Baner 600x80
Понеделник, 10 Ноември 2014 11:10

Модерните лица на съвременната майка


fashion shopping girl vector 3Интересна жена е съвременната майка. Тя живее в бързопроменяща се среда, ежедневно я затрупват с нови и нови открития на учени от всякакъв аспект на отглеждането и възпитанието на децата й, множат се и предизвикателствата пред професионалната й реализация, а медиите непрекъснато посочват примери за следване сред популярните лица на деня. Да намериш собствената си физиономия сред това изобилие от модели, е трудно, но не и невъзможно занимание. Все пак, ако търсим обобщенията, ще признаем, че има няколко майчински типа, които са особено популярни в последните години. Точно тях искаме да представим, разчитайки на чувството ви за хумор.

312401-magdalena maleevaЕко майка

Нарича майчинството „привързано родителство" и вечно мисли какъв свят ще оставим на децата си в бъдеще.

Ако срещнете на улицата поддържана, със здравословен тен, слаба дама, без грим, от чиято раница наднича постелка за йога, а от слинга бебешка главичка, значи пред вас е еко майката.
Сред нейните приоритети са йогата, хомеопатията, сезонните плодове и зеленчуци, дрехите от естествени материали, пастата за зъби Himalaya, пелените за многократна употреба и продължителното кърмене (в идеалния случай до към петата година). Тя нарича майчинството си „привързано родителство", според нея да кърмиш продължително и да спиш в едно легло с детето, е път към изграждането на стабилна емоционална връзка, ако е по-крайно настроена дори е убедена, че между раждането и оргазма няма сериозна разлика. Постоянно я занимава мисълта какъв свят ще остави на децата си, които по правило са повече от две. Изобщо, интересува се повече от философско-езотерични въпроси, отколкото от правилата, по които съществува обществото. „Зелените" майки живеят по свои биологични часовници, които незнайно защо понякога не съвпадат с графика на доучилищните заведения, млечната кухня и поликлиниката. И това е само нищожна част от техните разногласия със системата. А има и ваксини, фастфуд, микровълнови фурни, смартфони и чудовищна градска екология, от които еко майката се крие на вилата или веднага хуква към Индия, Непал, Тибет, Бали и други дестинации, където може да се отдаде на пречистване и разговор със себе си.
Сериозно казано: нейните деца са познали удоволствието да тичаш бос по тревата, автентичния вкус на плодовете и зеленчуците, общуването им с природата не е епизод, а дълготрайно съжителство.
Ярък пример: Алиша Силвърстоун (актриса, вегетарианка, радетелка за здравословен начин на живот, майка на едно дете). Предизвика много спорове, когато публикува видео, в което се вижда как дъвче и подава с устата си храна на сина си – така както правят птиците.
Наш еквивалент: Магдалена Малеева – бивша тенисистка, след кариерата си основава фирма за производство и дистрибуция на био-продукти, през 2006 г. създава „Горичка" – „инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще", майка на три деца.
Предмет от първа необходимост: тибетска гъба (гъбата на индийските йоги, лекува всичко и има незаменими профилактични свойства); EatWell мобилно приложение за здравословно хранене, създадено от българи.
Препоръчителна литература: „Седемте духовни закона на успеха. Седемте духовни правила за родители" на Дийпак Чопра.
Къде може да й е интересно: estestveno.com, http://gorichka.bg,
thekindlife.com (сайт за екологично родителство на Алисия Силвърстоун), biggreenpurse.com (в който Даян Макийчърн ни учи как да използваме потребителското си влияние, за да защитим околната среда),

banevaБизнес майка

За нея майчинството е амбициозен проект. Обикновено детето върви в комплект с таткото (за статус).

В съвременното общество жената с позиция вицепрезидент на международен холдинг и пентхаус в центъра на столицата предизвиква у околните съжаление, ако няма семейство. Работата, успехът, децата – всичко това са звена от една цел. Затова майчинството за деловата жена е скок напред, стимул в кариерното развитие, амбициозен проект. Обикновено с детето върви и мъжът – за статус. Това усложнява задачата, но резултатът си струва. Успешната делова жена в качеството си на майка е неуязвима за задкадровата ирония на подчинените (от типа: „Горката, превърнала е работата си в начин на живот, няма време едно дете да роди!"), особено ако често я представят по списания и телевизионни предавания, за да й се даде възможност да демонстрира нежност, женственост и дете на фона на подозрително чистата детска стая. Логиката подсказва, че грижовната майка не може да работи 24 часа в денонощие. Но тези свръхжени умеят да делегират пълномощия. За тях да разберат от бавачката, че синът им е загубил първото си зъбче, е така естествено, както ако бяха присъствали на това събитие.
Сериозно казано: това е жена с много висок коефициент на полезно действие. Животът й е организиран така, че да бъде извлечен максимумът от всяка секунда. Затова времето й за общуване с децата е ярко пълноценно преживяване. Тази майка е в състояние да сбъдва мечти, работи, за да има възможностите да го направи.
Ярък пример: Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook.
Жените трябва да заемат половината от ръководните места в света, смята авторката на книгата „Leain In" („Реши се"), посветена на мястото на жените в професионалната реализация и вътрешните им бариери по пътя на равноправието между половете. Шерил е майка на две деца.
Наш еквивалент: Eвгения Банева - майка на четири деца, с диплома по право в СУ, магистърска степен master of wine от Световната организация на виното във Франция, магистър е по бизнес администрация в Американския университет. Говори английски, френски, руски, немски и испански. Управител на „Русалка тур", неуспял независим кандидат за евродепутат
Предмет от първа необходимост: камера, скрита в едно от плюшените мечета, за да следят бавачката
Препоръчителна литература – пощата в своя iPad (и отговарят по всяко време на денонощието), „Принцесата: Макиавели за жени" от Хариет Рубин
Къде може да й е интересно: http://movebg.com (сайт на споменатата по-горе гражданска платформа), http://www.qs.com/ (популярен сайт за достъп до качествено образование и кариерно развитие)

dani kolevaКомпетентната майка

За нея майчинството е отделна област на познанието, изискваща допълнително образование. Пробвала е всички известни методики на възпитание и винаги се радва да даде съвет.

Компетентна е по всички въпроси. Пробвала е всички най-актуални методики на детското развитие. Запозната е с всички новини от детската индустрия, включително и ортопедична биберон-залъгалка с детектор на лъжата, произведена в Китай (в единствен екземпляр). На детската площадка е готова винаги да даде съвет (дори ако никой не го иска) и ще млъкне само когато запали цигара. Тя вярва, че майчинството е самостоятелен раздел от знанието, изискващ допълнително образование. Най-сложно за нея е да съвмести принципността на учения с безпринципността на човек, готов да променя възгледите си според ситуацията. Това обикновено прави не заради изгода, а в името на науката, която чрез потока новини прониква в живота ни във вид на резултати от последните проучвания на учените, които винаги си противоречат с резултатите от предпоследните проучвания. Така според резултатите от последните изследвания човек трябва всеки ден да изяжда по едно яйце (бележка: „Да купя яйца!"), мобилните телефони не предизвикват рак на мозъка („Да върна телефона на детето!"), кравето мляко все пак е по-скоро полезно, отколкото вредно („Да продам козата!"), кризата на средната възраст не съществува („Ще помисля за това утре!)".
Сериозно казано: разбира се, такъв живот е сложен, но в него категорично има смисъл - да отгледаш човек, който ще може максимално да използва резервите на организма, мозъка и комуникативните си способности.
Ярък пример: Гуинет Полтроу (актриса, която практикува строга диета, последователка на Кабала, има сайт, в който съветва майките какво да купуват, редовно пуска на пазара свои колекции, в партньорство с известни марки).
Наш еквивалент: Даниела Колева, водеща на „Часът на мама", отскоро изкушена от политиката.
Предмет от първа необходимост: приложение по педиатрия за iPhone
Препоръчителна литература: „Мъдро родителство за умни деца" на Ейлин Кенеди Муър, Марк Лоуентал, „Кратка история на времето" от Стивън Хокинг
Къде може да й е интересно: goop.com (сайтът на Гуинет Полтроу)

Майка между другото

Живее пълноценно, без да се отказва от нищо. Детето не е пречка.
Върви по начертания си път, без да се отказва от нищо (нито от срещите с приятелки, нито от шампанското, нито от пътешествията).

През бременността си е осъществила пречистващ тур в Тибет. Принципно не облича дъщеря си в розово (сина в синьо), може да я нахрани с фастфуд и не се притеснява да изпуши една цигара с кафето сутрин. Не от безразличие. Просто тази майка смята детето за неразривна част от себе си – още една ръка, крак или ухо. Което не й пречи от време на време да ги губи и да ги намира щастливо при съседката. За радост, при самостоятелните майки и децата са самостоятелни. Когато не знаеш какво ще хрумне на майка ти в следващата минута, щеш не щеш се научаваш да си връзваш обувките сам, винаги държиш чист памперс под ръка и придобиваш още редица полезни навици. Детето на тази майка знае наизуст домашния си адрес, дори кода (в случай че го препращат по пощата) и може по миризмата да открие в 20-етажна бизнес сграда кафенето със сандвичите и асистентката, която веднага ще спре да си лакира ноктите и ще го пусне да играе на компютъра.
Сериозно казано: никой не може да я обвини в свръхопека, а това дава много свобода и възможности за личностно развитие на детето, дава му и увереността, че с нея може да сподели всичко, без да бъде изтълкувано превратно. След години, когато порасне, то ще нарича своята майка „най-добрата" приятелка.
Ярък пример: себе си
Предмет от първа необходимост: приятел
Препоръчителна литература: всякакви авторки привърженички на еманципацията
Къде може да й е интересно: в сайтове от типа – всичко за жената на едно място

lozanovaФешън майка

"Първото дете е последната кукла" - това иронично правило напълно важи за нея. Облича детето скъпо и модно, привлича към него кармичните и материални блага.

Този, който е измислил изречението: „Първото дете е последната кукла", е имал предвид точно нея – с чанта от рептили (много рядко срещани влечуги с ценна кожа) и дете, облечено в тон с нея. Изначално се смята, че безкрайната колекция мамини аксесоари, много от които изобщо не са били ползвани, не са хвърлени на вятъра пари, а зестра за дъщерята. Затова потенциалната фешън майка упорито се стреми да възпроизведе себе си в дъщеричка. И това по правило й се удава, ако не от първия, то от четвъртия опит (справка - Виктория Бекъм). Разходките й с детето обикновено са в мола или по главната търговска улица, където може да съчетае мероприятието с преглед на витрините. Вместо книжки двете често разглеждат модни списания. Преди да започне ремонт на детската стая, тази майка сверява часовника с тенденциите при световните знаменитости – като минимум детската на близнаците на Сара Джесика Паркър или стаята на Сури Круз.
Сериозно казано: позитивите за децата, отглеждани от този тип, са толкова дълбоко закодирани, че ни е невъзможно да ги откроим.
Ярък пример: Ким Кардашиян (известна, с това, че е известна, с удоволствие показва живота си пред медиите, отличен PR на самата себе си)
Наш еквивалент: Николета Лозанова
Предмет от първа необходимост: покани за модни ревюта и хай-мероприятия
Препоръчителна литература: „Как да отслабнем завинаги" от Пиер Дюкан
Къде може да й е интересно: модни сайтове у нас и в чужбина

tanya rusevaМайка блогър

Тя е станала блогър не толкова следвайки „зова на сърцето", колкото по необходимост. Основният й мотив е страстното желание да си поговори с поне един възрастен.

Преди време майки блогъри бяха предимно журналистки, които в отпуска по майчинство чувстваха жесток дефицит от общуване. Сега за да разкажеш своя уникален майчински опит на света (да споделиш тайни за приучаването към гърне, приготвянето на зеленчуково пюре и лечението на хремата), не е задължително да имаш професионална подготовка. Достатъчен е един компютър, силно желание да поговориш с някой възрастен и дете, което спи не повече от 40 минути, така че да лягаш заедно с него няма смисъл.
Последното не е проблем, имайки предвид, че според статистиката през първата година от живота на детето на родителите им се събират около 450-700 часа недоспиване. Майките блогъри сядат зад клавиатурата в периода на колики на бебето и увличайки се в други теми за коментиране, неусетно се сдобиват с още едно-две деца. От техните блогове можете да научите как да шиете играчки, да правите украшения, да възпитавате роднините. Но сериозна част от информацията е посветена на това как самостоятелно да настроите домейна си за използване в безплатни блого-сървъри, да се научите да програмирате и в крайна сметка да заработвате парите си в мрежата. Майчинството много често е стартова площадка за начинаещи копирайтери, уебдизайнери и др.
Сериозно казано: винаги е по-добре да имаш майка, за която комуникацията е естествен процес като дишането. По правило тази жена е и много информирана (или поне знае къде може да намери информацията, която й е необходима), освен това е разбрала как мрежата може да бъде източник на доходи, което сериозно улеснява семейния бюджет.
Ярък пример: Надя Венус (Nadia Venus) американка с мексикански произход, специалист по индустриален инженеринг и управление на бизнеса, автор на един най-посещаваните родителски блогове - www.mamaandthecity.com. В него тя споделя опита си за това как да балансираш между кариера, семейство и майчинство, как да оцелееш с малко дете в града.
Наш еквивалент: Таня Русева или Бу, архитект, автор на блога „Царството на Бу" - за кърменето, родителството и нещата от живота; акредитиран Ла Лече Лига лидер.
Предмет от първа необходимост: лаптоп
Препоръчителна литература: „10 начина да спечелите от блога си" – Том Уитвел,
Къде може да й е интересно: http://missby.wordpress.com, www.mamaandthecity.com и други блогове по тематиката

blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини