Baner 600x80
Вторник, 08 Март 2016 12:08

Борбата за самостоятелност


landscape-1452632773-gettyimages-535829083Превръщането в напълно независима личност е неизбежна част от развитието на всяко дете, но „пускането" му от страна на родителите се оказва не толкова лесно...

Във всяка минута, по целия свят, всяка сутрин бебета се научават да пълзят, за да стигнат входната врата и „свободата", вече проходили дребосъци се учат да плуват, а 3-годишни палавници „приготвят" самостоятелно първата си закуска. И родителите наблюдават - да, изпълнени с гордост, но и с малка доза ужас от очевидното: детето им става все по-независимо и все по-малко нуждаещо се от тях. Факт е, че децата ни вървят напред, постигат все нови и нови неща и накрая „пътят" им ги отвежда надалеч. Може и да е трудно да мислим за това отсега, когато дребосъците още се държат за ръката ни, но пък би могло да е полезно. От съвсем ранна възраст ние - съзнателно или не, подготвяме децата да „напуснат гнездото" някой ден, учим ги на всичко, което знаем и което би им било от полза в самостоятелния им живот. Да казвате на детето си, че го обичате, и да възпитате увереността му, не е достатъчно - от съществено значение е да ги подготвим да са независими и да им покажем какво трябва да правят с тази независимост.
Във времената на анорексия и различни пристрастености от ранна тийнейджърска възраст съвсем нормално решаваме, че основната ни родителска задача е предпазване на децата, съхраняване на детството им и „скриването" им от „лошия" свят. В това няма нищо лошо, разбира се, но не бива да се стига до крайности. Наш дълг е да научим децата си да се справят сами, преди ние да станем излишни или поне да се превърнем в „консултанти", с които те невинаги се съобразяват.
Децата се раждат с доста груба идея за това какво да правят, кога и как могат да разчитат на себе си и от първите си стъпки „опипват" възможностите си - физически, емоционални и социални. Стремежът на детето към независимост е породен от нуждата му да кара „нещата" да се случват. Въпреки че някои умения се свързват с конкретна възраст - като самостоятелното сядане и прохождането, съществената разлика в усвояването им е по-скоро в удоволствието, което детето изпитва от процеса. Тук ролята на родителите е особено значима. Усещането на детето ви за собствените му умения и възможности зависи основно от вашите реакции на усилията му - добре знаете, че деца, които са окуражавани, продължават да опитват, при това с усмивка. В обратния случай детето може да реши, че е „неспособно", и да остане зависимо от чужда (сега ваша, но след време просто „чужда") помощ за всички важни действия и решения.
Някои деца могат да започнат битката си за независимост на прекалено ранна възраст и така да затруднят и своя живот, и най-вече този на околните (разбирайте - вашия). Ако 2-годишното ви дете вече се облича само, това най-вероятно означава, че процесът е особено бавен - правилната ви реакция в случая обаче е приспособяване: достатъчното е да предвиждате повече време за обличане, вместо изнервени да го обличате вие. Има и по-деликатни ситуации, разбира се - бъдете особено внимателни със степента на раздразнение, която детето достига в опитите си да се справи с дадено предизвикателство. Напрежението е неизбежно, но когато е прекалено, има опасност да се превърне в навик - детето пристъпва към всяка нова ситуация с раздразнение, напрежение и усилия, които са повече от необходимите. За да го избегнете, опитвайте да улеснявате постиженията - деликатно и неусетно. В случая със самостоятелното обличане например е достатъчно да подбирате по-лесни за обличане дрехи. Така детето ще се справя с лекота и ще е уверено в способностите си. Като родители трябва да давате свобода, да улеснявате борбата за самостоятелност и да следите за безопасността на целия този процес. И всичко това трябва да се прави толкова деликатно и неусетно, че хлапето дори да не заподозре намесата ви, а да вярва, че се справя идеално и чe се справя само. Друг важен показател за достигнатата от детето независимост е преместването от леглото на мама и татко в самостоятелно креватче или от креватче в голямо легло. Сънят в самостоятелно легло повишава ли независимостта на детето, е въпрос, по който се спори от години. Според поредното (и най-ново) изследване по темата отговорът е „не" - оказва се, че деца, които са спали при родителите си по-продължително време, са по-независими, справят се по-добре (с обличане и самостоятелно хранене), по-лесно завързват приятелства и са по-уверени от деца, които от малки са оставяни да спят сами в креватчетата си. Обяснението на този парадокс вероятно се крие в още по-объркващото условие за независимост - първоначална силна връзка (дори зависимост) с най-близките, т.е. родителите. За да е уверено в себе си и да крачи независимо, детето ви първо се нуждае да се убеди в присъствието, подкрепата и безусловната ви обич и помощ. Едва тогава то ще има силата да „тръгне" само. Особено важен е периодът между 6-ия и 18-ия месец, за който е характерен т.нар. „страх от раздяла". Това е времето, в което трябва да сте плътно до детето си и то до вас (дори това да означава „да се държи за полата на мама") - не бива да се притеснявате, че ако го направите, детето ви ще остане „вкопчено" във вас. Става въпрос за задължителен етап от развитието на детето, в който то гради увереността си във вас. Веднъж осъзнае ли, че винаги ще сте до него, винаги ще му помагате, подкрепяте, защитавате, хлапето вече ще е готово да поеме към независимостта си.
Трябва да имате предвид и темперамента на детето, разбира се. Срамежливите и затворени деца по-бавно „пускат" родителите си и по-късно се отправят към самостоятелността, но това не значи, че няма да го направят. Да научим децата си да познават себе си, за да знаят от какво имат нужда в различните ситуации, също спада към важните родителски задачи. Може би най-голямата трудност пред родителя е именно това - да не прекали с обгрижването и защитаването на детето си, за да му даде възможност да се справя и само. Проблемът е наистина често срещан - ние, възрастните, много лесно се оставяме да бъдем съблазнени от идеята непрекъснато да се грижим, да помагаме, да улесняваме децата си. А формулата на успеха е малко по-различна - детето трябва да получава в равни „части" и помощ, и предизвикателства. Независимостта на детето изисква промяна и на вашия фокус - в момента, в който хлапето тръгне на ясла или градина, вие изведнъж се оказвате с повече свободно време, по-малко ангажименти и нужда да пренаредите ежедневието си напълно. Точно както децата се нуждаят от родителите си, така и родителите се нуждаят от децата си. Тази нужда обаче не бива да се превръща в зависимост.
Времето от раждането до 7-та годинка на детето е периодът, в който сме длъжни да го научим да се обича такова, каквото е, и да се грижи за себе си - физически и емоционално. Това се постига най-добре посредством личния пример - покажете на детето си какво означава да си смел, да отстояваш позициите си, да знаеш какво искаш (от какво се нуждаеш) и да го постигнеш. За да бъдете за пример обаче, ще трябва да се погрижите и за себе си. Тоталното „жертване" в името на детето няма да донесе нищо добро, дори и на него - повярвайте. Родителят за пример е позитивен, доволен от живота си, уверен в себе си. Постарайте се да сте такъв сега, преди детето ви да стане толкова независимо, че да няма нужда от примера ви. И следващия път, когато 4-годишният ви син извика: „Мамо, виж - карам без ръце!", направете всичко възможно да се усмихнете. Преди всичко това е добър знак - хлапето ви пораства и става независимо.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини