Baner 600x80
Понеделник, 21 Юли 2014 11:08

20 000 мъже в платено майчинство


father-and-baby-girl-1536x1024-131024-ts-175734343-420x420В Пловдив все по-често се случва мъже да зарежат работата си и да се отдадат на грижите за своите невръстни малчугани. Градът изпревари Варна и Стара Загора по боря на бащи, ползващи платено майчинство. Само в София има повече мъже, излезли в майчинство, сочат данните на НОИ. Според статистиката над 20 000 бащи в цялата страна получават обезщетения за това, че отглеждат децата си. От 2009 г., когато мъжете получиха това право, процентът им е скочил с близо 17 на сто, съобщава „Марица".

Твърденията, че мястото на жената е вкъщи, а мъжът трябва да печели парите, за много семейства вече е отживелица. И макар модерните бащи все още да са рядка порода, тенденцията е броят им да расте всяка година. На мястото на отсъстващия баща се появява все по-често татко, отдаден на децата и семейството си. Изследвания в САЩ показват, че промяната в световен мащаб е започнала доста отдавна - от 70-те години насам.

Няколко са ключовите причини за появата на "татково време". Социолозите смятат, че трите основни фактора са по-големият брой работещи майки с доходни професии, увеличаването на разводите, както и по-късната възраст, на която двойката взима решение за дете. Затова и гледката на загрижен татко, който сменя памперси на бебето в градинката, ще бъде все по-срещана гледка. Въпреки че повечето мъже говорят с известно притеснение за това си задължение, има и такива, които с чувство за хумор признават: Цар съм. По-добър съм дори от жена ми.

Децата, активно отглеждани от бащите си, са по-самостоятелни, по-любопитни и по-лесно си създават приятелства, ако вярваме на изследванията на Мичиганския университет. Това изследване сочи още нещо важно за една връзка: колкото повече бащите се отдават на домашния живот, толкова по-привлекателни стават те в очите на съпругите си.

Броят на бащите в майчинство в Пловдив не е голям, но повечето татковци нямат желание да излагат на показ личния си живот. За разлика от тях Христо Георгиев прие да разкаже своята история. Той е на 38 г., поправя коли и има малък автосервиз, който държи със съдружника си на Голямоконарско шосе. Съпругата му Марина е на 34 г. Тя има две висши образования и от 2000 г. развива консултантска дейност в областта на счетоводството и трудовото право.

Двамата са заедно от 14 години. Доскоро отлагали важното решение да имат дете. Чакали подходящия момент, искали да се устроят със самостоятелно жилище, с по-добри доходи. Преди три години решили, че времето лети и няма за кога да чакат. Марина родила със секцио. Трябвало време да се възстанови след операцията. Кръстила сина си на любимия си съпруг - Христо. Таткото сам решил да излезе в майчинство и да поеме основно грижите за малкия. Казва, че основното му желание било да е съпричастен с отглеждането на бебето.

 Източник: Днес+

Последна редакция Понеделник, 21 Юли 2014 11:12
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини