Baner 600x80
Понеделник, 22 Декември 2014 12:24

Денят на бащата


 

happy-fathers-day-cool-facebook-fb-cover-photos-happy-fathers-day-2012-41Формалният повод да насочим „камерите" към татковците е отминалият Ден на бащата – 26 декември. А иначе темата е сред любимите ни, защото днешните бащи са много по-интересни, съпричастни и надживели предразсъдъците за ролята на мъжа в семейството от предшествениците си. Това е нашият начин да им покажем любовта и уважението си.

Snimka-5Георги Владимиров: „Бащинството е отговорност да дадеш най-доброто от себе си в замяна на неизмеримото щастие да получиш усмивка и прегръдка."

Това е таткото от съседния апартамент. Срещам семейството му почти ежедневно. Виждам ги в парка, на детската площадка или на път към поредното забавление за малкия Анди. Той и съпругата му Калина отглеждат мъж-мечта – умен, добър, съобразителен и винаги усмихнат. Ако решат да „разширят" фамилния кръг, несъмнено ще направят още един подарък някому в бъдеще.

За себе си
Работя в инженерингова фирма като ръководител на търговската дейност на българския пазар. Имам висше образование с дипломи на машинен инженер, на специалист по международни търговски отношения и на специалист по фирмено управление. Извън професионалните интереси, когато въобще остава някакво време, с удоволствие ходя на концерти, кино, театър, изложби. Без да съм запален турист, една „кротка" няколкочасова разходката в планината ми доставя неповторимо удоволствие. А един маунтийн байк, с вече напукани от старост гуми, все още ме чака в гаража.
Синът ми Александър Владимиров е на почти 3 години. Роден е в края на януари 2012.

Кога мъжът „узрява" за бащинството?
Убедено мога да твърдя, че няма единно правило, което важи за всички мъже. И съм сигурен, на база личен опит, че един мъж вече е готов да бъде баща, когато срещне своята съпруга и повярва, че заедно с нея могат да имат семейство. Никога преди да срещна Кали, не съм бил толкова уверен, че да бъда баща, е нещо нормално, нещо, с което мога да се справя, и промяната в живота ни ще го направи по-хубав и интересен. А напълно „узрях", когато той дойде да живее с нас и станахме семейство от трима.

Какъв период в живота ти е бременността на Калина?
Радостен и странен. Хубав. Това е първото ми дете и освен с радостното и нетърпеливо очакване нещо да се случи, тези месеци бяха заредени с пълна несигурност за всяка следваща крачка: Мога ли да се върна вкъщи, ако съм хремав? Кога да купим бебешка количка и пелени? Легло или кошарка? Ще ходим ли тази година на море, или е вредно? Можем ли да летим със самолет в 7-ия месец? Съветите на нашите родители и роднини не ми вдъхваха повече увереност, а контролните прегледи и снимките от ехографа ме правеха щастлив. Посещенията на курсовете за бъдещи родители ми даваха сигурност и чувство за интеграция към социална група от хора в същото „неравностойно" положение. Специални благодарности на акушер Емилия Казълова за подкрепата и светлината, която тя внесе в „мрака", в който се лутахме.

Какви бяха емоциите и преживяванията ти по време на раждането на детето?
Радостни и разтърсващи. Най-после разбрах защо новоизлюпените татковци се напиват като казаци, въпреки че аз нямах възможност да го сторя веднага, защото около мен нямаше съпричастни приятели, които да ме подкрепят в „начинанието". Чувствах огромна отговорност и желание да направя нещо, а реално нямаше какво да свърша. И бях безумно щастлив. А навън беше -25° С, улиците на София - покрити с дебел сняг и сякаш въобще не бях в света, който познавах от обикновеното си ежедневие.

Промени ли те бащинството и в каква посока?
Изведнъж и напълно безапелационно станах отговорен към някого, който разчита и зависи от мен. И много по-малко егоист. Преди имах его, сега имам син, който ме чака вкъщи заедно със съпругата ми. И се научих да пея детски песнички в банята и на всеослушание, леко фалшиво, без да се притеснявам от случайната аудитория. А „целевият" слушател винаги ме аплодира възторжено.

DSC 0141Кое според теб е запазена територия за таткото в отглеждането и възпитанието на детето?
Игрите в „екип". Мама е родител-Вселена-Бог и безусловна любов. Татко е родител-сигурност-приятел и партньор в споровете. На мен синът ми може да се сърди. С мен преговаря и се пазари. Мама издава закони, които не се обсъждат и е винаги безусловно обичана, въпреки че понякога е малко „недолюбвана" за някои непопулярни мерки, които изискват безпрекословно спазване.

На какво един баща непременно трябва да научи сина си?
Да обича майка си, както я обича баща му. Да се чувства комфортно като член от семейството, без да се опитва бъде негов авторитарен лидер. Да се интегрира, а не да се налага.
Вярвам, че ако завъртим фокуса на живота си изцяло около нашия син като обслужващ персонал, той няма да получи познанията, забавленията и приключенията, които можем да му дадем, ако продължим да живеем заедно с него. Трябва някак да успея да му го кажа.

Как появата на детето се отрази на взаимоотношенията ви като двойка?
Следващ въпрос, моля!
А сериозно – само ако знаехме в какво се забъркваме... Наложи се да се погрижим за много аспекти в отношенията помежду си, които преди усърдно „прескачахме" и отлагахме за по-късно решаване. Сега още повече си вярваме, познаваме, караме (не пред малкия) и по-лесно се сдобряваме. Постигаме единно становище за секунди. И вече сме готови да бъдем семейство от четирима.

Какво научи за съпругата си, виждайки я в ролята на майка?
Че е един безкрайно отговорен човек, който въпреки това е запазил способността си да се забавлява и наслаждава на момента.

Какво откри за самия себе си, след като стана баща?
Че трима сами вкъщи сме достатъчни, за да се забавляваме и да си прекарваме чудесно.

Твоето определение за бащинството...
Днес го определям като отговорност да дадеш най-доброто от себе си, в замяна на неизмеримото щастие да получиш усмивка и прегръдка.
Но те моля да ме попиташ отново след 2 години. Убеден съм, че тогава ще ти отговоря нещо различно.

DSC 7413Борислав Петров: „Бащинството е начин да дадеш цялата обич, на която си способен, на някой друг!"

На този татко първо му видяхме дъщерите – невероятно чаровни тризначки. От пръв поглед ни стана ясно, че макар сега да е „невъоръжена" охрана, на Борислав ще му се наложи да помисли за въоръжаване, за да пази и „разрежда" околната среда на трите красавици в бъдеще.

За себе си
Работя като невъоръжена охрана към „AUBG" Благоевград. Извън работата се интересувам от спорт – обичам да гледам и да чета всичко, свързано със спорта. Имам три дъщери – Лора, Виктория и Мари, които сега са на 4 години и 8 месеца.

Кога мъжът „узрява" за бащинството?
Според мен мъжът е готов да бъде баща, когато намери точната жена в живота си. Когато усети, че това е неговата половинка – човекът, с когото иска да бъде всеки ден. След сключването на брака това е второто най-естествено нещо – да искаш да станеш баща!

Какъв период бе бременността на съпругата ви?
Бременността на съпругата ми беше дълго чакана и планирана. Така че това беше прекрасен и запомнящ се период от моя живот. Винаги съм мечтал да видя жена си с голям корем, в който расте нашето бебе.

Какви бяха емоциите и преживяванията ви по време на раждането на момичетата?
Децата ми се родиха със „секцио", т.е. тяхната поява на бял свят беше планирана, така че малко или много и двамата със съпругата ми бяхме предварително подготвени. Денят, в който се появиха моите прекрасни момичета, беше най-светлият и хубав ден в живота ми! Най-неповторимото чувство, което един бъдещ баща може да преживее. Нямах търпение да видя децата си, но понеже са тризначки, трябваше да почакаме известно време, преди да можем да си ги приберем вкъщи. Това всъщност беше най-трудната част.

Промени ли ви бащинството и в каква посока?
Промени ме, разбира се. Станах още по-отговорен, защото знаех, че трябва да се грижа вече не само за себе си и съпругата ми, но и за още три нежни създания. Няма как да не станеш по-търпелив и внимателен, имайки предвид, че в къщата ти има бебета.

Кое според вас е запазена територия за таткото в отглеждането и възпитанието на децата?
В нашето семейство споделяме грижите за децата. Аз наравно със съпругата ми съм сменял памперси и до днес къпя децата сам. Банята е едно от най-забавните неща и децата с нетърпение я очакват. Защото с тати винаги е още по-забавно.
Естествено децата копират модела на поведение вкъщи, затова много внимаваме и избягваме спорове пред тях. Важното е те да растат в добра и спокойна среда.

На какво един баща непременно трябва да научи дъщерите си?
На това, на което всеки родител трябва да научи децата си – да бъдат преди всичко Хора. Да помагат на другите, да ги разбират и уважават. Да бъдат добри във взаимоотношенията си с околните и да бъдат честни.

IMG 0387Как появата на децата се отрази на взаимоотношенията ви като двойка?
Отношенията ни се промениха, разбира се. Малките човечета налагат нови правила, цял един нов начин на живот дори. Със съпругата ми станахме още по-добри, сплотени и отдадени един на друг. Защото в разговори помежду ни всеки призна, че след появата на децата времето, което прекарваме заедно, е още по-ценно и важно за всички ни.

Какво научихте за съпругата си, виждайки я в ролята на майка?
Видях я в съвсем различна светлина – на жена, която може да създаде нещо прекрасно в моя и нейния живот, а именно децата ни. Разбрах, че тя е човек, който може да бъде още по-грижовен и отдаден на тези, които обича!

Какво открихте за самия себе си, след като станахте баща?
Разбрах, че мога да обичам някого дори повече от собствения си живот.

Вашето определение за бащинството....

Бащинството не свързано само с това да създадеш живот. То е нещо повече – да си готов да се жертваш в името на децата си. Това е огромна отговорност – защото от възпитанието, което дадем на дъщерите си, зависи до голяма степен техният живот. Бащинството е себеотдаване, грижовност, търпеливост. Това е начин да дадеш цялата обич, на която си способен, на някой друг!

Последна редакция Понеделник, 22 Декември 2014 14:00
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини