Baner 600x80
Петък, 05 Септември 2014 14:26

Лошите думички


kids-monsterВсяко дете минава през периода на лошите думички. Независимо дали това ни харесва, или не, така то опознава света на думите. Колко бързо и с какви последствия малчуганите ще преминат през този стадий от развитието и порастването си обаче, зависи само от родителите. За съжаление нецензурната лексика може да бъде чута навсякъде. Животът ни е такъв, че е просто невъзможно да изолираме напълно детето от неприличните изрази.

Колкото и да ни се иска да предпазим хлапето от тях, това понякога не е по силите ни. Детето ни се учи да живее в този свят, свойствено му е да го изследва, слуша и запомня всичко, което се случва наоколо. Първоначално то пробва на вкус попаднал пред очите му предмет. В периода на израстване започва да опитва и различни форми на поведение. Наблюдавайки реакцията на родителите и околните, то им подражава и попива всичко, което вижда и чува.

Слушайте и се удивлявайте!
Често ругаенето е просто нова дума, която детето не е чувало преди. А след като я чуе и запомни, то я използва при аналогични обстоятелства. Твърде възможно е първите „забранени" думи да произнесе тригодишното ви дете. В тази възраст малчуганите не проумяват смисъла на казаното, просто им харесва интонацията или звученето, с което се произнася дадената ругатня. Детето предполага, че е казало нещо важно. В такава ситуация не бива да се карате. Бурната ви реакция е способна задълго да задържи лошия израз в речника на хлапето. Изумлението, смехът или ужасът са точно това, което е необходимо на мъничето ви. Впоследствие то непременно ще повтори интересните думи, за да удиви баба си, възпитателките в детската градина или приятелите ви. Трябва да действате другояче. Има два пътя – или спокойно да обясните на детето, че това, което казва, е лошо и неприлично, или да го пропуснете покрай ушите си и да дадете вид, че нищо особено не се е случило. Но при всеки от изброените варианти не се опитвайте да предизвикате чувството му за срам: „Какво, какво каза, я повтори!"

Хитрият подход
Често детето се изразява напълно осъзнато. Ако вие разбирате, че малчуганът специално изпитва търпението ви, запазете спокойствие каквото и да става. Помнете – неговата цел е да ви ядоса. Употребявайки неприлични думи, детето често се опитва да се самоутвърди, това е каприз като този, който проявява, когато отказва да се изкъпе или да спи следобед. Ако детето ви нарече „идиотка", отговорете: „Това не е истина. Аз съм умна." Тези ваши думи то ще използва и ако някой друг обиди него самото. Ако по време на игра хлапето ви нарече „глупачка", кажете: „Сигурно съм твърде глупава, за да играя с теб!" и престанете да участвате в играта. Ако чуете от отрочето си: „Млъкни!" – кажете: „Точно така и ще направя." И замълчете. Малчуганите не могат да понесат продължителната липса на интерес към тях и бързо започват да се извиняват. Ако детето използва „лошите думички" не само вкъщи, но и на обществени места, отведете го настрани и кажете: „Не бива да говориш така. Ако се повтори – ще се приберем вкъщи." Бъдете готови да го направите. Така малчуганът ще разбере, че не говорите празни приказки и няма да допуснете подобно поведение друг път.

Обяснявам разбираемо!
Понякога детето ругае само за да придаде на думите си повече яркост и емоция. Обидните думи имат особена привлекателност, а и възможността да се изразяваш като „възрастен" е особено примамлива. Това може да се случи, ако хлапето не умее да изразява гнева си (а понякога и положителните си емоции). Тогава то започва да обижда майка си и баща си, ако е засегнато или не е съгласно с определено наказание, ако не са му купили исканата играчка, не са включили телевизора за любимото му филмче и въобще винаги, когато е недоволно.
Опитайте се да разширите речниковия му запас, четете по-често книжки, заменете лошата дума с приемлива и я повтаряйте в аналогични ситуации. Обяснете, че хората използват ругатните само в краен случай, когато са толкова ядосани, че не им достигат думи. Но подчертайте, че дори в такава ситуация може да минат, без да употребяват грозни изрази. Обсъдете заедно допустимите изрази: „Аз съм ядосан", „Аз съм разстроен". Така не само решавате проблема с употребата на неприлични изрази, но и учите детето да разпознава чувствата си, да ги изразява и да говори за тях.

Ефектът на бумеранга
Много деца повтарят ругатните на родителите си. Обърнете внимание на това как възрастните в семейството ви разговарят помежду си и как се обръщат към детето. Често големите не забелязват какви думи използват в присъствието на малчуганите. Затова можете да обвинявате само себе си. Бъдете внимателни към изказа си и тогава в някой момент на афект ще можете спокойно да кажете на детето: „В нашето семейство не се говори така, това е неправилно." Или: „Ти чувал ли си някога аз да казвам такива думички? Това е обидно и грубо и може да нарани другите." Ако все пак се случи да „изпуснете парата", признайте си: „Аз казах лоша дума и ще се постарая повече да не правя това."
Следете какви думи и изрази използвате в присъствието на детето.

Ти, аз и цялата компания
Малките деца винаги са в обкръжението на хора, на които им се иска да подражават. Това може да са по-големият брат или сестра, роднина, а може просто да е филмовият герой, който детето ви обожава. Затова трябва да се погрижите и за обкръжението на малчугана, за това какви филми гледа. Ако телевизионните програми (колкото и безобидни да са на пръв поглед) влияят негативно на отрочето ви – забранете ги.
Друг случай на влияние е попадането в детски колектив – постъпването в детска градина, на площадката, където присъстват определени форми на поведение. За да се впише в групата и да избегне конфликти, детето може да копира поведението и маниерите на общуване в групата. Всеки от нас е правил подобна грешка - и възрастните, както децата, искат да се харесват на околните. Постарайте се да обясните на детето, че доброто отношение на другите не зависи от условието да се държи като тях.
Помогнете му да разбере, че истински интересен е този, който уважава другите, без да им подражава във всичко и да им се подчинява. Трезвото отношение на детето към самото себе си, а също и общото му развитие и мироглед зависят от това колко лесно е да бъде манипулирано и да му се налага определен начин на мислене.

Смешните части на тялото
На 4-5-годишна възраст малчуганите влизат в стадий, когато половата им принадлежност и по-конкретно половите органи представляват за тях особен интерес. Те често употребяват думи, свързани с интимни части от тялото, и се дразнят едно друго, надничайки в гащите си. Обяснете на детето, че всички хора са еднакво устроени и всеки има нос, ръце и други части на тялото и всички те са еднакво важни. Попитайте какво може да се прави с ръцете, краката, ушите. Нима това е смешно? Докато детето е малко, такива думи като „пишане" и „акане" са много важни - чрез тях е получавало помощ от мама, защото не е могло само да ходи в тоалетна. А сега вече е по-голямо и ако възникне необходимост да ходи до тоалетна, не е нужно да оповестява това пред всички. Ще ви е нужно малко търпение, докато детето разбере кои дейности се смятат за интимни и се извършват при затворена врата. Не бива да възприемате подобни изрази като нещо неприлично, това просто е етап от порастването. Не привличайте вниманието към този проблем, не внушавайте че половите органи и естествените нужди са нещо неприлично. Не очаквайте от мъничето безупречно поведение.

Цапнат в устата
В живота на детето има най-различни ситуации, при които то се чувства изгубено. Ако преживява неуспех в някаква дейност или е неуверено в родителската любов или в собствените си сили, хлапето се опитва да се самоутвърди, използвайки неприлични думи. Дори в такава ситуация то невинаги осъзнава, че ругаейки, обижда другите, това е знак за собствената му неувереност. В такива случаи приемете като правило никога да не критикувате самото дете, а да обръщате внимание на постъпките, които е извършило, и отношението ви към тях. Укрепвайте самооценката му, убеждавайки го в любовта си към него. Не го покровителствайте прекалено, не очаквайте от него безупречно поведение, не го заливайте с препоръки и забележки. Подобна тактика на възпитание често води само до протест и демонстрация на непокорство. Малчуганите имат нужда от повече свобода и снемане на несправедливите ограничения, от чувството, че ги възприемат като възрастни и самостоятелни. Цитираното родителско поведение може да предизвика вълна от неприлични думи и изрази точно в стремежа на детето да застави другите да го приемат сериозно и да го уважават. Понякога може просто да му е омръзнало да се държи прилично. Много важно е да създадете благоприятна семейна атмосфера, да помогнете на детето да постигне успехи в някаква сфера (спорт, танци, рисуване и др.) и да покаже, че може да е силно, смело и „пораснало", без да ругае.

Минута внимание
Деца, които усещат недостиг на родителско внимание, може да употребяват неприлични думи, за да бъдат забелязани. Дори ако вниманието е по-скоро с негативна посока, е по-добре, отколкото ако изобщо липсва. Помислете колко време отделяте на хлапето си, как го прекарвате заедно. Не забравяйте колко важно е вашето поощрение за доброто поведение на мъничето. Затова забелязвайки и най-малките промени в по-добра посока, непременно похвалете детето и подчертавайте колко се гордеете с него и успехите му. Така то ще разбере, че да получиш положително внимание, е много по-приятно, и ще „забрави" грозните думи.

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини