Baner 600x80
Сряда, 17 Април 2013 12:00

Бащи в бели престилки


bashtiОтново сме в „месецът на мама” и това, въпреки нестихващите спорове покрай датата 8-ми март, е повод да поласкаем самочувствието си.
А самочувствието ни на жени и майки в голяма степен е функция от любовта, силата и съпричастността на мъжете до нас. Затова в този брой ви срещаме с двама лекари, които извън успешната си професионална практика, посрещат с усет и хладнокръвие предизвикателствата на родителството.


„Надявам се децата да ме възприемат като в заглавието на филма „Баща ми е върхът”.

brezoev1д-р Петьо Брезоев: дерматолог, с практика в „Дерматологикум” – специализирана дерматологична практика и ДКЦ на Александровска болница, Кожна клиника. Баща на 16-годишния Виктор и 6-годишната Дара.

Извънпрофесионални интереси - уиндсърф, сноуборд и кампиране.

Любов „от пръв поглед”
Клиничната подготовка в Медицински университет София е организирана в циклични модули. В определен период от време се изучава само една клинична дисциплина, което позволява на студентите по медицина да се потопят за определен период от време не само в специалността, но и в реалната професионална среда, да опознаят по-добре асистентите и професорите си, а не само изпитния конспект. Когато аз се озовах в цикъла по дерматология се получи любов от „пръв поглед”, така че изборът ми бе по-скоро емоционален отколкото прагматичен.

Професионални предизвикателства
Колкото и банално да звучи, основното предизвикателство е финансирането на дейността. Практикуването на съвременна медицина изисква средства за съвременни диагностични и терапевтични методи и когато те липсват, ръцете ни често са вързани. Друго предизвикателство е изграждането на доверие между лекар и пациент, а това може да стане само с грижа, внимание и професионализъм, за тях няма заместител. Фактът, че съм родител ме улесни значително в работата с малките пациенти, а и мисля, че децата в практиката сега ме харесват повече.

Пътят на бащинството
С Люси, моята съпруга и майка на Вики, заживяхме заедно, преди да приключа специализацията си. Тогава той беше 5-годишен и в началото беше предизвикателство да свикнем един с друг. Когато Дара се появи, семейната ни практика (жена ми също е дерматолог) вече беше факт от години. В началото нямах идея какво и как трябва да бъде направено, но бързо влязох във форма.

Силно се надявам осезателното ми присъствие в живота на децата да е факт. Опитвам се да уплътнявам максимално времето за общи занимания през почивните дни и ваканциите. Основният ми принцип е: „Където сме ние там са и децата”. Това е философия, която бабите и дядовците никак не харесват, защото така прекарват по-малко време с внуците отколкото им се иска, но родителите са с предимство, така че почти цялото си свободно време прекарваме заедно.brezoev3

Всички членове на семейството са сърфисти, Вики е вече доста по-добър от мен, Дара е начинаеща, а Люси е най-запалената. Всички обичаме ските и планината - Дара и Люси карат ски, а аз и Вики - борд. От няколко месеца ходим заедно с децата на кик бокс, а сега, докато пиша тези отговори, съм с дъщеря си на урок по пиано.

Опитвам се да разговарям с децата по всички теми, без табута, уча се да изслушвам и се надявам уменията ми да общувам с тях да се подобряват. Възпитанието и отглеждането на децата е споделена отговорност колкото на майката, толкова и на бащата. Понякога съотношението се променя малко в едната или другата посока, но ключовата дума е „баланс”. Нямам идея какви типове родители има, за да се класифицирам. Надявам се децата да ме възприемат като заглавието на филма „Баща ми е върхът”. Доколко съм се справил ще кажат те един ден.

Как лекарите лекуват децата си
Не се тревожим излишно. Имали сме критични моменти, но слава на Бога, те са малко. Лечението е според състоянието, обичайните средства са антипиретици, рядко антибиотици. Случвало се е да включваме системи при тежко обезводняване. Основният ни принцип е: „Ако детето е болно се лекува с подходящите медикаменти, ако е само неразположено - с течности и почивка”. Много рядко прибягваме до „алтернативни” методи на лечение и то само, ако проблемът не е сериозен.

Най-важното за отглеждане на здрави и щастливи деца
- спорт, който осигурява здраве и дисциплина;
- създаване на достатъчна заетост, редуване на важни задачи и забавни неща;
- достатъчно общуване и внимание към детайлите от страна на родителите;
- създаване на чувство за принадлежност;
- липса на кабелна телевизия (нашата я спряхме преди 4-5 години). Ще се изненадате колко по-щастлив и пълноценен ще стане животът ви без телевизия.Последна редакция Сряда, 17 Април 2013 12:47
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини