Baner 600x80
Вторник, 26 Август 2014 09:04

Искате да научите бебето? Сложете го да седне.


medium 5337994904  1361170938От „ефекта на Моцарт" до образователни клипчета - много родители искат да помагат на бебето си да учи. Ново изследване на Държавния университет в Северна Дакота, Фарго и Тексас A&M показва, че нещо толкова просто като позицията на тялото играе изключително важна роля в когнитивното развитие на новородените.

Изследването показва, че изправеният стоеж, самостоятелно или с помощ, се отразява на способността на бебетата да научават нещо. Проучването, наречено „Позицията на тялото подобрява разпознаването на обекти при новородените" е съвместна работа на Ребека Дж. Уудс, асистент по човешко развитие и семейни науки и лектор в докторската програма по психология на Държавния университет в Северна Дакота и професора по психология Тереза Уилкокс от Тексас А&М, публикувано в журнала „Психология на Развитието".

Според резултатите, способността на бебетата да стоят седнали без помощ има огромен ефект върху възможността им да изучават обекти. Същият е ефектът и при тези, които не могат да седят сами, а трябва да бъдат в детско столче или седалка.

„Важна част в когнитивното развитие на хората е възможността да разберат дали предметът, който виждат е различен или същият като този, видян по-рано", казва д-р Уудс. Чрез два експериментални теста, тя доказва, че 5-месечните и 6-месечните деца не използват модели, за да различават обектите самостоятелно. Въпреки това, ако на 5 и 6-месечните бебоци се даде възможност да видят, докоснат или дъвчат предметите преди теста, те се подучват да използват модели.

„Преимущество за 6-месечните е тяхната способност да седят самостоятелно, което прави по-лесно за бебетата да се пресягат, вземат и играят с предметите. Когато те не трябва да се фокусират върху баланса на тялото, тяхното внимание се насочва към изследването на обекта", твърди Уудс.

В третия експериментален тест, 5-месечните получават цялостна помощ при стоежа,, докато изучават предмети. Благодарение на тази помощ те успяват да използват модели, за да различават предметите.

Изследването предполага, че ако седежът при бебетата бъде забавен, те може да пропуснат важен образователен опит, което се отразява и на други направления в развитието.

„Да помогнеш на бебето да стои седнало в осигурена среда, по време на изучаване, му помага в много и различни ситуации на учене, не само при изследване на предмети", казва Уудс. „Тези знания могат да бъдат полезни, особено при новородени със забавено когнитивно развитие, които наистина се нуждаят от оптимална среда за учене."

Science Daily

Последна редакция Вторник, 26 Август 2014 09:07
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини