Baner 600x80
Понеделник, 16 Юни 2014 15:17

Хормонални промени определят привързаността на бащите към бебетата


5038 bigИзраелски учени са установили, че хормоните окситоцин и пролактин, за които се смята, че укрепват връзката между майката и бебето, определят и привързаността на бащите към децата.

Изследователи от университета "Бар-Илан" в Тел Авив считат, че нивото на окситоцин т.нар."хормон на гушкането", който се отделя от хипофизата в мозъка и стимулира контракциите на матката по време на раждане, се покачва и при бъдещите бащи. Оказва се, че не само при жените, но и при младите татковци, хормонът свързан с емоционалното обвързване, помага за изграждане на връзката с новороденото.

При тях се наблюдава и повишаване на равнището на хормона пролактин, който обикновено се свързва с подготовката на женските гърди за кърмене.

Според проф.Рут Фелдман, ръководител на проучването, повишаването на тези „женски" хормони в организма на мъжа е еволюционният начин да се помогне на бащата да бъде добър родител. Тези хормони имат важна роля, за да се установи връзка между мъжете и техните новородени.

За да докажат твърденията си, учените провели изследване сред група млади татковци. Те били заснети докато играят с децата си. На всеки един от участниците били направени кръвни изследвания, за установяване нивото на хормоните пролактин и окситоцин в кръвта. Резултатите показали силна зависимост между нивата на хормоните и привързаността между бащите и техните бебета.

В месеците, след като станат бащи, хормоните въздействащи върху мозъка правят мъжете по-съпричастни към нуждите на децата им, убедени са авторите на изследването и допълват, че именно хормоналната промяна обяснява, защо някои мъже се преобразяват, след като им се родят деца.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Hormones and Behaviour.

Източник: www.puls.bg

 

blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини