Baner 600x80
Сряда, 11 Февруари 2015 13:31

Чиста храна, игри и любов


DSC 8618

Магдалена Пашова е холистичен нутриционист и цветотерапевт по системата Bush Flower Essences. Работи с жени, които искат да подобрят здравето и начина си на хранене; с бъдещи и настоящи майки, с малки деца. Прилага холистичен подход към здравето, който включва начин на хранене, начин на живот и мислене. Има двегодишна дъщеря, която е вдъхновението за написването на първата й книга. Повече за нея може да прочетете в сайта www.naturelita.com

Кога се зароди интересът ви към темата „хранене на бебето и детето" и какво провокира по-задълбочените ви проучвания в тази посока?
Вдъхновение за книгата беше моята дъщеря. Желанието ми да й дам здравословен старт в живота, като се храня балансирано през бременността и в периода на кърмене, като я захраня правилно и пълноценно, ме накара да прочета и изуча различни теории по темата, както и клиничните изследвания, стоящи зад тях, а впоследствие да подбера и обединя най-доброто от различните школи в едно практично четиво, което на достъпен език да дава отговор на въпросите на майките.

Какво е вашето тълкувание на връзката между храната и здравето на детето?
Аз вярвам, че в основата на всяко заболяване - и при деца, и при възрастни - стои или излишък, или недостиг. Иначе казано, или организмът усвоява и допуска ненужни му вещества, които причиняват вътрешно дразнене и отслабват имунната система, или не успява да усвои от храната всичките му необходими хранителни вещества, за да функционира оптимално, вследствие на което отслабва и се разболява.

Коя според вас е най-подходящата схема на захранване?
Не съществува универсална схема, подходяща за всички! Много е важно да се водим от сигналите, които подава самото бебе. И все пак, има някои основни правила, към които е добре да се придържаме и на които съм се спряла подробно в книгата. Сред тях са да започнем захранването със зеленчук, а не с плод или инстантна каша, да не бързаме с въвеждането на нови храни и да дадем време на детето да се адаптира постепенно към новия си начин на хранене, да изчакаме с въвеждането на трудносмилаемите протеини като глутен и казеин поне до навършването на една година, да не прекаляваме със зърнените храни (например попара/кускус за закуска, паста за обяд, солети или бебешки бисквити между храненията), да не лишаваме детето от полезни мазнини, защото те са изключително важни за развитието на мозъка и нервната му система.

Какво трябва да включва менюто на прохождащото дете?
Прохождащите деца са децата между 1 и 2 години. При тях протича втората фаза на захранването, когато постепенно твърдата храна взема превес и измества млечното хранене. През този период е важно да заложим на разнообразието. Детето да свикне с различни храни, приготвени по различен начин. Можем да овкусяваме по-смело със зелени и сухи подправки, защото децата, свикнали с разнообразно хранене от рано, по-лесно приемат нови храни и комбинации по-късно и са по-малко склонни към развитие на злоядство.

Как да въведем полезните храни, които не привличат интереса на детето – броколи, брюкселско зеле, спанак, зелени подправки и др.?
Всички тези храни, термично обработени, могат да бъдат въведени още преди навършване на годинка, когато детето много по-лесно приема поднесената от мама храна. Когато веднъж свикне с тях, то обикновено продължава да ги приема и по-късно.

Как цветът на различните продукти влияе на апетита и здравето на детето?
Цветът, вкусът, текстурата - всичко може да окаже влияние на начина, по който детето възприема храната си, и да стане причина то да откаже нещо. Но ако веднъж или два пъти ви е отказало броколи, това не означава, че детето не обича броколи! Необходимо е да опита една храна 7-8 пъти, за да я приеме. Просто я пригответе по различен начин или в различна комбинация, за да промените цвета/текстурата и опитайте отново.

Процесът на хранене на малките деца до голяма степен е и психология. Какви „тънкости" могат да бъда приложени, за да се изгради вкус към здравословното хранене от най-ранна възраст?
Няколко са нещата, които могат да помогнат в това отношение - предлагането на разнообразна храна, насърчаването на детето да се храни само, както и ограничаването на сладките неща и рафинираните храни. Когато детето няма достъп до такива храни (солети, бисквити и други залъгалки), то сяда на масата гладно и приема с апетит предложените му ястия. Много често проблемът с отказ от храна е именно в "похапванията" между храненията, които му пречат да огладнее истински.

IMG 0676Кои правила при готвене на храна за детето следвате?
Това е важен въпрос, на който съм отделила специална глава в книгата. Проблемът е, че днес живеем в ерата на рафинираните храни, полуфабрикати и инстантни заготовки (включително бебешки каши), които предполагат бързо приготвяне на храната, но са причина тя да бъде много бедна в хранителен смисъл, защото е загубила голяма част от полезните си вещества в процеса на рафиниране. Затова препоръката ми е на първо място - да не се използват инстантни продукти. Когато се готви с бобови и зърнени храни, те задължително да се накисват продължително време във вода. Когато въведете ядки в менюто на детето, те също да бъдат предварително накиснати, а зеленолистните зеленчуци до година и половина да са термично обработени. Всичко това е необходимо, за да се неутрализират т.нар. ензимни инхибитори, които блокират храносмилането и не позволяват на още фината храносмилателна система на детето да извлече и усвои полезните вещества от храната.

Как да избираме наистина здравословните и полезни храни сред изобилието на пазара?
Моята гореща препоръка е поне през периода на захранване да се постараем да осигурим на децата си биохрани, т.е. плодове и зеленчуци, които не са третирани с агресивни химикали, и животински продукти от пасищни животни. Такива могат да бъдат набавени от фермерските пазари в София и страната, има няколко сайта, които обединяват малки фермери и където може да се поръча храна, а също и директно от селата, стига да познавате производителя и той да гарантира за чистота на продукцията си.
Кои са храните, които подпомагат имунитета през зимата?
Бих препоръчала разнообразие от цветни зеленчуци, пробиотични храни като качествно кисело мляко и ферментирали зеленчуци, чист протеин, омега-3 мазнини и костни бульони, за които разказвам подробно в книгата. Не по-малко важно е да се избягват сладките храни и простите въглехидрати (тестени изделия, паста, сладкиши), тъй като те създават киселинна среда в организма, а тя е най-благоприятстваща развитието на болестотворни микроорганизми.

Кои са принципите на холистичния подход към храненето и здравето на детето?
Когато става въпрос за деца, бих ги свела до 3 основни принципа: чиста, балансирана и разнообразна храна; игри и забавления на открито; гушкане, внимание и любов.

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини