Baner 600x80
Понеделник, 10 Ноември 2014 10:29

Книжките на Весела


LaraFelixVesselaВесела е майка на две деца – Лара (почти четиригодишна) и Феликс (на 8 месеца). Интересът й към черно-белите книжки има четиригодишна история. Попаднала на информация за тях и въздействието им върху развитието на бебетата и малките деца, търсейки идеи за правилното отглеждане на деца в двуезична среда (каквито са нейните малчугани). Събрала достатъчно знания, преди четири месеца решава да създаде свои черно-бели книжки – идея, която е уникална за българския пазар.

caramended-pinkПоредицата е озаглавена „Светът на Лара и Феликс" (свят, добре познат на авторката) и включва до момента две книжки. „Светът на Лара и Феликс. У дома" показва най-популярните предмети от дома, които детето вижда ежедневно. Другата книжка - „Светът на Лара и Феликс. На село" запознава с животните на село, характерните звуци, които издават, и поведението им. Целта на поредицата е да покаже по-различен метод за опознаване на света от бебетата и малките деца. Книжките са изпълнени с черно-бели илюстрации, използвани са и допълнителни цветове, които позволяват на детето постепенно да се запознае с багрите на околния свят.

Защо е важно бебетата и малките деца да гледат повече черно-бял контраст?"
Според специалистите зрението (ретината) на новородените не е така добре развито, както останалите сетива. Затова те все още не различават определени цветове и нюанси. Вместо това отчитат само контрастите в цветовете, особено контраста между черно и бяло като най-силен.
В началото бебето не вижда ясно и формите на повече от 33 см от себе си. През втория месец това разстояние се увеличава на 50 см, а през третия достига до около 3 метра.
Правилният подход към визуалната стимулация на детето още в първите дни е много важен, тъй като предстои период, свързан с бурно изграждане на нервни връзки в целия организъм. При развитието си бебето получава информация за света чрез петте си сетива - колкото повече информация приема, толкова повече връзки се създават между нервните клетки, което благоприятства цялостното развитие на мозъка.
Освен черно-белите образи бебетата имат предпочитания към кръглите форми и към лицата на хората, дори се смята, че очите предизвикват особен интерес тъкмо заради контраста, създаван между зеницата и склерата (бялото на окото).

Малко теория за повече правдоподобност
Още през 60-те години на ХХ век д-р Робърт Франц (американски психолог, пионер в проучването на детските сетива) провежда един от първите експерименти в тази област. Той иска да докаже, че дори и деца под 2-годишна възраст виждат добре. За тази цел прави следния експеримент: бебе стои в столчето си и на вниманието му са представени два стимула - една черно-бяла шахматна дъска и обикновена сива карта. Наблюдавайки го, д-р Франц установява, че то предпочита шахматната дъска пред обикновената сива повърхност и задържа вниманието си върху нея за по-дълго, като дори я изследва с поглед.
След публикуването на изследването, проведено от д-р Франц, много други психолози започват да се занимават с материята, свързана с развитието на зрението при новородените, както и техните предпочитания за цветове и форми. Боуел (поведенчески психолог от университета в Единбург) представя на бебетата поредица от различни черно-бели картинки и цветни карти - бели, червени и жълти - оказва се, че отново в много по-голяма степен вниманието им е привлечено от контрастиращите черно-бели образи.
Днешните изследвания отново доказват явното предпочитание на новородените към контрастните цветове - най-вече черно, бяло и червено, като все повече изследвания установяват положителното влияние на черно-белите стимули върху мозъчното развитие на бебето, вниманието и въображението му. Черно-белите картинки са изключително подходящи за бебета до 6-9 месеца, но могат да бъдат интересни и полезни и за по-големи деца - до около 2-2,5 години.

Кога е най-добре да започнете да предлагате на детето си черно-бели книжки?
Колкото и странно да звучи, това може да стане още от първите дни на бебето. Както е споменато по-горе - на не повече от 25 сантиметра от очите в първите месеци. Показването на книжки на новороденото не само ще помогне за по-бързото формиране на зрението, но ще ви даде възможност да прекарвате повече време заедно, да му говорите, милвате и показвате, така бебето ще се чувства сигурно, усещайки родителското присъствие наблизо. Друго важно нещо е времето, което отделяте на всяка страница, то не трябва да е колкото на обикновена книжка, защото това е твърде бърз темп за новороденото. Според изследванията трябва да отделяте поне 2-3 минути, а ако може - дори 5-6 на една страница.

А къде остават хубавите цветни книжки с пъстри рисунки?
Те също имат своето важно място в библиотеката на всяко дете, но малко по-късно в неговото развитие. Ние, възрастните, често се прехласваме по пастелните тонове или шарените цветове, но малкият човек все още не е в състояние да ги възприема като нас и затова е добре да предлагаме на децата си това, от което те наистина имат нужда.

* „Светът на Лара и Феликс" могат да се закупят онлайн от сайта на издателството www.sunshine-publishing.com и в книжарници Хеликон.

Последна редакция Понеделник, 10 Ноември 2014 10:38
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини