."

Рецептата за правене на бебе
"Мъжът, който ще създава семейство, първо трябва да му е осигурил нормален начин на живот, елементарните удобства за отглеждане на дете. В противен случай се чувства потиснат, а това поражда комплекси, които могат да се превърнат в проблем за способността му да се възпроизвежда. И разбира се – трябва да има любов и повече секс."

текст Янка Петкова

Последна редакция Сряда, 25 Май 2016 12:31
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини