Baner 600x80
Понеделник, 22 Декември 2014 13:28

Идеи за жените


chomlek 026Така се нарича блогът на Татяна Симеонова - един „непрекъснат търсач на идеи и красоти".
В него освен изкусителни рецепти и автентична банска кухня ще намерите и вдъхновение за създаване на уникални аксесоари и украси за дома.
Себе си Таня описва като „ориентирана в хаоса, упорита и леко разпиляна, чувствителна, с подчертано его. Един непрекъснато търсещ "творчески инат"...


Ако говорим за мечтите й – те са още по-необикновени: „Искам часовниците да отброяват времето по-бавно! Искам денонощието да бъде не 24, а 48 часа, за да ми стигне някога времето..."
Блогът й „дава" много виртуални приятели, идеи, познанства, истории, рецепти и е нейното виртуално местенце за душата. Убедена е, че здравословното хранене е начин на живот. Обича простите храни - като онези, които е приготвяла баба й, доживяла до дълбока старост. Предпочитано кътче е любимата й планина - Пирин! Сънува я, спомня си дъха на билките, езерата, върховете...

Автентичната рецепта на Таня

Тъй като зимата със своите празници е на ход, бързам да споделя една автентична рецепта - бански чомлек. Рецептата е стара, правена е в къщи безброй пъти.
Ако нямате глинен съд, не започвайте! А, и още нещо - тези, които спазват диети, борят се с холестерола и не ядат месо, да минат вдясно (може пък да си харесат нещо друго от блога)! Тази рецепта определено не е за тях.
За останалите, които поне един път в живота си са решили да се „жертват" и им се иска да опитат тази лесна и вкусна банска гозба, нека продължат да четат.

chomlek 042Необходими продукти:
телешки или свински джолани - около 2 кг
картофи - 1,5 кг, едро нарязани или цели
кромид лук - 3-4 цели глави
моркови - 5-6 бр., средни по големина
чесън - 1 цяла глава, необелена
червено вино - 300 мл
олио - 150 мл
доматен сос - 300 мл, разбъркан с 1 с.л. червен пипер
дафинов лист - 2-3 листа
черен пипер на зърна, бахар, сол

Начин на приготвяне:
На дъното изсипвате доматения сос. И започвате реденето на пластове. В средата се слагат джоланите, предварително посолени и овкусени с подправки (аз ползвам подправка за барбекю). Прибавят се целите картофи, главите кромид лук, чесъна, целите моркови и между тях подправките. Аз по традиция слагам чомлека във фурната в петък вечерта. Моята роля свършва тук. Оставям яденето да се пече на слаба фурна, под 100 градуса, цяла нощ. Вкусните гозби се готвят бавно и продължително. А най-голямата наслада настава в събота на обяд. Препечени картофи с почти карамелизирани лук и моркови, месо, което пада от кокала, чесън като локум и вкусен сос! Може да използвате и обезкостени джолани, но автентичната рецепта е с джолани с кокал!
Такива са банските гозби, лесни, непретенциозни, но вкусни и калорични! Защото зимата в планината е тежка и мразовита, иска си месце и червено винце! Който не вярва, да опита!

Още идеи от Таня можете да почерпите на www.ideasforwoman.net

blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини