Baner 600x80
Сряда, 11 Февруари 2015 14:10

На работа вкъщи – осъществима идея ли е това?


97504807След силните вълнения по бременността и раждането много често младите родители се сблъскват с проблеми не само от битово-психологически, но и от чисто финансов характер. Перспективата доходите силно да намалеят, а разходите чувствително да се увеличат „сгъстява облаците" над щастливото семейство. Много жени в отпуск по майчинство търсят начин да възстановят икономическото статукво отпреди раждането в желанието си да подпомогнат фамилния бюджет.

Излизайки в отпуск по майчинство, много от жените са твърде заети с подготовката за раждането и посрещането на новия член на семейството. Времето е обсебено от търсене на информация, ходене по магазините и подготовка на дома. След появата на детето обаче те се сблъскват с необходимостта да подпомогнат таткото в осигуряване на средства за умноженото семейство. С времето младите майки установяват, че им е скучно да прекарват времето в рутинни дейности, липсват им социалните контакти, с които са свикнали, имат нужда да поддържат форма и, разбира се, имат нужда от средства. Вариантите за работа у дома са много. Те могат да ви помогнат да заработвате в съответствие с таланта, опита, знанията, уменията, желанията и дори мечтите ви.

Кои са най-популярните възможности:

Интернет (фрийланс)

Първо място по популярност заема работата „в мрежата". Списъкът предлага множество удобни варианти.
Някои от младите майки пишат за печатни или интернет медии, споделят родителски или професионален опит. Улеснява ги фактът, че са работили в тази сфера, имат нужното образование, а вече и натрупан опит.
Друг вариант е създаването на блог, в който се споделят мисли за майчинството – грижата, здравето, храненето и възпитанието на детето. В този случай получаването на реални средства изисква време, тъй като тяхното интернет кътче трябва да стане достатъчно популярно, за да носи приходи от рекламите, публикувани в него.
Някои от жените, натрупали опит в търговията, предприемат следващата стъпка – създаването на он-лайн магазин. Неговото поддържане и обслужване може да се извършва от дома, без да се нарушава връзката с клиента.
При подходящо подходящо образование вариант са и он-лайн курсовете – скайп връзките дават възможност за пряк контакт с клиента, а он-лайн банкирането осигурява възможност за извършване на плащания, без да се налага специално излизане от къщи.

Хобито - доходно занимание
Безспорно майчинството е стимул да разкриване на неподозирани таланти. Ако сте ги притежавали и преди, още по-добре. Но сръчните ви ръце могат да донесат не само вътрешно удовлетворение за вас, а и средства, които са ви още по-необходими след раждането на детето. Това, което можете да правите – плетива, бродерии, бижута, фотография, кулинария и т.н., може да бъде ефективно популяризирано отново чрез интернет.

Детска забавачка
Това е вариант, подходящ за майки, които разполагат с опит в отглеждането на деца и по-голямо „домашно" пространство. Те са достатъчно уверени, за да им се поверят ежедневните грижи за малчуганите. Лесно може да се организира чрез майчинските общества във форумите, които са много активни, а и голяма част от младите жени днес се връщат на работа далеч преди да е изтекъл законният срок за отглеждане на децата им и търсят вариант да ги оставят под нечие „професионално" наблюдение.

Старата работа - вкъщи
Много често, излизайки в отпуск по майчинство, жените, които имат сериозни позиции, бързат да се върнат на работа, за да не загубят мястото, за което са работили упорито. В такъв случай можете заедно с шефовете си да договорите условията, при които да работите у дома, ако работата ви е свързана със счетоводни услуги, преводаческа дейност или друга подобна. Условията зависят от специалността ви и ангажиментите на фирмата, в която работите.

 

Плюсове
Първият и безспорен плюс е възможността да си осигурите допълнителни средства.
Вторият – да поддържате квалификацията си и своята себереализация.
Третият, също неподлежащ на съмнение плюс е непрекъснатият контакт с детето.
Четвъртият – този вид работа има дисциплиниращ ефект върху вас самите и поддържа организираността и дори желанието да поддържате външния си вид.
Петият – организирате прагматично домакинските задължения, така че да успявате да свършите всичко, което сте набелязали.
Шестият – започвате да се развивате в нова сфера и да откривате нови възможности за реализацията си, които съвсем реално могат да се окажат по-доходни от предишните.

Подводни камъни
Едно от важните условия за успех на този вид начинание е да решите много точно с какво да се занимавате – все пак вие трябва да имате нужните знания и способности, компетентност, която да осигурява експертно равнище на изпълняваните от вас задачи.
Много често в интернет изобилстват оферти за бързо заработване на средства – колкото по-висока е ставката, толкова по-внимателни трябва да бъдете – този вид измама е сред най-популярните в последните години. Не предприемайте стъпка, която изисква от вас сериозна инвестиция, дори с обещание за многократно възвръщане на средствата – това също е в полето на измамите. Както и да решите да заработвате, използвайки възможностите на интернет, трябва непременно да имате предвид, че най-важната предпоставка е качествената интернет връзка. Възможностите на компютъра ви също са сред необходимите условия за този вид бизнес.

С какво трябва да се съобразите, избирайки да работите вкъщи

„Работното време" не е фиксирано и често продължава и през нощта.
Работейки вкъщи, ви се налага постоянно да балансирате между изпълнението на деловите задачи и ангажиментите като майка и домакиня. Подобна „мултизаетост" не е по силите дори на компютъра ви. Не е възможно да обясните на малкото дете, че имате работа, заради която трябва да ви осигури часове на спокойствие. Не може да пренебрегнете и домакинските си задължения със същото оправдание. Как да подредите приоритетите така, че да не страда животът на семейството ви и вашият собствен? Най-често се налага да правите компромис със собствената си почивка и да работите през нощта. Така работният ден продължава много повече. И неизменно настъпва моментът, в който изпитвате носталгия по времето, когато ходехте на работа в офис – там часовете на труд са фиксирани, както и почивките.

Домакинските задължения все пак са ваши
Някои могат да кажат – какво сложно има да поддържаш дома, като така или иначе непрекъснато си в него. Изведнъж се оказва, че след часовете пред компютъра не ви е останало време да го направите. А ви предстои да сготвите, да вземете голямото дете от училище, да го заведете на спорт и да излезете на разходка с по-малкото, защото то има нужда от свеж въздух. В същото време купчината дрехи за пране и гладене нараства, все по-трудно е да обясните на съпруга си защо трябва за пореден път да отиде „неизгладен" на работа. Това се случва, защото в йерархическата стълбица на задължения детето и работата са преди домакинстването. С две думи – започвайки работа от вкъщи, установявате, че вкъщи по-чисто не е станало.

Помощта в гледането на децата все още е актуална
"Колко удобно е да работиш у дома, когато имаш малки деца! Така отпада необходимостта от търсене на ясла или детегледачка, детето е пред очите ти и ти ставаш участник и свидетел на всяко негово ново постижение!" Това са възклицания на жени, които никога не са опитвали да съвместяват домашен бизнес и гледане на деца. Запознатите с подобна ситуация обаче знаят, че това е трудно осъществима задача. Малкото дете изисква непрекъснато внимание и наблюдение от страна на майката – то се нуждае от разходки, от хранене, от приспиване, от игри. Съществуват и центровете за ранно развитие, които несъмнено ще посещавате, ако искате да сте „в тренда". Ако семейството си има и ученик, задачата значително се усложнява, защото от вас се очаква да водите и прибирате по-голямото дете от училище, да му помагате с домашните и да му отделяте полагащото му се време само за него и вас. Почти винаги настъпва моментът, в който буквално се разкъсвате между задълженията си на родител и необходимостта да свършите определен обем работа (за който следва да ви платят). Всичко това подхранва чувството ви за вина пред детето, с което уж сте цял ден заедно, но не съвсем. От друга страна, мъчат ви и угризения, че не сте в състояние да изпълните поет ангажимент, свършвайки работата, която сте обещали. Не е изключено да ви мине през ума идеята за детегледачка, но съгласете се, че това ще прозвучи скандално на съпруга ви и останалите близки, тъй като изначално вие сте започнали да работите вкъщи, за да сте до детето си.

Телефонът и скайпът винаги звънят в неподходящото време
Това правило работи по Законите на Мърфи. Започвайки да работите вкъщи, установявате, че клиентите или работодателят ви звънят винаги когато ви е невъзможно да вдигнете. Защото в този момент приспивате, храните, преобличате или къпете детето. Установявате и че е трудно да водите делови разговори точно когато детето ви е решило да поплаче или да се „разприказва", или настоятелно ви дърпа за крака, за да сте възможно най-далеч от компютъра си.

Все пак професионалният живот ви липсва
Вярно е, че колегите ви, които се трудят в офиса, имат по-сериозни шансове да получат повишение, от вас – майката-работохоличка, която гледа дете без откъсване от работата си. По-вероятно е колегите ви да получат бонус или увеличение на заплатата. По някаква причина се е насложило мнението, че работата вкъщи не изисква същите усилия като тази в офиса или дори че не е толкова качествена. Не очаквайте разбиране и съчувствие, никой освен вас не знае каква е цената, която заплащате за „комфорта" да работите у дома.

Действителността обаче често опровергава изброените неудобства, защото е факт, че все повече млади майки успяват да си осигуряват прилични средства работейки вкъщи, докато гледат невръстните си деца. Обяснението на феномена може би е във факта, че те имат най-стимулиращия мотив да го правят – майчинството.Каре: „Причината да започна да се занимавам с правенето на бижута основно са децата. Те са малки и все още съм в отпуск по майчинство. А периодът на майчинството – по-конкретно втората година, когато разчитам само на минимална заплата, е доста труден от финансова гледна точка.

Ани Пиперова, майка на Антон на 4 години и Симеон на 2 години

„Причината да започна да се занимавам с правенето на бижута основно са децата. Те са малки и все още съм в отпуск по майчинство. А периодът на майчинството – по-конкретно втората година, когато разчитам само на минимална заплата, е доста труден от финансова гледна точка. По този начин – работейки от вкъщи, аз съм винаги на разположение на децата и в същото време правя неща, които подпомагат домакинството ми. Започнах като на шега. Обособих си кът за работа и всеки ден, малко по малко, след заспиването на децата сядах и опитвах да правя нещо - било то обеци, гривна или пръстен.
Основният плюс е спестеното време от път, което в забързания начин на живот, задръстванията в големия град, трудното придвижване е огромно предимство! Както казах и по-горе, работейки вкъщи, аз съм до децата си; те могат да разчитат на мен и в същото време да правя поръчка за някого или нещо друго, което ми се налага. Не се притеснявам дали ще стигна до някъде навреме, или пък ще закъснея. Дали ще ми остане време за домашните задължения, които всяка жена има, или днес няма да успея да пазарувам, готвя, чистя и всичко друго добре познато. Освен това като 100% плюс е спокойствието, когато работя. Нямам хора около себе си, които непрекъснато да следят работата ми; в този сезон на вируси и грипове – да носят зарази, както е в много офиси например – хората ходят болни на работа и не си дават сметка, че заразяват останалите. А за мен това е важно от гледна точка на здравето на децата.
Минус на този вид дейност може би е липсата на визуален контакт с клиентите. Все още има хора, които не пазаруват онлайн, нямат доверие в този вид комуникация и предпочитат да видят и докоснат стоката. В този случай е ясно, че биха предпочели да отидат в някой магазин, да разгледат и изберат на място пред възможността да избират, гледайки снимки в интернет с подробни описания и т.н.
На този етап от живота ми съчетаването на майчинството и изработката на бижута у дома е най-добрият възможен вариант! Всеки ден намирам време за себе си и за нещата, които обичам да правя, а те определено ме изваждат от еднообразното ежедневие на майчинството."

Диляна Иванова, майка на Калоян на 3 години и 6 месеца

„Завършила съм „водно строителство", но 15 години работя като модист (изобщо не обичам думата дизайнер). Имам собствено ателие. От 2011-а година, когато излязох по майчинство, пренесох работното си място у дома. Предимството, лично за мен, е това, че успявам да съгласувам бизнес и отглеждане на дете. Недостатък - може би, че понякога границата между почивка и работно време се размива в полза на работата."

Юлия Рангелова, майка на Рая на 5 години и Моника на 1 година и 7 месеца

„Имам икономическо образование. В момента се занимавам със счетоводство. Причината да работя вкъщи са децата. Плюсът на този вариант е, че децата ми растат пред очите ми, а минусът - не мога да се отърва от домакинските задължения."

 

Последна редакция Сряда, 11 Февруари 2015 14:24
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини