Baner 600x80
Сряда, 19 Август 2015 13:31

С деца на море


IMG 4675Сигурно често ви се случва на плажа да чуете виковете на родители, които искат да сложат децата си да лежат кротко под чадъра, и така цял ден. Да, но не... Всяка почивка за децата е наситена с много емоции, нови преживявания и впечатления. Те търсят забавления и игри дори когато са на почивка и това е съвсем в реда на нещата. Можете да превърнете седмицата си на морето в незабравим празник, за който дълго след това да си спомняте, като намерите много нови поводи за разговори с малчугана си и обогатите познанията му със забавни плажни занимания.


Забавления на плажа
Пускането на хвърчило ще забавлява както децата, така и вас. Ще задържи вниманието им с часове и може да е повод за дискусии за вятъра, климатичните условия, летенето и др.
Пикник – обядът на плажа също може да е повод за емоции, както и подготовката за него. Малчуганите с радост ще се включат в приготовленията на храната, подреждането на приборите и съдовете, които са необходими. Храната също провокира много теми за разговор, като една от най-интересните в предучилищна възраст е откъде идва тя, как се приготвят различните продукти, кои от тях са полезни и кои вредни и т.н. Така и менюто на детето ще е съобразено с вашите желания, без се чудите с какво да го нахраните на плажа.
Събиране на миди – още докато сте на плажа, можете да създадете малка обучителна задача за детето, което трябва освен да събере мидите, да ги сортира и по големина. Нужни са ви няколко празни чаши, в които детето да поставя сходните по големина миди. Можете да въведете понятията – малко, средно и голямо. А за да се усложни малко задачата, използвайте и частиците „по" и „най". След като се приберете вкъщи, може да оцветите събраните миди заедно с детето.
Фигури от камъчета и миди – тези игри освен забавни са и много полезни за детето. Развиват неговото пространствено мислене и конструктивни умения.
Една малка сгъваема палатка може да се окаже най-забавното и тайно място на плажа и да бъде скривалището, от което детето не иска да излезе. Тя ще е и чудесно място за почивката на мъничето и е твърде вероятно само да поиска да поспи в нея.
С една топка може да измислите хиляди игри – импровизиран боулинг или голф, плажен волейбол или футбол и др.
Всички пръскащи играчки ще внесат още радост в часовете ви на плажа. А и там е особено подходящо място за мокрене.
Не забравяйте сапунените мехурчета, те също могат да запълнят минутите на скука.
Пластелинът също може да бъде подходящо творческо занимание за плажа – по него могат да се лепят миди, камъчета и пясък, да се правят различни фигурки, чрез които детето да развива сръчността си и да обогатява сетивните си усещания, идващи от различните материали.
Въртележките имат място край морето, защото са задвижвани от вятъра и детето може да прекара доста време мирно и спокойно, наблюдавайки как се движат.
Добре е предварително да се запасите с няколко любими играчки на мъника, все пак и те трябва „да видят морето" и могат да ви дадат малко почивка от непрекъснатото тичане до водата. Както можете да предложите, и различни книжки с кратки истории в часовете за почивка са от полза. Ако имате въведен подобен ритуал, това може да подскаже на малчугана, че е време за отдих и следобедна дрямка. По-добре е тя да се случва в стаята, за да може детето да се успокои от игрите на плажа и наистина да премине към така нужната му почивка. А и по този начин максимално ще се доближите до ежедневната му рутина.
Настолните игри също са добър вариант, за да скриете за известно време детето под чадъра. Можете да приготвите нови игри, които детето не познава, за да сте сигурни, че ще привлечете интереса му, или да си вземете вече изпитани в домашни условия.
При всички положения е ясно, че ще тръгнете към плажа с една чанта само за подрастващия малчуган с всички надуваеми играчки, фигурки и формички за пясък, кофички и лопатки и всевъзможни други забавления, за да бъде денят ви изпълнен с усмивки и игри.
Но преди да стигнете до мястото за почивка, трябва да имате в запас и няколко игри за път, така че детето да не скучае в колата.
Игри за път
За по-малките
Огледало – бебетата много обичат да гледат отражението си в огледалото и пътуването е един удобен момент за това. Заиграйте се с лицевите експресии, опитайте се да имитирате бебето, правете му забавни физиономии и ще видите колко ще се забавлява то. Освен огледалото има и цели сетове за пътуване, които се закрепват срещу бебешкото столче. Те също имат своето удобство, защото всички играчки за прикрепени, а както знаем бебетата често изпускат нещата, с които играят, и трябва да се гонят из цялата кола.
Куклите за пръсти и кукли за ръка – са удобни за пренасяне и много забавляват и малките, и големите. На бебето показвайте животните, казвайте му как правят, крийте ги и му ги покажете отново („няма го"/ „ето го..."), а за по-големите деца можете да измисляте приказки и истории с човешки фигури.
Магическа дъска – за децата, които вече имат интерес към рисуването, можете да подготвите магнитна дъска за рисуване. Там писалката е прикрепена и няма как да падне и да се скрие под седалката, удобна е за множество картини и децата се забавляват дори само да драскат по нея и след това да я изчистват.
Подготвен диск с детски песнички също може много да разведри атмосферата и да ви забавлява. Можете да пеете всички заедно.

За по-големите
Банан – всеки участник трябва да наблюдава преминаващите коли. Който види жълта кола, трябва да каже „банан". Това му дава една точка. Можете да играете до събирането на определен брой точки или до следващата почивка. Можете да изберете и друг цвят или плод, с които да играете играта.
Бинокъл – можете да се запасите с детски бинокъл, с който детето да „шпионира" обектите, покрай които преминавате, или да си направите импровизиран такъв от листове хартия. Разпитвайте детето какво вижда, следете наблюдателността му, обърнете внимание на езиковите му умения, както и на възможността му да се изразява.
Игри наужким - като „виждам, виждам" или „Кой съм аз?" – при първата игра трябва да си набелязвате неща в колата, да ги описвате по цвят, големина, функции и др., докато не ги познаете, без да ги назовавате. За всеки разпознат обект се печели точка, а победител е събралият най-много точки.
За втората игра можете да си намисляте животни, като отново се опитвате да споделяте информация за тях, така че детето да отгатне „кой сте". Тези на пръв поглед лесни игри развиват представите, паметта, познанията и речта на децата.
История – всеки участник има правото да каже по едно изречение, така че с общите усилия на всички да се създаде цяла приказка. „Имало едно време цар, който искал..." и т.н.
Времето за почивка винаги е чакано от цялото семейство, включително и от децата. Те са нетърпеливи да дойде мигът на заминаването и се вълнуват като на празник. Затова използвайте този период за игри, разговори и различни забавления, като не забравяте чантата с играчки и изненади, която може да направи отпуската ви забавна и разнообразна.
Симона Миланова, логопед

blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини