Baner 600x80
Вторник, 22 Юли 2014 13:43

Възрастните бащи имат по-здрави деца


medium 5747432532  1352663665Ново проучване разкрива, че децата и внуците на по-възрастните мъже са с по-дълги теломери и говори за възможните здравословни преимущества на по-късната репродукция

Напоследък мъжете избрали да станат бащи в късна възраст получават доста критика от науката, поради натрупалите се доказателства, че колкото по-напреднала е възрастта им по време на репродукция, толкова по-големи са рисковете от шизофрения, аутизъм и други заболявания за техните деца. Ново проучване обаче, публикувано на 11 юни в Бюлетина на националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences), идентифицира ползата за здравето, която възрастните бащи оставят на своите поколения – по-дълги теломери. Теломерите, които представляват краищата на хромозомите предпазват кодиращата ДНК в генома и биват свързвани с редица заболявания, включително рак, и процеса на стареене на клетките. По дългите теломери се свързват с по-добро здраве и по-дълга продължителност на живота, макар директната връзка между края на хромозомата и човешкото здраве все още да остава неясна. Ново проучване, изследвало редица поколения от филипински произход, потвърждава заключенията на предходни публикации, че по-възрастните бащи имат деца с по-дълги теломери, като това се продължава и към внуците им. Още по-точно казано – Дължината на теломерите на човек е толкова по-голяма, колкото е по-възрастен баща му и/или дядо му към момента на раждането. „Удължаването на теломера с всяка една година, в която репродукцията на бащата и на дядото е била забавена се равнява на годишното намаляване на дължината му при възрастните и жени на средна възраст. Това говори за потенциалното влияние върху здравето и забавяне на процеса на стареене...", пишат авторите. „Тези открития предполагат механизъм, според който хората могат да удължат пълноценния си живот с напредването на възрастта, като увеличат средната възраст на възпроизвеждане в поколението."

Източник:списание „The Scientist"

Последна редакция Вторник, 22 Юли 2014 13:53
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини