Baner 600x80
Вторник, 22 Декември 2015 12:08

Полезният подарък за Коледа


wooden-train-track-set frС наближаването на зимните празници много родители и роднини се чудят с какво да зарадват своите деца. С тази статия искам да ги улесня и насоча в избирането на хубав и полезен подарък за малчуганите. Според техните години можете да се спрете на едно или няколко от изброените предложения.

 

Възраст 6-12 месеца
Този период е тясно свързан с физическата активност на бебето – то се научава да седи, пълзи, да се изправя и ходи. Затова подходящи са всички забавления, свързани с опознаването и разнообразяването на домашното пространство и оптимизирането му, така че да стимулира физическата активност и възможността за различен тип придвижване.
Бебешкото бънджи е чудесен начин за вертикализиране на малкото човече, чрез което то ще може да усеща тежестта на тялото си, ще се научи да пружинира на крачета и в допълнение ще го забавлява чрез музика, подвижни играчки и сетивни елементи. Вариантите, които се поставят на пода, са удобни за преместване на различни места, а чрез изправеното си положение бебето може да обхване по-голяма част от стаята или да ви наблюдава какво правите.
Тунелите са също подходящ вариант за вече пролазилото бебе. Можете заедно да играете на гоненица или да се криете. Децата на различни възрасти много се забавляват при наличието на подобно съоръжение, то може да се включи и в импровизирана състезателна игра. Ако бебето се стресне първоначално при вида на тунела, оставете го да свикне и дори само да го наблюдава. След време можете да му покажете как да се мушне в него, да пуснете вътре малка топка, по която да тръгне, или да поставите любима играчка в другия край. Това е прекрасен вариант за стимулиране на пълзенето, което е много важно за цялостното физическо и психическо развитие на бебето. Най-важно е заниманието да му доставя удоволствие, а след време няма да иска да излиза от новата придобивка.
Музикалните табла с подвижни елементи бързо привличат вниманието на бебето и го поддържат с атрактивния си външен вид. Те развиват сръчността и захватите с прикачените към тях ръчки, скрити места, елементи за дърпане и натискане. Подобен тип играчки научават детето на връзката действие-реакция и как да очаква забавен ефект от определена манипулация с играчката. Добре е да подберете вариант с възможно най-приятни мелодии. По възможност да не са само с копчета, тъй като предоставят прекалено улеснен вариант за игра и детето много бързо и без усилия достига до желаната цел, а все пак дори и на този ранен етап, добре е то да знае, че за да постигне определен резултат, трябва да се потруди. Кулите от чашки, кубчета и рингове, играчките с части за пускане през отвор, меките книжки, играчките за баня също са чудесен вариант да зарадвате бебето в този период.

Възраст 12-24 месеца
Тук отново ще предложа варианти за подвижни забавления, но и такива за настолни игри, защото вече детето има по-стабилно внимание и от него може да се очаква да играе седнало на маса. Колите и колелата за избутване с крака са чудесен начин за придвижване в пространството по забавен и полезен начин. Чрез този подарък можете да стимулирате грубите двигателни движения на детето, то ще добие увереност и координация върху цялото тяло. Ще се научи да се избутва и насочва в достигането на определена цел, да сменя посоката си на движение и да синхронизира движенията на краката, което е нужната основа, за да се научи след време да кара колело.
Играчки за избутване с ръка при ходене също стимулират двигателната активност – важна в периода на прохождане. Детето прави след тях крачка след крачка, за да наблюдава движението им. Освен това му създават усещане за стабилност поради факта, че се държи за нещо при ходене. Атрактивните форми, движещите се елементи и забавните звуци стимулират сетивата на дететои са подходящ начин за забавление както вкъщи, така и навън.
Музикалните инструменти развиват чувството за ритъм у детето, което способства и за стимулиране на езиковите умения. Те усъвършенстватсръчността и зрително-моторната координация, могат да подпомогнат малчугана в заучаването на детски песнички и подобряване на паметовите способности.
Магнитната дъска за рисуванее подходящ вариант за детето, което сега полага основите на първите си щрихи. Първоначално всички малчугани излизат от рамките на листа и драскат лист след лист в желанието си навсякъде да оставят следа. Затова подобен подарък би бил полезен на всички родители. Той спестява времето за чистене на масата и непрекъснатото закупуване на блокчета с хартия. Предлагането на подобен тип заниманията ще стимулира фината моторика, пространствената ориентация и развиването на така нужните за в бъдеще графични умения.
Бебешките пъзели са един от най-обучителните подаръци от досега изброените. За посочения период има варианти за вгнездяване на отделни елементи, както и такъв от две части на едно изображение. Които и от тях да изберете, можете да сте сигурни, че с него развивате зрително-моторната координация, ориентацията горе-долу и ляво-дясно, захватите и фината моторика, съобразителността при решаването на задача, вниманието и паметта, както и речта чрез назоваването на обектите и техните елементи.

Възраст 24-36 месеца
В тази възраст можете да предложите по статични варианти на игри, състезателни или творчески, познавателни или развлекателни, съвместни или индивидуални.
Пластилин и комплект за игра с него – това е творческа и полезна игра за подрастващото дете. Дава възможност да демонстрира сръчността си, да даде израз на възприятно-представната сфера чрез сътворяването на различни макети от съществуващата действителност и дори да разгърне въображението си като експериментира с чудати форми и същества. Чрез използването на различни инструменти при моделирането може да подпомогнете детето и при самообслужване(по време на хранене), защото тренира същите действия, макар и на игра.
Строителят под формата дървени елементи, части за сглобяване или различни кубчета развива конструктивните умения на детето, разбирането му върху пространствените отношения и ориентация, мисленето и говора чрез интеракцията с близки и деца и включването им в общо забавно занимание.
Идва ред и на игрите, стимулиращи социални роли – детски сервизи, съдове за готвене, лекарски принадлежности, инструменти, и др. Тези занимания са най-стимулиращи за комуникацията и взаимодействието с други хора. Децата си избират различни роли, които да изпълняват, и ги упражняват в рамките на групата, установяват правила, по които да играят, и дейности, които да извършват. В тези игри дават пряк израз на това, което наблюдават от света на възрастните – активности, отношения, емоции, роднински връзки и професионални занимания.

Възраст 36-48 месеца
Ето и две предложения за вече порасналите деца:
Къщата за кукли може да е забавен и много терапевтичен подарък. Често психолозите го използват в практиката си, за да може посредством играта да разкрият отношенията в семейството, зависимостите между техните членове и ролята на детето в тях. Чрез къщата за кукли детето може да се научи да изразява по-свободно емоциите си, да се научи да разбира и реализира правилата вкъщи, да се види отстрани и да разбере по-добре как да реагира в сходни на разиграваните ситуации. Това може да стане с активното участие на близките, техните насоки и поощрения.
Строителните блокчета са следващата стъпка. Децата с удоволствие прекарват време в конструирането на различни макети на къщи, превозни средства и цели градове. Добре е при избора си на подобен подарък да се съобразите с възрастта и възможностите на детето, защото на пазара присъстват различни по сложност сетове за строене.
И все пак не се притеснявайте за подаръка, той ще е винаги на място, когато е споделен с най-близките и дава повод за съвместни игри!

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Вторник, 22 Декември 2015 12:16
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини