Baner 600x80
Петък, 07 Декември 2012 13:34

Недоносените бебета


Световният ден на недоносеността – 17 ноември е повод да привлечем вниманието ви към проблемите на родителите на родените по-рано, да потърсим мнението на специалистите, ангажирани с грижите за тях, и да ви разкажем една разтърсваща лична история. Хубаво е, че в усилията си споменатите страни вече не са сами. От няколко месеца е факт създаването на фондация „Нашите недоносени деца” – тя е поредното доказателство за ефективността от усилията на гражданските организации там, където държавата не се справя.

В началото винаги има една лична история

nadq_drenskaИма преживявания, при които личната болка се превръща в мисия, а мъката и изплаканите сълзи - в двигател на значими каузи. Преждевременното раждане се оказва именно такова преживяване”.
Думите са на Надя Дренска, майка, преживяла кошмара на преждевременното раждане. А това е нейната история, поставила началото на инициатива за привличане на вниманието върху проблемите на семействата с недоносени деца.

„Родих дъщеря си по спешност след тежка прееклампсия в 32 г.с. Не очаквах това да се случи – тя тежеше едва 1440 гр. и беше само 41 см. Първите няколко дни не я видях, тъй като самата аз бях в интензивната стая. Съпругът ми я снима и ми я показа – едно невероятно миниатюрно същество, овързано цялото с тръбички, маркучи и с една огромна пелена (всъщност най-малкия размер), която й стигаше до гърдичките. Изглеждаше плашещо и бях ужасно стресирана от ситуацията – ще оцелее ли бебето, ще бъде ли всичко наред. Нямах никаква информация – само бях чувала колко са вредни кувьозите и си мислех какви ли увреждания ще има бебето ми... Не знаех, че не кувьозът е вреден, а това, че бебето се ражда твърде незряло и не е готово все още да оцелее във външна среда – не може да регулира дишането си, телесната си температура и т.н. По-лошото е, че информация нямаше – нито от специалистите, нито от други източници (на български), освен някакви откъслечни статии в интернет и това, което споделяха майките по форумите. Всичко научавахме с много четене, и то предимно на английски.

Битката за живот
Дъщеря ми беше 17 дни на апаратно дишане, 56 дни прекара в кувьоз и цели три месеца в неонатологичното отделение. Най-дългите месеци в живота ми. Беше в много тежко състояние, на втория ден е направила пневмоторакс, за който аз разбрах впоследствие – никой не ми казваше, защото и без това бях в шок и не можеха да свалят кръвното ми.
През първите 2 месеца почти нямах достъп до дъщеря си, всичко ставаше с уговорки, молби, часове чакане пред отделението и т.н., за да мога да я видя само за 5 минути. През третия месец една от лекарките в отделението – д-р Праматарова, се застъпи за правото ми да бъда с детето си и получих позволение да я храня всеки ден. Нямаше по-голямо щастие от това. Всеки ден ходех с „еееей такава” усмивка, защото знаех, че за половин час ще мога да гушна моето малко борбено момиченце и да го нахраня. До този момент не можех да се почувствам майка в истинския смисъл на думата – прибрах се вкъщи с празни ръце, нямаше за кого да се грижа... хората се чудеха защо съм се прибрала без бебе.... Вкъщи гледах празното креватче, необлечените дрешки, неизползваните играчки... и сърцето ме болеше така, както никога до сега.

Неочаквано усложнение
След около 2 месеца престой в болницата изведнъж крачето й започна да отича - лекарите смятаха, че не е нищо сериозно, но в крайна сметка се изолира т.нар. „златен стафилокок” в бедрената кост, т.е. – остеомиелит. Просто се сринахме, нямахме представа какво е остеомиелит. А това всъщност е инфекция на костта – костта на дъщеря ми беше толкова разядена... изглеждаше като швейцарско сирене. Наложи се малка операция, за да се постави дренаж и да изтече гнойта, която се е образувала в крачето. Лечението продължи и вкъщи след изписването с няколкомесечни антибиотични курса. Не знаехме какво да очакваме от тази диагноза, искахме само да си приберем детето възможно най-скоро.

nadq_drenska_След изписването
Огромен проблем срещнахме с проследяването на детето след изписването. Личните лекари не са подготвени за проблемите на тези деца и не знаят как да ги проследяват. За това е крайно наложително неонатолозите да проследяват недоносените деца в първите години от живота им. Повечето недоносени бебета се нуждаят от рехабилитация, но качествена такава се предлага на много малко места и основно в големите градове. Това се явява един от най-сериозните проблеми за тези деца, тъй като липсата на професионална рехабилитация може да даде огромно отражение на качеството на живота им след това.

Сега дъщеря ми е на 2 години и 3 месеца. Много слънчево, живо и щастливо дете. Здрава е, въпреки че един лекар твърдеше, че от нея човек не става и не вижда защо му я водим изобщо. Напук на тези твърдения, дъщеря ми е здрава и се възстановява много добре от преживяното. За съжаление вероятно ще се наложи операция на крачето на по-късен етап, едното е малко по-късо от другото вследствие на инфекцията. Но аз съм благодарна на Бог и на лекарите, че детето ми е тук до мен сега и е това, което е. Въпреки проблемите с крачето, това е нищо в сравнение с рисковете, които дебнат всяко недоносено бебе.

Ще ми се родителите, които се сблъскват с този ужас, да бъдат малко по-подготвени, по-информирани, по-спокойни, за да могат по-лесно да се справят с изпитанията, които носи всяко едно преждевременно раждане. Това е мисията на нашата фондация и вярвам, че заедно ще успеем да постигнем много.”Последна редакция Петък, 07 Декември 2012 14:04
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини