Baner 600x80
Вторник, 08 Януари 2013 12:42

Блоготворители


Ще ви срещнем с три очарователни и талантливи жени, които са в състояние да стопят усещането за делничност с няколко поразително точно намерени думи, да изкушат сетивата с вкусно и красиво приготвено ястие или да предизвикат емоциите ни с уникална ръчно направена картичка. Обединява ги умението да споделят талантите си в блогове, които много бързо ни превърнаха от случайни посетители в горещи почитатели на това, което правят.

 

„Творческите стремежи са форма на личностна изява и на доказване пред самата мен.”

rumqna_b_1Румяна Босева, изпълнителен директор на българското подразделение на международна компания от сферата на риск мениджмънта. Професионалните й интереси са свързани с финансовите рискове. Извън работата: фотография и кулинария. До преди време в тази графа влизат пътуванията, но след толкова самотни служебни командировки сега уточнява, че ги харесва, когато са придружени с добра компания. Майка на 14-годишната Виолина и 7-годишната Мартина. Автор е на блога Something (http://luluto.blogspot.com).

Something и хората, които се намериха в него
Първоначалната идея беше това да е еквивалентът на „тетрадката на баба“, в която да записвам рецепти. Впоследствие претърпя развитие и се превърна в нещо като дневник и място за съчетаване на лични истории, преживявания, фотография, успешни и неуспешни кулинарни опити, пътувания и впечатления. Намерих доста хора със сходни интереси, много талантливи и позитивни личности и много интересни истории, но най- важното, което намерих, е себе си.

Кулинарията и фотографията и битката им за надмощие
Лятото определено е на фотографията. През зимата, която предразполага към уютни семейни вечери, кулинарията взима превес. Храната трябва да се почувства. Когато готвя, почти никога не спазвам точни пропорции. Предпочитам да усетя рецептата с ръце, да я помириша и да я опитам във всеки един етап на приготвянето.
Вярно е, че хората първо се хранят с очите си. Хубавата снимка на храна може да те накара да опиташ. Не помня коя точно беше първата ми кулинарна снимка, но помня онази, която ме накара да се замисля върху кулинарната фотография. Беше на един чийзкейк. Рецептата взех от руски форум и мисля, че я избрах точно заради красивата фотография. Сладкишът стана страхотен, но моите опити да го заснема по същия начин като оригинала бяха обречени на пълен провал. Последва много четене на тема фотография, що е то Фотошоп и има ли почва у нас.
Сега, 6 години по-късно, все още има много какво да уча, но пък никога не съм предполагала, че ученето може да е толкова забавно и интересно.

„Ябълката с чесън” и щурите кулинарни експерименти
Почти всичките ми рецепти са такива. Извън сферата на шегата, в днешно време е много трудно да квалифицираш нещо на кулинарна тематика като щуро. От една страна, готвенето стана много модерно занимание, а гурмето е издигнато в култ. От друга страна, живеем в свят без граници, в който имаш много лесен и удобен достъп да опитваш от други национални кухни, да си набавяш екзотични продукти и да експериментираш на воля. Нещо, което на вас ви се струва нестандартно като съчетание на вкусове, за други си е направо традиция. Един от любимите сладкиши в къщи е с мед, пипер и канела. Не е най-популярната комбинация за България, но северните народи имат своите традиции в лютите сладки. Приготвяла съм и агнешко с банани, и десерт с авокадо, и сладко от червени чушки – като цяло нищо ново под слънцето, само географската ширина е друга.

Баналният въпрос: „Как успявате?”
Любим ми е: „Вие кога успявате да ядете?” Храната е част от ежедневието ни. Друг е въпросът кой какво яде и колко ентусиазъм влага в приготвянето й. Аз просто заснемам крайния резултат. Истината е, че точно процесът на заснемане отнема най-много от времето ми, но всеки има нужда от лично пространство и някой друг откраднат час за себе си. Дори и работещите майки. Някои пазаруват, други гледат телевизия, трети ходят на СПА, аз пък снимам. Времето, прекарано в аранжиране на масата и подготовка на кадъра, ми действа разтоварващо.

rumqna_b_2Майчинство и вдъхновения
Не бих казала, че самото майчинство ми подейства вдъхновяващо. По-скоро това беше моментът, в който ежедневието и мислите ми бяха до такава степен ангажирани с отглеждането на децата, че започвах да губя индивидуалност и самоличност. Престанах да говоря за себе си в първо лице, единствено число. Цялото ми ежедневие се въртеше около „ние“ и неусетно започнах да се отъждествявам с бебето: „Ние днес ядохме пюре от тиква“, „А пък ние днес бяхме малко нервни“ и т.н. Творческите стремежи бяха форма на личностна изява и на доказване пред самата мен, че все още функционирам като самостоятелна човешка единица. А и колкото странно да звучи, но като работещ човек всъщност тези няколко месеца бяха периодът, в който разполагах с повече свободно време. Истината е, че нямах възможността да се заседя много вкъщи – сумарно 8 месеца общо за двете деца.

Дъщерите
Много са различни като характери. Голямата е доста прагматична, динамична и организирана. Възрастта, в която се намира, е ежедневно предизвикателство за всички вкъщи. Малката е творческа натура с леко разсеяно отношение към живота. Нещото, което истински ме запленява и провокира при децата (не само моите собствени), е колко добри психолози са и колко добре умеят да продават идеите и желанията си на възрастните. Мисля, че всеки един експерт по продажбите може да научи доста от детския модел на поведение в ситуациите, когато искат да постигнат нещо.
Колкото и да не ми се иска да го кажа, но ние не прекарваме чак толкова много време заедно. Или поне не толкова, колкото желая. Като всички деца те попиват всичко от възрастните. Голямата ми дъщеря наследи стария ми фотоапарат и твърди, че много й харесва да снима. Увлича се по рисуването и правенето на картички и бижута. Малката има впечатляващ усет към цветовете и композицията. Определено мога да твърдя, че и в двете има творчески поглед, но доколко ще го реализират и накъде ще се насочат, само времето ще покаже.

 Последна редакция Четвъртък, 07 Март 2013 10:56
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини