Baner 600x80
Сряда, 17 Август 2016 12:50

Лятото – сезонът на активното общуване


Fotolia 91520392 XL

Най-после топлина... Най-после слънце... Най-после хубаво време... Най-после ваканция... Най-после навън...
Лятото може да се нарече сезонът на възможностите, защото позволява времето да се запълни със забавления, невъзможни през другите сезони, особено през зимата – плаж, пикник на открито, поход в гората, разходки под звездите, каране на колело или ролери.

Повишават се настроението и активността както на децата, така и на техните родители. Желанието за пакости и положителни емоции се носи във въздуха, дори е заразително за хора от всички възрасти. Продължителността на деня и високите температури дават възможност да се прекарва повече време навън, стига да се избягват жегите и силното слънце. Това със сигурност означава, че детето ще стои значително по-малко пред телевизора или ще намали продължителността на занимания с таблета. Оттук, разбира се, се предполага и по-голяма физическа активност, чиято полезност е безспорна. Използвайте тези възможности! Излезте навън и събирайте с пълни шепи топлина и настроение, които толкова много ни липсват през зимните месеци. Не предпочитайте измамния уют на климатика пред приятната игра навън под някоя хубава, дебела сянка. Разходете се с детето, купете му сладолед, дайте му възможност да усети вълшебството на лятото, разкажете му какво сте правили през този сезон, когато сте били деца.

За съжаление лятото не е лесна работа и не предоставя равни възможности за всички:

  • Много родители са на сезонна работа и на практика за тях е невъзможно да осигурят истинска лятна ваканция на детето.
  • Не е малък и броят на тези, които нямат възможност за дълъг отпуск.
  • Голям е процентът от родители, които са принудени да се доверят на „сборните групи" в яслата и детската градина или на други частни алтернативни форми на грижи (занимални, детегледачки, детски центрове, опции за почасово гледане на деца).
  • Някои родители, но не всички, имат късмет да ползват услугите на баби и дядовци, особено ако те живеят извън големите населени места и имат възможност да поемат грижите за внуците си. За съжаление интересите на съвременното дете са разностранни и то рядко се задоволява или се чувства добре в компанията на възрастни хора. Липсата на интернет наистина може да се окаже сериозен проблем за поддържане на доброто настроение на детето, както и за желанието му да гостува на баба и дядо.
  • Има майки, които се грижат за бебета и усещат, че не могат да задоволят нуждите на по-големите си деца (често ученици, които са в лятна ваканция). На практика се получава така, че по-голямото дете трябва да се съобразява изцяло с графика на бебето и по тази причина прекарва повечето си време у дома, а разходката навън означава да бута количката с мама. По този начин семейната обстановка леко се напряга, от което страдат всички – и децата, и родителите.
  • Много деца не се чувстват добре, защото най-добрите им приятели са заминали на село при баба и дядо или на почивка. Това е достатъчен повод за тях да си стоят вкъщи и цял ден да гледат телевизия вместо да потърсят нови приятелства. Не са малко и тези, които поради една или друга причина прекарват ваканцията си точно по този начин. Факт е обаче, че те не скучаят. Напротив, дори се чувстват добре и не се нуждаят от разнообразие.

Въпреки всичко изброено, лятото си е лято и мирише на забавления. Нещо повече, лятото дава неповторима възможност за по-активно общуване с детето: общуване под формата на игра и развлечение.
Морето ...
Идеалната опция не само за забавление, но и за общуване.
Много родители са на мнение, че ангажиментите им приключват с това да закарат детето на плажа – организацията наистина е тежка и изисква много усилия, нерви и време. Веднъж стъпили на пясъка, тези родители смятат, че могат да се отдадат на заслужена почивка. Затова често се чуват реплики с остър тон или повишен глас от сорта на: „Отивай сам във водата и ме остави да се пека!", „Не ме цапай с пясък!" или „Купихме толкова много играчки, използвай ги и ме остави на мира!".
Всъщност морето е мястото, на което можем да научим детето на много нови неща. Разбира се, родителите също се нуждаят от почивка, но не могат да очакват от детето да споделя тяхното виждане за почивка. Няма нищо лошо да се изцапате с пясък или да не успеете да почернеете за един ден. За сметка на това щастието на вашето дете е нещо безценно. Влезте в морето с детето. Дайте му най-първите уроци по плуване. Поскачайте на вълните с него. Научете го да ви пръска с вода. Посмейте се с детето, защото то е вашето целогодишно лято. Седнете на пясъка с него. Покажете му как да прави формички от пясък и пясъчни дворци. Изкопайте заедно дълбока дупка. Съберете мидички и камъчета. Хвърляйте ги заедно в морето. Разходете се по брега. Напишете името му на пясъка. Заровете крачетата му в топлия пясък, оставете го то да зарови вашите. Припомнете си всички хубави моменти от детство ви край морето и ги пресъздайте за детето. Осигурете му приятни и незабравими спомени. Ако ви звучи несправедливо и изморително, редувайте играта с почивката. Заразете се от хубавото настроение и жизнерадостта на вашето дете, защото в крайна сметка ваканцията е за него. А формулата за това да се чувствате по-малко ангажирани с детски игри, е да съберете детето с приятелчета – деца на неговата възраст. Така и вие ще имате компания в лицето на други родители, докато децата си играят покрай вас. Не забравяйте, че след като сте били на плажа, детето после хубаво ще си поспи и ще имате малко време само за себе си. Не смятайте, че родителстването е дълг, който се изчерпва само със задоволяването на битовите нужди или с предоставянето на това, от което си мислите, че има нужда детето в момента. Родителстването е нещо много повече. То е непрекъснато общуване, чиято крайна цел е да се създаде една хармонична и пълноценна личност. Покажете на детето, че вие е приятно да общувате с него, за да му е приятно и на него да общува с вас. Знайте, че когато порасне, то никога няма да забрави тези приятни моменти с мама и тате, които ще го топлят през зимните месеци на живота. Лятото си е лято, дори да не сте край морето. Ако сте на работа през деня и нямате възможност да сте по-дълго време с детето, акцентирайте върху вечерните разходки. Те също могат да бъдат много приятни и незабравими. Разговаряйте с детето по време на разходката. Поглезете го. Облечете се по-официално, но винаги така, че да е удобно, за да му създадете чувство за нещо специално. Направете му снимки. Накарайте го да се смее и да ви говори. Вечеряйте навън, на открито. Съберете се с приятели. Забавлявайте се. Ако сте много изморени, пригответе вечеря и я поднесете на терасата. В случай че нямате условия, няколко стола са напълно достатъчни, като единият от тях играе ролята на маса. В краен случай, направете сандвичи и излезте на пейката пред входа, за да погледате звездите. Напръскайте детето срещу комари и други насекоми, за да не му създадете усещането, че да е на открито, е нещо неприятно.
През летните месеци цялата природа кипи от живот и могат да се видят много неща, които детето досега е виждало само на картинка, например калинки, бръмбарчета, птички, светулки, охлюви, други насекоми. Дайте му да ги пипне. Поведете го по първите му стъпки на любовта към животните. Дайте му възможност да опознае природата, за да не се страхува от нея, защото: „Ако преодолееш страха си, ще можеш да видиш красотата във всичко, което те заобикаля!" („Добрият динозавър" – Disney, Pixar).
И не на последно място: за много деца това е последното лято, преди да започнат да посещават ясла или детска градина. Някои майки споделят, че нямат търпение да дойде есента, за да се отърсят от бремето на майчинството, защото се чувстват изморени и изчерпани. Детето вече е пораснало и има нужда от контакти с връстници – майките усещат, че не могат да предоставят на детето нещата, които го радват. Дори и да е така, използвайте оптимално последните месеци на този период, защото той никога повече няма да се повтори. Нямате търпение да се върнете на работа и да възобновите социалните си контакти и ангажименти, които ви карат да се чувствате пълноценни – в това няма нищо срамно. След годините, прекарани у дома, може би започвате да се чувствате като Пепеляшка. А и затвореният кръг между готварската печка, пералнята, сменянето на пелени и бебешката реч наистина ви прави безинтересни и дребнави, което неминуемо се отразява и върху взаимоотношенията ви с детето. Ако наесен ви предстои да се върнете на работа, изживейте всеки миг пълноценно, защото той никога вече няма да се повтори с тази възможност да сте непрекъснато с детето си, без други задължения.
Направете лятото си наистина, наистина вълшебно. Магията през този сезон е навсякъде около нас. Много сте изморени? Не ви се излиза? Горещо ви е? Поседнете на пейка и оставете детето да играе покрай вас. Отговорете на въпросите му. Послушайте птичките. Погледайте залеза. Замислете се – факт е, че навън реално сте повече с детето си, отколкото у дома, защото домашните задължения между четирите стени никога не свършват и вниманието ви много често е раздвоено. Докато сте на разходка, поне не готвите и не миете чинии. Не се тревожете, че домашната ви работа изостава или у дома сте оставили пълна бъркотия от мръсно и неподредено. Добрият резултат е гарантиран: повече време с детето и едновременно с това полезна храна за цялото семейство.
Радвайте се на времето без настинки и кашлица. Без да прекалявате, извеждайте детето на слънце, за да изпичате гърдите и носоглътката му, особено на плажа и в морето. Възпитайте у него желание да излиза навън и да се среща с приятели, защото ще дойде време, когато детето ще порасне и контролът над този процес ще бъде извън силите ви. Научете го да не предпочита да си стои у дома пред компютъра, когато времето навън е хубаво. Или поне редувайте – няколко часа с таблета, няколко часа навън с колелото или топката. А и след разходка определено се спи по-добре!

Мария Дишкова, социален педагог

Последна редакция Четвъртък, 17 Ноември 2016 12:48
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини