Baner 600x80
Сряда, 27 Септември 2017 14:43

Арттерапия за деца


P6140009Защо използваме арттерапия?
Арттерапията е най-лесният и деликатен начин за работа с деца! Особено подходяща е за малки деца, при които вербалното изразяване и аналитичната мисъл не са развити; при деца със затруднения в развитието; при деца с проблемно поведение; за деца, преживели медицински стрес; както и за широк спектър от житейски ситуации, в които искаме да стимулираме детето да се свърже с тялото и емоциите си, да преработи вътрешни конфликти, да ни разкрие повече за себе си и своето себеусещане.

Арттерапията е мултисензорна, творческа и развива въображението и потенциала на детето, неговото изразяване, способността му да се справя в различни ситуации, неговата спонтанност и умения за игра.

Децата са вродено креативни, за тях е много по-лесно да нарисуват картина, отколкото да отговарят на въпроси директно. Те се разкриват чрез образи, цветове и форми, чрез историите и героите на своето въображение. Целта на задачите в тези карти е с арттерапевтични провокации да се даде възможност на детето да развие своите силни страни, да открие ресурси, да се справи със своите емоционални реакции.

829Този комплект съдържа 22 карти с творчески провокации за приложение в работата с деца. Проектите представляват популярни арттерапевтични техники за диагностика и лечение, които могат да бъдат използвани като допълнение към вече установена терапевтична практика или самостоятелно в индивидуални срещи с деца или в група. Повечето задачи са подходящи за деца на възраст между 4 и 11 години, но някои могат да бъдат адаптирани според нуждите и ситуацията на детето. Проектите могат да бъдат изпълнени и в домашни условия, като родителят съпровожда детето в процеса на създаване на творческия продукт. Важно е обаче родителят да не влиза в ролята на терапевт за детето си, а да остане просто любопитен наблюдател – да не коригира, а да поощрява; да не изважда заключения, а да бъде отворен да чуе и разбере.

За кого са предназначени картите?
Комплектът е ценно помагало за всички, работещи с деца – социални работници, психолози, ресурсни учители, студенти, както и за родители, които биха искали да разберат детето си по-добре и да го подкрепят в неговото емоционално и творческо развитие.
Обясненията към всяка карта в отделна книжка подкрепят работата на специалиста и дават ценни насоки за анализ и лечение.

Как се използва комплектът?

Картите са подредени в 4 раздела, които касаят теми, свързани с чувствата и емоциите на детето, тялото и себевъзприемането, с въображението и подсъзнанието и с взаимоотношенията (семейство и приятели).

Може да използвате кP6140006артите по 2 начина:

1. Ако детето все още не може да чете, му давате възможност да разгледа картите. Вероятно то ще бъде привлечено от някой определен образ, цвят или изображение. Щом избере картата, му разкривате задачата. Добре е да приберете картата, щом дадете инструкциите, за да се избегне несъзнателно копиране на картината от картата.

2. Ако детето може да чете, може да влезете в игра и да симулирате „изненада", която детето ще получи, ако си избере една карта. Разстилате комплекта пред него, като картите са обърнати с гръбчето нагоре. Може да видите реакцията на детето, когато получи „изненадата" си.
Илюстрациите върху картите са с декоративна цел и не бива да влияят на изображението на детето.

Докато детето изпълнява задачата, възрастният може да прочете за себе си инструкциите към съответната карта. След завършване на творческия продукт, възрастният насочва детето с въпроси и отбелязва своите наблюдения

Необходими условия:

Всички проекти са практически и включват използването на основни художествени материали. Добре е да подготвите набор от нови и привлекателни за използване материали за рисуване, колаж и моделиране. Вашата „кошница" трябва да включва:

 • • комплект маслени пастели,
 • • сухи пастели,
 • • флумастери,
 • • цветни моливи,
 • • темперни бои,
 • • водни бои,
 • • бои за пръсти,
 • • кадастрон – формат А4 и А1,
 • • цветни хартии за декупаж,
 • • лепило,
 • • ножици,
 • • пластилин,
 • • глина,
 • • някои материали за кинкалерия.

Друго важно условие за провеждане на арттерапевтична сесия е спокойно и изолирано място, без музика за фон. Музиката е сама по себе си мощно терапевтично средство и може да се намеси в процеса на творчество, затова е добре да не се използва, освен ако не е с конкретна цел.

Важни умения за работа с арттерапия:
За професията на арттерапевта е необходимо специализирано обучение в конкретната дисциплина. Но дори и да нямате квалификация, важно е да спазвате следните много основни правила:

 • - Не анализирайте! Не тълкувайте изображенията на детето, а го оставете то да обясни само. Онова, което вие виждате в рисунката на детето, може да бъде вашата собствена проекция. Например черният цвят невинаги означава нещо негативно и лошо – както едно детенце каза, това е „цветът на Батман!". Не сочете с пръст в рисунката на детето и не питайте: „Какво е това?" или „Защо нарисува това?" – нека детето обясни в свободна форма всичко, което сметне за добре. Понякога за децата е толкова ясно, че са нарисували например лисица, че ако вие не разберете, че това е лисица, детето го чувства като свой неуспех.
 • - Давайте пространство! Не коригирайте изображенията на детето и не му помагайте, не правете нищо вместо него. Насърчете неговото свободно изразяване, помогнете му да преодолее страха от грешки и да се отпусне, поощрете неговото въображение и разказване. Ако детето е на по-малка възраст или със затруднено развитие, адаптирайте задачите според неговите нужди. Влизането в роли и играта вършат работа вместо думите.
 • - Бъдете вдъхновяващи! За да подходи детето с интерес и ентусиазъм, е необходимо да усети вашата подкрепа и отвореност, вашата готовност да се включите. Събудете детето в себе си!

Имайте предвид, че работата с деца е винаги работа с цялото семейство. Ако детето има проблем, то той най-често означава симптом за неравновесие в цялата семейна единица. Необходимо е да споделяте своите наблюдения с родителите на детето и да дадете насоки за обща работа. Не трябва да се търси „как да коригираме детето", а „какво се опитва да ни каже то чрез своя симптом, което е важно за цялото семейство". Някои от терапевтичните упражнения могат да се дават и за работа в двойка родител - дете или дори с цялото семейство.

Ако имате нужда да получите консултация или супервизия за вашата арттерапевтична работа с клиенти, може да се обърнете към нас!

***
Институт за терапия и експресивни изкуства – София е пресечна точка за терапия и изкуство, за психология и творчество, за деца и големи, за идеи и практика. Основната цел на това пространство е да бъде територия на лечителен процес чрез творчество и осъзнаване, като предоставя форми на себеизследване чрез арттерапия, холистично консултиране, семейни констелации, енергийни и алтернативни методи. Предлага обучения, терапевтични групи, индивидуални консултации, благотворителни и социални събития.
Това е пространство за подкрепа, в което специалисти и търсещи, деца и родители, двойки и семейства намират начини на изразяване, общуване, учене.

Пълна информация и контакти може да намерите тук: www.artstherapyinstitute.bg

За автора:
Елица Великова e психолог и арттерапевт, директор на Институт за терапия и експресивни изкуства - София, университетски преподавател.

Има магистърска степен по Експресивна арттерапия от European Graduate School, Саас – Фе, Швейцария, и бакалавърска степен по психология от American University of London, UK. Хоноруван преподавател по арттерапия в Нов български университет и водещ на семинари, обучения и терапевтични групи. Специализирала е в широк спектър от психологически и енергийни методи на работа като лекуване на травми от детството, консултиране, семейна терапия, групи за себеизследване и медитации. Водила е семинари в редица страни, сред които Гърция, Турция, Русия, Литва, Мексико, Италия и др. От 2004 г. работи с възрастни, деца и двойки, като използва методите на семейната терапия, системните семейни констелации, терапия на детски травми и експресивните изкуства в индивидуална и групова терапевтична работа.

Последна редакция Сряда, 27 Септември 2017 15:00
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини