Baner 600x80
Сряда, 04 Юли 2012 08:36

Моля, нарисувай ми една овца!


Прочутата молба на Малкия принц не би затруднила нито една от дамите, които ви представяме, защото отдавна са усвоили изкуството да отговорят с картина и на най-невероятната невръстна прищявка.

Децата правят света много по-пъстър

rada_yakova_1Рада Якова е завършила „Графичен дизайн и реклама” в Университета за приложни изкуства във Виена с дипломна работа по живопис. Там е работила по креативни проекти за най-големите рекламни агенции в Австрия. Печели награда за оригиналност от една голяма швейцарска рекламна агенция “Шолц енд Френдс” (Scholz & Friends). От три години е в България, има няколко самостоятелни изложби. Работи като графичен дизайнер, илюстратор и оформител в издателство „Дамян Яков”. Майка е на тригодишния Мартин.

 

Първи опити
Първите ми рисунки със сигурност не се отличават от тези на другите деца. По-съзнателните ми опити за рисуване бяха в кварталното читалище в Люлин, където спечелих и международна награда. Много скоро дойде и Художествената гимназия, най-доброто училище за изящни изкуства в Европа.

„Крокодилът Гена” и срещата с Едуард Успенски
Харесвам много приказки, както и най-различни истории с палави герои, във всички тях ме привличаше сюжетът, но и до днес помня много добре илюстрациите. Една от моите любими книги обаче, която имах възможност и да илюстрирам, е “Крокодилът Гена”. Страхотна книга, много се смях, когато я прочетох отново. Преди около 2 години авторът Едуард Успенски беше в България и ми даде автограф, а после ме помоли и аз да му дам. Беше невероятно вълнение за мен.

Професионален прощъпулник
Първите ми опити бяха доста наивни и детски, но за да се развие напълно един художник, има нужда от всякакви нелепи и грешни стъпки, за да знае какво да поправи в работата си следващия път. Добре е, че имах тази възможност. Днес изискванията са сякаш по-големи. Аз самата може би се опитвам да надскачам себе си всеки път.

Как се „отглежда” добър детски илюстратор?
Със сигурност няма правила. И по-добре да няма. Правилото само би могло да ограничи нечие мислене. Българската школа в това отношение слага прекалено много правила. Едно знам със сигурност - откакто имам дете, мога да направя много повече неща за детската книга.

За да е модерна детската книжка
Ако кажа, че не следвам тенденции, най-вероятно няма да съм права. Ходя на световните панаири на книги и гледам накъде се движи светът. Не следвам тенденции, но неизбежно вътре в мен се запечатват някои неща, които после ми дават нови идеи.
Това, с което най-много се съобразявам, е авторът. Илюстраторът не бива да налага себе си в една книга, той само съпътства автора. Но много често корицата е тази, която привлича и продава. Това е опаковката на книгата. Трябва да мислим за читателите и как да стигнем до тях. Така че трудната задача на един илюстратор е как да достигне до широката публика, без да прави компромис с качеството.

Днешните деца и книгите
Децата не могат да се определят с две думи и би било доста трудно да се отговори еднозначно какво биха искали да видят в една книжка. Също като света те се променят постоянно и с това са непредсказуеми. Ние сме тези, които трябва да ги изненадват, а всъщност те изненадват нас.
Не харесвам обаче, когато някой направи забележка на дете да не рисува розово небе. Децата сами правят света много по-пъстър. Ние само трябва да ги наблюдаваме.

Изрисуваните и ненарисувани приказки
Всяка година присъствам на панаирите на книгата и гледам реакциите на посетителите, на майките и децата. Когато те харесат нещо мое и даже изкажат своето възхищение, съм безкрайно горда. Това е най-прекрасното признание. А ненарисуваната приказка е за сина ми - моето тигърче Мартин, разбира се.

Как да нарисуваш детството
Като слънце.Последна редакция Сряда, 04 Юли 2012 08:53
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини