Baner 600x80
Четвъртък, 06 Ноември 2014 12:18

Йога за мама и бебе


prevs MG 5311Светла Иванова е певица и писател. Завършила е и предучилищна педагогика и музика. Занимава се с йога от 15-годишна. Като сертифициран йога инструктор преподава класическа хат-ха йога за деца и възрастни. Има издадени 3 диска за йога – за бъдещи майки, за възстановяване след раждане и най-новия - за родители и деца.
Каре: „Моята програма – йога за родители деца" предлага чудесни идеи как да се забавлявате с децата си, докато практикувате йога.
Дискът съдържа 3 програми:
„Мама и бебе" (за майка и бебе над 4 месеца)
За родители и деца от 3-5 г.
За родители и деца от 5-8 г.
Програмите са заснети с нейните деца.

В грижите покрай бебето невинаги имате време и възможност да се отделите от него, за да тренирате сами. Специално за „Моето бебе и аз" Светла показва част от упражненията, включени в първата й програма „Мама и бебе". За да изпълнява упражненията с мама, бебето трябва да може да си държи главичката стабилно, да стои седнало (за кратко) или да е навършило поне 4 месеца. Правете упражненията на гладно - както вие, така и вашето бебе.

svetla11. Раздалечете краката. Обърнете бебето по корем. С едната ръка придържайте гърдите му, хващайки и рамото. Другата поставете на коремчето. Прехвърлете тежестта върху единия, после върху другия крак.

2. Сега да стегнем ръцете. Хванете бебето под мишниците и го повдигайте нагоре и надолу над главата си. Повторете в зависимост от това колко ви тежи. Аз правех три серии с по 8 повторения, когато Стела беше в 5-я месец. Същото упражнение може да изпълнявате и седнали.

 

 

 

 

 

 

 

3. За стяsvetla2гане на ханша е подходяща позата „малък мост". Поставете бебето срещу вас - на корема. Придържайте го. Вдишвайки, вдигнете таза и стегнете допълнително седалището. Издишвайки, го свалете на пода. Направете отново 3 серии с по 8 повторения.

 

 

 

 

4. Следващsvetla3ите упражнения са за плосък корем. Останете в легнало положение. Свийте краката в коленете. Поставете бебето по коремче върху подбедриците си и го придържайте под мишниците. Започнете да движите краката леко нагоре и надолу. Направете отново 3 серии с по 8 повторения.

5. Починете си малко и от същата изходна позиция движете краката напред към вас и назад. Изпълнете 3 серии с по 8 повторения. След кратка почивка направете и кръгчета с краката, докато бебето е върху тях – наляво и надясно.

 

 

svetla46. Сега обърнете бебенцето по корем към вас. Така запазвате контакта си с него. Застанете и вие срещу него и направете „заедно" вариант на поза „скакалец". Повдигате за кратко ръцете и краката и задържате в тази позиция. Повторете няколко пъти. С това упражнение стягате едновременно корема и ханша и подобрявате перисталтиката си.

 

 

 

svetla5.17. Поставете бебенцето в шезлонг срещу вас или на пода на килимче по гръб. Ако изберете килимчето, се нагласете така, че да сте над него. Застанете на колене. Да направим „котешки гръб". Вдишайте и погледнете нагоре. Издишайте и извийте гърба и главата в обратна посока. Ако бебето е на пода, под вас, това е моментът да общувате с него, да го погледнете, да му кажете нещо. С тези движения сваляте напрежението от гърба и не губите контакта с бебето си.

 

 

svetla6.28. Легнете отстрани на бебето. Продължавайте да му говорите и направете 3 серии с по 15 странични повдигания на крака. Обърнете се на другата страна, отново с лице към него, и повторете с другия крак.

Желая ви приятна йога гимнастика, бързо възстановяване на физическата форма и много усмивки в компанията на малкото ви съкровище!

Последна редакция Четвъртък, 06 Ноември 2014 19:14
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини