Baner 600x80
Понеделник, 25 Август 2014 11:28

При първото дете бащите също преживяват хормонални промени


medium 7984692236  1353569570Бъдещите майки не са единствените членове на семейството, возещи се на хормоналното влакче на ужасите, сочи ново проучване на бюлетина на Майо Клиник (Mayo Clinic Proceedings).

Мъжете, които стават бащи за първи път, също преминават през промени в хормоните преди и след раждането на своите деца. За да изследват тези метаморфози, Сандра Дж. Бърг и Катрин Е. Уин-Едуардс от Университета Куийнс (Queen's University) в Онтарио, Канада, набират 23 бъдещи бащи, участници в родителски курсове през първия триместър и други 14 мъже, които нямат деца за контролна група. Изследователките вземат редовни слюнчени проби от всички мъже, за да измерят нивата на тестостерон, кортизол (хормон на стреса) и естрадиол (хормон, който влияе върху майчиното поведение при жените, нечовекоподобните примати и други бозайници).

"В сравнение с участниците в контролната група, бъдещите татковци имат по-ниски концентрации на тестостерон и кортизол и по-лесно засичан естрадиол," казва Уин-Едуардс. „Тези резултати потвърждават и допълват резултатите от единственото предходно проучване, предполагащо, че хормоните на мъжете се променят, когато станат бащи." Докато предишното проучване разкрива някои вариации в нивата на тестостерона и кортизола при бъдещите бащи, новото изследване за първи път посочва, че тези мъже са имат по-високи нива на естрадиол и тази експозиция се увеличава след раждането на деца им. Сега учените се надяват да научат как точно тези хормонални промени влияят физиологично на бъдещите татковци.

Scientific AmericanTM By Kristin Leutwyler

photo credit: anieto2k via photopin cc

Последна редакция Понеделник, 25 Август 2014 11:30
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини