Baner 600x80
Понеделник, 09 Юли 2012 11:17

Майките в армията


Представяме ви жени, които еднакво добре се справят с майчинството и със задълженията на военнослужещи. Потърсихме „нежно присъствие” сред кадровия състав на Военноморските сили, защото ни се стори невероятно предизвикателно и романтично дамското присъствие в тях. Срещнахме отзивчивост, която скоро си обяснихме – в тези „сили” служат жени, които с гордост могат да бъдат показани – защото са силни, интелигентни, подвеждащо крехки и красиви. За доказателство на последното – погледнете внимателно снимките. Освен хубост в тях ще откриете и майчина обич, и привързаност, и военна строгост, и дързост. И това са само част от качествата на майките, с които ще ви запознаем.

„Професията „майка” е най-трудната, но носи най-голямо удовлетворение за една жена”

silviq_vasileva_1_01Старши лейтенант Силвия Василева от военно формирование 32890 – Бургас, на 27 години, майка на 3-годишната Ванеса

На „мъжка” територия
От години жените водят битка, за да се доказват и да превземат мъжките територии. Традиционната роля на жената като майка и домакиня остана безвъзвратно назад в годините. Това бе и една от причините да избера военната професия, другата причина е любовта ми към морето. Исках работата ми да бъде непосредствено свързана с него. Родителите ми ме подкрепиха при избора ми.

Силата на „слабия пол”
Едва ли има спор, че професията войник и съпътстващото я образование са материя, в повечето случаи неясна и неособено атрактивна, що се касае до практикуването й в България. Армията е затворена система с различна от цивилния сектор структура, правила за работа, йерархия и кариерно развитие. Началото за приспособяване към тази нова среда е трудно и за двата пола. Смятам, че жените имат изначална чувствителност и по-дълбока сетивност, които насочват изключително умело и това им помага да се справят добре. В същото време владеят емоциите си по-умело и рядко си позволяват стресът да ги „събори”.

Семейство военнослужещи
Съпругът ми също е военнослужещ. Запознахме се във военното училище. Мисля, че това, че работим в една сфера, не ни пречи, а по-скоро ни помага в личен и професионален план. Вкъщи ролите са разпределени, както при всяко нормално (съвременно) семейство, без никакво отношение към нашата професия. Всеки си има задължения (разпределени почти по равно).

silvia_vasileva_2Професия „майка”
Бременността ми премина леко, без никакви трудности по отношение на работата, но излязох рано в майчинство, за да избегна вредните за здравето условия на труд. В първите месеци след раждането много ми помогнаха някои от изградените във военноморското училище качества - станах по-организирана, по-отговорна и дисциплинирана. За мен професията „майка” е най-трудната, но и тази, която носи най-голямо удовлетворение за една жена. Отдадена съм на своето дете и може би допускам много грешки в процеса на възпитаване, но се старая да се поучавам от грешките си. Професионалните ми задължения не възпрепятстват грижите за дъщеря ми. За моя радост има баби, които помагат, когато трябва да отсъствам от вкъщи. В момента не ми се налага продължително отсъствие от дома и нямам проблеми с отглеждането на малката. През свободното си време обичаме да се разхождаме, да играем на детски площадки и да учим песнички и стихчета. Всеки един ден с нея е прекрасен, въпреки всички ежедневни трудности, всяко усилие си заслужава, за да чуеш думите: „Обичам те, мамо!”.

Старши лейтенант Василева и Ванеса
Бих искала да възпитам у дъщеря си общоприетите морални ценности, да бъде отговорна, самостоятелна, да цени и да се радва на малките неща в живота. Ако след време пожелае да последва моя път, ще я подкрепя. Това е сериозна професия, с много отговорности, която ще й помогне да израсте като личност.

Мечти в „униформа”
Мечтите ми са свързани най-вече с детето, да е здраво, да има щастливо детство, да порасне и стане ДОБЪР човек. Да е щастлива в това, с което се занимава, както съм щастлива и аз сега.Последна редакция Понеделник, 09 Юли 2012 11:55
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини