Baner 600x80
Сряда, 19 Август 2015 13:48

Опасните непознати


angel-alert-stranger-dangerЕдно от важните умения, на които трябва да се научи детето, е как да общува с хората. Всички знаем, че който владее начина на общуване, има повече приятели, разбира се с непознати, по-лесно се справя в различни ситуации. Малкото човече се научава как да прави това от мама и тате. Това е толкова лесна на пръв поглед задача, но се оказва всъщност и трудна.


Хубаво е детето да е добронамерено, открито, дружелюбно към своите роднини, приятели и познати, но същевременно трябва да бъде и предпазливо към непознати хора. Малчуганът все още не може да преценява кои непознати са недобронамерени, затова родителите трябва да се погрижат да му създадат правилните навици на общуване.
Децата до 6-годишна възраст нямат реална представа за близки и непознати. Те много бързо установяват контакт с хората, доверяват се веднага и стават приятели с всички. Образно казано, те нямат двупластово мислене, т.е. споделят цялата информация за себе си, не могат да преценят кое може и кое не трябва да се казва.
Много родители учат децата си да знаят трите си имена, адрес, години, телефон, имена на мама, тате, брат, сестра..., ако случайно детето се загуби, тази информация ще помогне то да бъде бързо намерено. Безспорно това е правилно, но същевременно и доста рисковано, когато става въпрос за злонамерени хора.

Проиграните ситуации
Малчуганите не могат бързо усетят потенциално опасните чужди хора и добронамерените. Затова е добре родителите вкъщи да инициират ролеви игри в различни обстоятелства, за да може детето да има представа за потенциално опасни ситуации и когато се случат да реагира адекватно. Обяснете на детето, че има възрастни хора, които изглеждат приятелски настроени, добри и си дават вид, че биха му помогнали, искат да са му приятели, но всъщност са лоши и искат да нараняват други хора. Тъй като е много трудно да се познаят, в случай че е само в момента, то мъничето не трябва да разговаря с непознати, да взима каквото и да било от тях, да ходи на разходка с тях или да се качва в чужда кола. Когато разигравате различни варианти с малкото човече, постарайте се непознатият да изглежда наистина непознат. Сложете си очила, шапка, перука, променете гласи си... Реалната промяна ще помогне на детето да си представи ситуацията и да запомни как да реагира.
Инсценирайте случай, в който му дават бонбони, обяснете, че в тези сладости може да има нещо, което да го накара да заспи; проиграйте ситуации, в които го канят да разходят куче или да види някакво коте, или идва някой непознат да го вземе от градина или рожден ден... изобщо пресъздайте всичко, за което се сетите. Всякакви предложения за подаръци, разходки и отказът от тях трябва да се проиграят.
Лошият непознат може да се опита да се представи като приятел на семейството и детето доверчиво го приема за такъв, особено ако го е наблюдавал: с кого по-често е на детската площадката: „Ти си с една руса жена, облечена днес..., аз я познавам това е твоя близка, нали?". Малкото дете лесно може да бъде излъгано, затова не го оставяйте без надзор.
Обяснете на мъничето, че на непознат се казва само малкото име или град, или направо: „казаха ми да не казвам", колкото и настойчиво да го питат. Още по- добре е направо да каже: „Тате идва ей, сега!". Важно е да знае, че когато непознат, който го разпитва настойчиво и иска да му стане приятел, разбере, че с него има възрастен, който ще дойде всеки момент, ще го остави веднага.
В ситуация, когато непознат започне да го притеснява, а наоколо има много хора, детето трябва да знае, че може да извика, така ще привлече вниманието на останалите и лошият човек ще бъде елиминиран. Ако детето е само и го притесняват, а мястото усамотено, е добре да знае, че трябва веднага да изтича до мама или татко (може и друг познат). Добре е да го научите да различава полицаите и да знае, че това са хората, от които може да потърси защита.
Ситуационните игри имат за цел освен да подготвят детето при евентуална неприятна среща с непознат, и да покажат, че все пак не всички хора са лоши, просто поведението му е предпазна мярка.
Не изпадайте в крайности и не внушавайте страх от непознати, страхът няма да позволи да има адекватно поведение. Смисълът на игрите е да знае, че когато е само, не трябва да се доверява, но когато е с възрастен роднина, спокойно може да си казва името, да казва „здравей", изобщо да бъде дружелюбно към човека, с когото общува.
Кои са опасните непознати
Хората, които посягат на деца с престъпна цел, за съжаление не се набиват на очи. Това са най-обикновено изглеждащи хора, добре облечени, възпитани, общителни, много от тях са с висок коефициент на интелигентност и университетско образование. В повечето случаи обектът на преследването им е предварително набелязан и полагат целенасочени усилия да се доберат до него. Този тип хора се стремят да бъдат близо до деца и в повечето случаи имат добре платена работа, скъпа кола. Може да работят като уважавани учители, треньори, детегледачи, детски фотографи... всякакви професии, свързани с близостта на деца. Така преследват своите жертви необезпокоявани. Научете детето си да не позволява да го докосват или да го карат да се съблича. Опасните непознати се специализират в прелъстяването и манипулацията при децата и като цяло са доста търпеливи и настойчиви, обикновено създават емоционална връзка с детето.
Разговаряйте с малчугана си за всичко, как е минал денят му, какви проблеми има, уважавайте мнението му, създавайте емоционална връзка с него, за да не я търси извън семейството.
Психологията все още не може да даде категоричен отговор каква е причината за поведението на този тип хора, но можете да предпазите децата си от насилници, като ги научите как да се държат с непознати.
Бригита Михайлова, психолог

Последна редакция Сряда, 19 Август 2015 14:06
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини