Baner 600x80
Вторник, 13 Ноември 2012 10:23

Само за родители


Ясно е, че след подобно заглавие има нужда от солидно пояснение, но в този случай сме улеснени от участниците в интервюто. А неговата цел е да ви заредим с идеи за занимания на децата ви тогава, когато вие имате нужда от час-два за себе си, или когато навън е студено и паркът вече не е добра идея, когато детето ви има умения, които би могло да развие с помощта на професионалист (който не сте вие) или просто се нуждае от социални контакти. Ще ви запознаем с възможностите, които находчиви хора са създали за децата ви, осигурявайки им провокация за въображението и сръчността, изпитание за спортния дух и поле за изява на творческата им натура. Предупреждаваме ви – това може да се окаже твърде интересно предизвикателство и за вас самите.

Магдалина Ръжева: „Децата зареждат с много голяма творческа енергия”

dar_1ДАР – детската архитектурна работилничка е създадена от Магдалина Ръжева и Николай Давидков. Съществува от една година и се развива съвместно със студенти по архитектура. Заниманията се провеждат всяка събота в Университета по архитектура, строителство и геодезия, има участия и в различни събития, организирани на открито. Запознайте се с ДАР на адрес: archforchildren.com

Децата, архитектурата и работилничката
Идеята се зароди постепенно. И двамата сме родители и като такива винаги сме се интересували от възможностите за различни креативни занимания за децата ни. Измисляхме им импровизирани задачи, когато идваха заедно с приятелчета в нашето ателие, които впоследствие доразвихме според проявения от тях интерес. В основата на всичко бяха нашите деца, а сега те са основна част от екипа ни. Възрастовата група, към която сме ориентирали нашите занимания, е от 5 до 12 години, като разбира се, може да има изключения в зависимост от интереса на децата. Всяка първа среща за нас винаги е много интересна. Има малчугани, които в началото са плахи и неуверени, не вярват, че могат да се справят, а впоследствие се отпускат и направо се преобразяват. Други са с подчертано изявен индивидуализъм и предпочитат да интерпретират заданията според тяхното виждане, не обичат да бъдат направлявани. Това е и нашата задача, да бъдем до тях и да ги подкрепяме. Ние не даваме оценки, всеки творчески акт е уникален и ценен. С децата сме преди всичко приятели и атмосферата, в която работим, е изключително позитивна.

Колко важна е атмосферата
Всяко занимание започва с кратка теоретична част, максимално илюстрирана и поднесена във форма, интересна за децата. След това преминаваме към практически занимания, които обикновено се чакат с огромно нетърпение. Атмосферата се допълва от музика и нещо вкусно в духа на упражнението – валсове и щрудел за Виена, френска музика и кроасани за Париж, тиквен пай за Хелоуин. Децата отнасят вкъщи това, което са сътворили, и получават лист с теоретична информация за заниманието. Щастливи сме да видим колко много приятелства се раждат по време на нашите упражнения. Децата творят заедно, помагат си взаимно и споделят своите радости и притеснения.

Помощ от природата
dar_2В нашите упражнения използваме предимно естествени материали – дърво, камък, глина и др. Лятото и есента събираме шишарки, жълъди и кестени за Коледа, от паднали на земята клонки плетем кошници и венци за Великден. Има занимания, в които децата оформят истинска градина в двора на изградената от тях глинена къща или проектират зелен покрив. Тогава садят леща, боб и жито, за които продължават да се грижат и вкъщи. Веднъж в месеца подготвяме занимания изцяло от отпадъчни материали – кутии от мляко и сок, пластмасови шишета и др. Децата се забавляват много, преоткривайки и търсейки ново приложение на вече използваните опаковки, а родителите ни помагат, като обогатяват нашата колекция.

Играта – безгрешният учител
Децата най-лесно възприемат под формата на игра. С времето сведохме теоретичната част в началото на заниманието до минимум, а предпочетохме по време на практическата им задача индивидуално или на групички да ги запознаваме с различните факти. Децата обичат да действат. Те не се притесняват да грешат и така да придобият опит в отделните задачи. Поради широката сфера на приложение архитектурата предоставя безкрайни възможности за придобиване на опит на деца от всички възрасти. Способността да работят в екип, да наблюдават, да набелязват проблемите и да откриват нови творчески решения са само част от уменията, които се стремим да развием в тях. По време на нашите занимания те имат възможност да упражняват своята чувствителност, въображение и критична оценка. Във вид на игра изследват и изграждат. Участието на родители в упражненията не е задължително, но ние винаги сме го приветствали. Невероятна е възможността да работиш наравно с детето си, да вземате заедно решения като партньори, да си помагате взаимно. Децата усещат уважението, което изпитваме към тях, чувстват се оценени.

Работилничка „Да творим на открито”
Обикновено през юни и септември провеждаме занимания на открито. Съвместно с наши партньори участваме в различни събития, организирани в някои от софийските паркове. Провеждали сме занимания на езерото Панчарево, в двора на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Нашият коледен подарък за децата беше разходка с ретро трамвай из улиците на София. Показахме им основните архитектурни забележителности и им разказахме интересни факти за тях.

Получените умения - в домашна среда
Дали тези умения ще се развият, зависи от желанието и търпението на родителите да прекарват повече време с децата си. Всичко, което ни заобикаля, цялата жизнена среда, която обитаваме, е подходяща за творчески намеси, а въображението на децата е неограничено - просто трябва да им вярваме повече. В дългосрочен план едно дете, което се научава да гради, добива различно отношение към заобикалящата го среда - природна и създадена от човека.

Преоткрити истини
Доверието е всичко, което е необходимо да съществува в отношенията между възрастния и детето, ако то е налице, нещата се развиват прекрасно. Установихме, че можем да бъдем доста по-търпеливи, отколкото си мислим. От друга страна, децата ни зареждат с много голяма творческа енергия.Последна редакция Вторник, 13 Ноември 2012 10:41
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини