Baner 600x80
Четвъртък, 14 Юни 2012 12:43

Кенийска екзотика


nadejda_bozukova_1

Надежда Бозукова, съпругът й и двете им деца заминават за Кения през септември 2007 г. - набързо и почти неочаквано. Съдбата им предоставя възможност да обърнат сезоните и вместо да продължат в есента, да се потопят в пролетното многоцветие на кенийската столица Найроби. А по-практичното обяснение е предложението за работа, което Надежда получава в качеството си на професионален преводач с английски език.

 

Първи стъпки

Първото ни впечатление от Кения беше виртуално. За краткото време за подготовка на заминаването ни – по-малко от месец, проверихме редица информационни сайтове, за да подготвим себе си и децата за трансконтиненталния, културен, езиков и икономически преход в това екзотично кътче на източна Африка. За тогава почти 6-годишния ни син и 3-годишна дъщеря избрахме вариант с най-близкото до нашата система образователно заведение, което разполага с пълния цикъл от образователни нива от детска градина, през предучилищна възраст до последна степен на средното училище. В България направихме нужните уговорки за евентуално постъпване със закъснение в детската градина и предучилищната група към училището, където съответно бяха записани дъщеря ми и синът ми. Не знаехме дали ще се върнем след 3, 6 месеца, година или друг по-дълъг период. Предстоеше да изпитаме всичко на място в чуждата страна. Първите три месеца бяха най-трудни поради езиковата бариера, с която трябваше да се справят децата. Но още от самото начало чистият въздух, разкошната зеленина и пищни цветове на храсти и дървета, слънцето и постоянството на температурите помогнаха за бързото адаптиране и ни убедиха, че това е едно от малкото останали места по света, където децата могат да растат на чист въздух и спокойствие, незастрашавани от досадно честите респираторни инфекции, и всичко това - в столицата!

Здравеопазване и социална система

В страната, в която пребиваваме, системата на здравеопазването е доста по-различна от познатата ни в България. Добро медицинско обслужване може да се гарантира донякъде само и единствено в скъпоплатени частни болнични заведения. Държавата почти не участва в здравното осигуряване на населението. Всеки се застрахова за медицинско обслужване на годишна база чрез частен здравен застраховател по свой избор и по своите индивидуални възможности, или ако липсват такива – не се застрахова. Работещите задължително внасят фиксиран процент по определена скала на база трудовото си възнаграждение към националния здравен застрахователен фонд, срещу което получават обезпечение за болнично настаняване при спешни случаи в малцината държавни болници.
Фирмите за медицинско застраховане, които работят ефективно, са две-три международни организации, чиито тарифи представляват сериозна инвестиция. През четирите години на престой в Кения ни е помагала именно липсата на сериозни заболявания в семейството ни.

nadejda_bozukova_2Родителски съвети

Съветите по отглеждане и възпитание получаваме чрез училищния екип и медицинското лице на разположение в училището. И двете ми деца (понастоящем дъщеря ми е във втори, а синът ми – в четвърти клас на началната степен на образование) в рамките на образователния процес вече са преминали първо ниво на курсовете по първа помощ и водно спасяване/оцеляване и притежават съответните сертификати.

Градини и ясли

Единствената възможност за нас там е частно детско заведение – ясла, градина или училище. Дори сред местните градини и училища няма вариант за безплатно посещение. Въпреки помощите от цял свят и натиска на международната общност за осигуряване на безплатно образование поне в началната степен на образователния процес на децата в Кения – твърд напредък още не е постигнат.

Триезичие

Децата ми растат сред двама родители – българи, но са триезични, тъй като живеят и растат в немско училище, но пък в държава, където официалните езици са английски и суахили. Суахили разбират и говорят доста малко, тъй като основният език в комуникация, преса и медии в Найроби е английският. За децата усвояване, практикуване и превключване от език в език е много по-лесно, отколкото за нас – зрелите хора с изградени стереотипи. Но като цяло в нашето семейство винаги е присъствал повече от един чужд език в ежедневието, така че не ни е било трудно да общуваме на повече от един език според ситуацията.

Българи в Кения

За съжаление мястото, в което временно пребиваваме, е единствено притегателно с екзотиката си на една прекрасна туристическа сафари дестинация. Българите са малцина, разпилени из страната, а липсата на каквото и да било дипломатическо представителство не само в Кения, а и в близост до страната, което ефективно да отговаря за гражданите на нашата република там, прави запознанството помежду ни обект на чиста случайност. Обкръжението ни в този смисъл е безкрайно ограничено и се заключва предимно в рамките на родителската общност на училището.

nadejda_bozukova_3Най-голямото предимство

За Найроби това са уникалният климат и благословената природа, чистотата и добрата система за сигурност в училището, където децата прекарват поне половината от денонощието, средата, в която отрастват – толкова разнокултурна и широкоспектърна, че е немислимо да се развиват с каквито и да било ограничения в мирогледа си. Растат толерантни и гъвкави, приемащи от малки предизвикателствата на една постоянно променяща се реалност, в която те някак си трябва да наложат своето „аз” и да поддържат своя личен напредък и успех в надпреварата за добри постижения.

Родината

За нас единствената родина е България. Където и да сме работили по света, никога не сме си представяли, че ще се разделим трайно с родината, а още по-малко завинаги. Затова често сме у дома, бих казала, че аз и децата един вид живеем наполовина тук, в страната. А приятелите, които не са ни виждали от години, се учудват, че никой не говори български с чужд акцент или затруднение, дори и дъщеря ми, която едва проговорила първите изречения на майчин език, се „озова в странство”.
Това, разбира се, променя погледа, с който виждаме родината си, когато сме тук. Най-силно впечатление ми прави, че за малко повече от 20 години демокрация, без помощта на целия свят България е постигнала многократно повече от страната, в която в момента се налага да пребивавам за по-дълги отрязъци от време, а това е държава, в която цял свят е съсредоточил помощи от десетилетия и в която демокрацията властва от началото на 60-те години на миналия век. Това за съжаление не пречи на съгражданите ми да са невероятно негативно настроени към ежедневието, за разлика от хората там, които приемат действителността доста по-реалистично и оптимистично.

Дали си струва?

Да, решението ни да заминем се оправдава напълно на този етап. На децата ми са спестени огромна доза негативизъм, арогантност, безцензурен език и грубост, с които за съжаление се сблъскват всеки път, когато се озоват на площадките за игри сред връстниците си в София. Освен това моите деца подхождат открито и откровено към обкръжаващата ги среда, с очакването хората да обичат и уважават своя най-добър приятел - природата, с право се възмущават от невероятната мръсотия по улиците на родния столичен град и не могат да си обяснят защо каките и батковците, чичковците и леличките, бабите и дядовците не могат да ползват кошчетата за смет и да почистват след домашните си любимци, а превръщат улиците и тротоарите в едно безкрайно сметище?! Надявам се, че самите те никога няма да се „приспособят” към реалността тук и да последват тази грешна мода в столицата ни, а ще успеят да „заразят” своите съученици и приятели в игрите тук, в България, с положителен заряд и желание да правим нещата добре и да ценим обкръжаващата ни среда.

 

 

 

 

Последна редакция Четвъртък, 14 Юни 2012 13:12
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини