Baner 600x80
Четвъртък, 24 Април 2014 16:06

Майчинството – начин на употреба


Mother2007014Години наред майчинството и „начинът му на употреба" е тема на засилена експлоатация в навечерието на избори и „забранена" територия през останалото време. Неотдавна една от работодателските организации предложи отпускът за отглеждане на дете да бъде съкратен за сметка на по-високото заплащане на майчинството. Идеята предизвика поредните безплодни дебати, макар да заслужава внимателно обмисляне. Това ни насърчи да потърсим мнението на майките – т.нар. „основни действащи лица".

Ani Piperova"Трябва да бъдем максимално дълго с децата си в най-ранния им период на развитие."

Анета Пиперова - психолог, работи в столична гимназия, майка на четиригодишния Антон и едногодишния Симеон

Кога се завърнахте на работа, след като родихте?
Върнах се след втората година майчинство с Антон. Малкото ми момче – Симеон, в момента си е вкъщи и отново възнамерявам да ползвам пълния размер на отпуск за отглеждане на дете.

Защо взехте това решение?
Защото предпочетох да се грижа за децата си, вместо да поверя грижите за тях в най-важния период от развитието им на чужди хора. Освен това приемът в детско заведение стана по-труден, отколкото да станеш студент. Местата са малко или въобще няма такива, а желаещите са много.
Детето ми е здраво и не боледува. Нещо, с което едва ли много майки могат да се похвалят... особено след като пуснат децата си на ясла/градина. Кърменето също изигра своята роля за изграждането на имунитет. Освен това връзката „майка-дете" не се загуби. С дете, ненавършило една година, не може да се комуникира така, както с по-голямо, което може да изрази желанията и емоциите си с думички (Тони отрано проговори и не спира и до днес). Това е период на взаимно опознаване на характерите между майката и детето, на изграждане на хигиенните навици. Сега Симеон е точно на 1 година и тепърва започваме да вървим по този път – на опознаването на нас самите и на света около нас.

Как се отразява това на децата?
Добре, нищо не им е липсвало. Занимания по цял ден – игри вкъщи, игри навън, топки, люлки, пързалки, четене на книжки и т.н. Има ли нещо по-хубаво от това да си със семейството? Кое дете би предпочело да отиде на детска градина например пред възможността да бъде вкъщи, с близките си?!

Как се отразява на вас?
Втората година с Антон ми се отрази негативно във финансово отношение. Тогава месечната сума беше 240 лв., което си беше абсолютна подигравка с майките. Сега, със Симеон, получавам 340 лв., което отново е много малко на фона на непрекъснато растящите цени - като започнеш от детски храни, пелени, консумативи, стигнеш до играчки, дрехи, обувки, а до собствените си нужди обикновено и не стигаш - те все се отлагат във времето...

Майчинството е най-най-най-хубавото нещо, което една жена може да преживее. Имайки предвид, че в България раждаемостта е с отрицателен знак и много млади семейства остават с едно дете (поради ред причини), мисля, че трябва да бъдем максимално дълго с децата си в най-ранния им период от развитие. След това те никога няма да бъдат пак бебета, а ние винаги ще работим. За мен двете години майчинство с Антон бяха прекрасни, въпреки финансовите ми затруднения, а и 2-те със Симеон се очертава да бъдат също такива – и прекрасни, и с финансови затруднения.Последна редакция Четвъртък, 24 Април 2014 16:25
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини