Baner 600x80
Четвъртък, 20 Септември 2012 08:58

Да получиш най-доброто от двата свята


stanislava_koleva_1Станислава Колева живее в Англия от 9 години, а в Лондон - от 2007, където завършва бакалавърската си степен по Childhood Studies в University of Greenwich. Работи в начално училище в Източен Лондон (Columbia Primary School) и почасово като преводач. Има 18-месечен син – Теодор-Никълъс.

Позитивните първи впечатления
Първите ми впечатления от Англия винаги са били много позитивни – красива и зелена страна с богата култура и история. Хората навсякъде са любезни и със страхотно чувство за хумор. Разбира се, има недостатъци като влажния климат и мудните и некомпетентни служители в някои учреждения, но… няма пълно щастие.

Бременността и раждането като естествен процес
В Англия организацията и философията на пред- и следродилната грижа са много по-различни от тези в България. Тук акцентът е върху бременността и раждането като естествени процеси, а не като медицински. Основната разлика е, че ако всичко се развива нормално, без усложнения, грижата за бременната жена и самото раждане се води от акушерка. При безпроблемна бременност бъдещата майка може въобще да не „види“ акушер-гинеколог. Лекарите се намесват само ако има медицинско основание за това. Именно и поради тази причина секциото „по избор“ тук не е на дневен ред. Ако жената и бебето са в добро здраве, на майката се препоръчва да роди естествено, за да се възстанови после по-бързо и да се минимализира рискът от инфекции. Естественото раждане се препоръчва дори и на жени над 40 години, както и на вече раждали със секцио.

Курсовете за бъдещи родители
Курсовете за родители са много популярни и често се организират от болници, детски центрове или независими благотворителни организации, например NCT (The National Childbirth Trust). Тук, в Англия, бащите се насърчават много активно да участват в подготовката и самото раждане, в отглеждането на детето. (След раждането те имат право на 2 седмици платено бащинство.) Тези курсове са много полезни не само заради информацията, която предлагат, но и заради контактите с други двойки, които живеят наблизо и имат бебе на почти същата възраст. Ние посещавахме такъв курс към NCT и се запознахме с още 6 двойки, като бебетата ни се родиха между 5 декември 2010 г. и 30 януари 2011. После, когато излязохме в майчинство, с жените поддържахме връзка редовно и обменяхме опит и информация. Правим го и до днес – безценно е, особено по време на първите няколко седмици след раждането, които според мен са най-тежки и майката има най-голяма нужда от подкрепа.

Раждане по „британски”
stanislava_koleva_2Имах лека и безпроблемна бременност, до 37 г.с. всичко се развиваше нормално, затова и акушерката ми каза, че ще ми даде направление за родилния център към местната ни болница. Този център също е в болницата, но на светлинни години от родилното отделение. Води се от акушерки, стаите са самостоятелни и по-скоро наподобяват 5-звезден хотел. Има джакузита, топки, шведски родилен стол и единствената налична упойка е райски газ. Целта е да се постигне най-естествено и бързо раждане в приятна и спокойна обстановка. Но уви, оказа се, че Теди е в седалищна позиция и родих със секцио на 15 декември 2010 г. (10 дни преди термина). Всичко мина много гладко и съм изключително благодарна на здравните работници, които се грижиха за мен и бебето, както и на приятеля ми и майка ми, които също бяха с мен в болницата. В Англия, ако жената е осигурена, не заплаща абсолютно нищо. Здравната каса поема предродилните прегледи, раждането, престоя в болницата след раждането. Чувала съм от приятелки, че на „частно” естественото раждане излиза 20 000 лири, а секциото още по-скъпо. Здравната каса тук не поема 3D и 4D ехографски прегледи, които струват около 300-400 лири. Повечето жени раждат по здравна каса. Естествено има и недоволни, но това до голяма степен зависи и от индивидуалното преживяване. Лично аз за една и съща болница съм чувала и изключително добри отзиви и супер негативни. Иначе родилните отделения са много отворени – бащите присъстват на раждането – естествено или със секцио. В следродилното отделение до двама членове от семейството могат да са с теб почти през целия ден. Трябва да призная, че следродилните отделения са малка лудница, защото родилките и бебетата са в една обща стая, отделени само със завеси. За щастие тук изписват много бързо – на следващия ден, ако си родила естествено, и след два при цезарово сечение. Ако жената не говори добре английски, има право на безплатен преводач. Не мисля, че отношението към „чужденките” е по-различно. Тук медицинският персонал е изключително професионален и етикетът и конфиденциалността са приоритет. Освен това Лондон е мултикултурен град и случаите на дискриминация се вземат много на сериозно и са подсъдни.

В подкрепа на кърменето
Тук до 6-ия месец се препоръчва само кърма и/или адаптирано мляко. Смята се, че храносмилателният тракт на бебето не е готов за твърда храна преди това, а и се увеличава рискът от хранителни алергии. През последните няколко години в Англия има много масирана национална кампания за насърчаване на кърменето. Вода на бебетата не се дава, както и допълнителни витамини. Яйцата и медът са абсолютно противопоказни до 1-та година. Често българските майки в Англия получават противоречиви съвети от медицинските лица тук и от тези в България. Темите за храненето, витамините, пробиотиците и антибиотиците са горещо дискутирани в бебешките форуми. Ваксините не са задължителни, но са силно препоръчителни и повечето майки ваксинират децата си.

Школи и културни традиции в отглеждането на децата
Различни са и практиките за отглеждане на децата. Често културните традиции вземат връх над препоръките на здравните работници. Пак повтарям, че всичко това е в контекста на Лондон, който е невероятно пъстър по отношение на етноси, религии и култури. Иначе англичаните са доста лежерни по отношение на отглеждането на децата си – не ги навличат, не им се карат, ако се накалят в парка (или ако случайно са изяли нещо от земята). Има различия по отношение на режима на децата и храненето, като често от едната страна са привърженичките на Джина Форд (култов автор на книги за отглеждането и възпитанието на детето) и „железния” режим и „естествениците”, които оставят детето да води и да решава, кога да спи и кога да се храни. Най-важното е, че няма „верни” и „грешни” подходи – майките и семействата сами решават кое работи най-добре за тях и децата им, стига да са здрави и щастливи.

Социални придобивки
В Англия платеното майчинство е 9 месеца, като парите постепенно намаляват след 3-ия месец. Поради тази причина много жени са принудени да се върнат на работа след 6-тия, а някои дори след 3-тия месец. В Лондон намирането на ясла или градина, особено за деца под 1 година, също е проблематично и скъпо. Понякога списъкът за чакащите за място е пълен за една година напред. Таксата на градините за пълна седмица е от 750 до 1200 лири на месец. Семействата получават помощ за тази такса от правителството в зависимост от дохода си. Алтернатива на градините са чайлдмайндърките (childminder), регистрирани жени, които гледат няколко деца в дома си.
След като детето навърши 3 години, получава право на 15 часа безплатна градина на седмица, но това пак не облекчава родителите, понеже трябва да подсигурят грижа за останалите часове. След 4-та година децата задължително се записват в предучилищна група (от 9 до 15.30 ч.), а след 5-та започват първи клас.
Най-скъпи са детегледачките. Напоследък много разпространено е две или три съседски семейства да наемат една детегледачка и да си разделят разходите. Като цяло първите 4 години са най-трудни за майките в Англия, особено ако нямат помощ от баби или дядовци от България. Затова и бащите участват много активно.

stanislava_koleva_3Плейгрупите – британски патент
Това, което най-много ми харесва в Англия (и най-много ме облекчава), е наличието на много и разнообразни плейгрупи – (групи за игра) към местните библиотеки, детски центрове, църкви, музеи. Повечето от тях са безплатни или със символична такса от 1 лира и предлагат условия за игра, песнички, рисуване, спортни занимания, които са много образователни. Освен това жените имат възможност да се запознаят с други майки и да си побъбрят и обменят впечатления. Детските центрове в Англия (освен страхотни групи за игра) предлагат и консултации със специалисти като логопеди, акушерки, консултанти по кърмене, психолози.
Другото, което ми харесва, е, че тук Теди се запознава с деца и възрастни от всички точки на света и се учи на толерантност и уважение към различните. Нещо, което не съм сигурна, че е точно така в България и което е много тревожно.

Българската общност
В Лондон има голяма българска общност. Майките се събират по райони, в българските заведения, и контактуват чрез онлайн форуми. Има 4 български училища за по-големи деца. Има организирани групи за народни танци за малки и големи, което е много приятно. Ние контактуваме с доста българи. Голяма част от приятелите ни имат деца на възрастта на Теди. 2010-2011 имаше бейби бум сред българските ни приятели в Лондон.
Амбицията ни е Теди да говори български и английски еднакво добре. Още е рано да се каже, защото той е само на 18 месеца. Струва ни се, че вече разбира и двата езика, но казва само отделни думи на български и английски. Вкъщи говорим само на български, а навън и на английски. От приятелки с по-големи деца знам, че най-голямото предизвикателство идва, когато започнат училище, английският става водещ език и децата започват да отказват да говорят на български.

С България в сърцето
Това, което много ми липсва, е семейството от България, както и спокойното темпо на живот. Да се разхождаш по главната улица на града, да се срещаш с приятели, да вечеряш на открито, а децата да тичат до късно. Нещото, което ме потресе миналото лято, бяха много високите цени на детските стоки и унизително ниското качество на традиционни хранителни продукти като хляб, мляко, домати. Мисля, че българската майка все повече трябва да приготвя и отглежда всичко сама в дома си, за да е сигурна, че дава най-доброто на децата си.
Засега животът ни е в Англия. Времената са трудни за всички. Опитваме се Теди да получи най-доброто и от двата свята.

Последна редакция Четвъртък, 20 Септември 2012 09:15
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини