Baner 600x80
Сряда, 03 Септември 2014 14:18

Детската градина – изпитание за цялото семейство


sf-toddler-girls-sharing

Детето ви тръгва на детска градина. Разбира се, месеци преди моментът да настъпи, вие вече си задавате задължителните в случая въпроси: „Колко време ще продължи адаптацията му? Как ще понесе раздялата с нас? Ще свикне ли с новия дневен режим? Често ли ще боледува?" Това е само малка част от въпросителните, които занимават съзнанието ви.

Ако ще ви успокои, ще ви кажем: вие не сте първите родители, чието дете тръгва на детска градина. Много са изминали пътя преди вас и ако сте забелязали, нито те, нито децата им имат повод да смятат това за непреодолимо изпитание.

Адаптацията на детето

Няколко предложения, които ще помогнат и на вас, и на детето ви да преминете спокойно периода на приспособяване
Всяко дете има свой специфичен ритъм и начин за приемане и вписване в непозната обстановка, но като цяло съвременната детска психология приема, че периодът от 30-35 дни е напълно достатъчен на мъничето за първоначално привикване към детската градина.
Първият и най-важен момент е да не спирате да уверявате детето си колко много го обичате.
Оставянето в детската градина отключва базовия страх у всяко дете: „Да не бъда изоставен!" Неизвестността плаши малките човечета. Поговорете с детето си и му разкажете с конкретни примери, докато то е на детска градина, какво ще правите вие - ще ходите на работа и имате „еди-какви си" задачи, когато ги изпълните, ще поемете пътя към градината, ще минете по „еди-коя си" улица и ще пристигнете точно когато децата играят след следобеден сън. На този етап от развитие на детето представата за време и пространство още не е формирана. Ето защо бъдете конкретни в разказа и използвайте познати за него примери от общото ви ежедневие. Така то ще бъде спокойно и в главичката му ще има конкретна представа за това какво се случва с вас, докато то е на градина. И ще знае, че във вашия дневен план най-важно е неговото взимане от градина в края на деня.
Уеднаквете дневния режим на детето си с този, който ще има в детското заведение.
Така чисто физически то ще се чувства по-комфортно, когато реално трябва да тръгне на градина. След тръгването на градина не променяйте този режим дори и в почивните дни.
Подгответе го с разкази за това какво се случва в градината - за интересните играчки и занимания, за забавните приятелчета, с които ще се запознае, за прекрасните неща, които ще научи. Избягвайте думата „нов" в разказа си.
Направете си разходка до детската градина.
Помолете за съдействие персонала и разгледайте площадката, на която ще играе групата, покажете на детето коя ще бъде неговата стая, ако е възможно, запознайте го с бъдещите му учители. Така то ще знае къде отива.
Покажете на детето си, че сте горди от това, че то вече е голямо и ходи на детска градина.
Сутрин тръгвайте с усмивка и хванати за ръка - „като големи хора", а не носете детето си на ръце „като бебе".
Ако детето ви сутрин трудно се разсънва, постепенно изместете по-рано вечерния час за лягане. Така то ще си получи нужната порция сън и ще може сутрин да го събудите по-рано, за да има достатъчно време да се разсъни и да не се налага нервно да „препускате" със сънено дете към детската градина.
Препоръчително е детето да се води на детска градина, поне в началото, от родителя, с когото раздялата е по-малко драматична.
Измислете си ритуал за довиждане, след който напуснете детската градина и не удължавайте излишно сбогуването. Говорете на детето си уверено и спокойно, без излишно притеснение от плача му.

Обърнете се за помощ към приказките и игрите.
Измислете си своя приказка, например за „малкото мишле", което тръгва на детска градина за мишлета. Разкажете на детето си какво е правило там малкото мишле, какво е свършила неговата майка мишка на мишата си работа и как в края на деня (най-важното!) го е взела от детската градина за мишлета. После може да разиграете с мъника приказката с любимите играчки.
Никога не си позволявайте отрицателни коментари за персонала в детската градина, още по-малко в присъствието на детето.
Ако имате някакви притеснения, поискайте индивидуална среща с възпитателя и заедно намерете решение. Казват: „Спокойна майка - спокойно дете", в противен случай детето отчита вашето напрежение и повишава и своята тревожност.
Постарайте се у дома детето да се прибира в спокойна и безконфликтна обстановка.
Бъдете търпеливи към капризите след детската градина. Новият ред води до напрежение на нервната му система, която после трябва да се разтовари в познатата домашна обстановка.
Ако детето има по-голямо братче, сестриче или приятел, помолете да разкаже на вашия малчуган за своите весели истории от детската градина и за първите си дни в нея.

Това, което не бива да правите в никакъв случай:
Не наказвайте и не се сърдете на детето за това, че плаче при утринната раздяла. То има право да изрази емоциите си! Строгото напомняне: „Но ти обеща да не плачеш!", е абсолютно неефективно. Децата на тази възраст още не умеят „да държат на думата си". По-добре още веднъж кажете, че много го обичате и задължително ще дойдете да го вземете.
Не бива да си позволявате да иронизирате детските сълзи или да се подигравате на тревогите на детето.
Не плашете детето с детската градина. Място, с което те плашат, няма как да ти стане любимо и безопасно.
Не се изказвайте негативно за персонала на детската градина. Така формирате у детето представа, че това е неприятно място и там е обградено от лоши хора.

Последна редакция Сряда, 03 Септември 2014 14:25
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини