Baner 600x80
Сряда, 09 Май 2012 12:47

Добрата стара Франция


nadejda_grigorova_2Надежда Григорова заминава за Франция през март 2011 година - основно поради икономически причини. По професия е лекар по дентална медицина. Избира емиграцията, мислейки не само за бъдещето си като млад специалист, но и за бъдещето на семейството си и на детето си. В България вижда много объркани неща, докато във Франция открива ред и сигурност - за зъболекарите има много работа, но въпреки всичко се работи с лекота, има много по-голям шанс за реализация и заплащането е несравнимо.

Първи впечатления

Първото си впечатление от Франция получих преди 10 години, понеже учих там 2 години. Какво да кажа? Франция е една добра държава за живот, подредена, икономически силна, мислеща за своите поданици! Страна, в която имаш абсолютна възможност да се реализираш, особено това важи в пълна сила за медицински работници. За децата са създадени прекрасни условия за отглеждане – страхотни паркове, навсякъде цветя, много детски площадки. Площадките са просто невероятни – чисти, подредени, с много игри за децата, оградени са и кучетата нямат достъп. Просто е удоволствие да си заведеш детето там. Кое ме е убедило, че това е държавата за отглеждане на моето дете ли? Още не съм напълно убедена, но смятам, че условията, които имаме тук, са доста убедителни за момента!

Здравеопазване и социални грижи

Тук здравната система е на много добро ниво! Отлични болници, приличащи по-скоро на българските МОЛ-ове. Равномерно разпределени както в Париж, така и в дълбоката провинция. Добре оборудвани. Въпреки отличните условия на труд и заплащане в някои райони има недостиг на специалисти, но държавата полага неимоверни усилия за запълване на свободните места. Обслужването е на ниво, пари под масата не се дават! Задължителните здравни осигуровки са високи, но за сметка на това си осигурен на 70% за всички лекарски услуги и лекарства. Много добре са развити и допълнителните здравни осигуровки или по-точно застраховки, които покриват останалите 30%. Социалната система също е много добре развита, нейната цел според мен е да стимулира раждаемостта. Неслучайно французите имат най-малко по 3 деца. Детските за едно дете за 1 месец са 180 евро, достатъчни горе-долу за отглеждането му, но се получават само 3 години. След това ако имаш второ дете продължават, т.е. за всяко следващо дете периодът за получаване и сумата се увеличават! Отделно има и много помощи за социално слабите семейства, например – връщат им половината от наема на жилището, ако са под наем, облекчават ги от данъци, дават им социални помощи.

nadejda_grigorova_1Родителски съвети

Различия при отглеждането на детето ми няма. Съветите за кърмене, захранване, профилактични прегледи и възпитание са едни и същи. Много информация има навсякъде. Само за кърменето ми прави впечатление, че горещо съветват детето да се кърми до 6 месеца, не повече. Има малко разлика във ваксините, тук са с 1,2 повече и са безплатни. Не съм чула да не стигнат за някого...

Ясли и градини

Детските ясли са малко проблемни тук. Записват децата, чака се дълго, но в същото време държавата се е погрижила за този проблем, като предлагат специално обучени детегледачки, които сформират малки групички от деца, най-малко три и ги гледат в собствените си домове. Занимават ги по същия начин, все едно са в яслата. Заплащането е колкото таксата в яслата. Детската градина е задължителна от 3-годишна възраст.

Детето в чуждата страна

Нашето дете е още малко, на 19-ти април ще навърши 2 годинки, тепърва проговаря. Ние с мъжа ми много държим то да знае български език и вкъщи говорим само на български. Не смятам, че ще е трудно за него, защото, както знаете, малките деца бързо се справят с езиците. Когато сме навън, приятелчетата му говорят на френски, ще ги учи и двата паралелно. За мен беше малко трудно в началото, заради езиковата бариера, която имах въпреки че дълги години съм учила френски. С времето това отминава и вече не се притеснявам, че понякога греша. Нормално е. На съпруга ми смятам обаче, че му е най-трудно, тъй като той в момента учи езика.

Българите в чужбина

Тук където живеем, няма други българи. Обкръжението ни е само от французи. Разбрах, че има българи в съседния град до нас, но не се познаваме. Опитах се да се свържа с една българка, за която знам, че е директорка в детска градина, оставих си номера, ако има желание да ме потърси, но уви. Много жалко е, че българите се променят в чужбина. Не се подкрепят. Болно ми е от този факт, неколкократно съм се разочаровала. Имаме познати в Париж, но сме далеч и рядко се виждаме, но, разбира се, поддържаме връзка по телефоните.

Френски предимства

Облекчават ни изключително добре заредените магазини с детски храни и дрехи на цени, еднакви и дори по-евтини от тези в БГ, детските площадки (не се чудим по цял ден къде да си заведем детето да си поиграе). Здравната и социална система също.

Български хубости

Когато се връщаме в БГ, обикновено гледаме хубавите неща в страната: красивата ни природа, море, планини, любимите ни приятели. Стремя се да не обръщам внимание на мръсотията, разпилените кофи за боклук, грозните фасади на жилищните блокове, пътищата с много кал и дупки, намусените и депресирани хора. България е хубава страна - жалко, че допуснахме това да се случи с нея. Българите не са единни, пак го ще го кажа, за съжаление.

Дали си струва?

Това е труден въпрос. Смятам, че със съпруга ми сме направили правилния избор, както за нас, така и за детето ни. Не мога да не призная, че изпитваме носталгия по родния край, но все пак живеем близо – на 3 часа път със самолет, живеем в една нова Европа без граници. Истината е, че навсякъде има и плюсове, и минуси, къде повече, къде по-малко. Мисля, че животът на детето ни ще е различен тук, но дали по-добър, или по-лош, това само времето ще покаже. Надяваме се да е по-добър, все пак заради това тръгнахме! С тази мисъл и с тази цел - за един по-добър живот!

 

 

Последна редакция Петък, 01 Юни 2012 10:05

Сродни статии (по етикет)

Още в категорията: Кенийска екзотика »
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини