Baner 600x80
Петък, 30 Май 2014 10:56

Любимата играчка – кога се появява тя в живота на бебето


chiccoДошъл е този момент, в който бебето е открило подскачането. Това действие особено го радва. Подскачането обаче е специално, защото е любимо, когато е в скута ви и вие го подкрепяте с ръце. Хванато за гръдния кош, усещайки упората ви, то се изтласква само нависоко и отново прикляка.

Доставяйте му често това удоволствие. По този начин укрепват мускулите му. Въпрос на дни е да открие, че може да се изправя само, използвайки неподвижна опора.

Развиват се и фините моторни умения – може да прехвърля предмет от една на друга ръка, и то доста бързо, хваща предмети с показалец и палец, има координация в движението между палеца, пръстите, ръката и китката.

С балансирането на тялото и опитите за лазене напредва развитието и на грубите (общи) моторни умения. Тези умения лесно могат да се насърчават, предоставяйки интересни играчки за достигане от бебето. Сега укрепват всички големи мускули, на ръцете, краката, тялото. Лазенето е необходим етап в развитието на бебето, който го подготвя за бъдещото предизвикателство да ходи. Незабравяйте, че за да стимулирате развитието на детето, е необходимо да го насърчавате да достигне до желаните от него предмети, а не да му ги давате в ръцете. В началото бебето бързо се уморява при опитите си, прави една-две-три крачки, ляга по корем, после опитва отново или решава да достигне до целта чрез търкаляне, което умее до съвършенство в завидна бързина. Важното е бебето да е облечено в удобни дрехи – достатъчно широки и позволяващи му всякакви движения.

Сега започват да го впечатляват малките детайли и предмети. На този етап изследването на света се изразява в поставяне в устата, дъвчене и удряне в повърхност на взетите вещи. Време е да се вземат предпазни мерки за отстраняване на опасни предмети от обсега му, да се обезопасят контакти и пр.

Навършвайки седем месеца е възможно мъничето да се привърже към някоя плюшена играчка. Вече е подходящо да му предоставяте такива, естествено, изработени от специално предназначен плюш за бебета.

Не се притеснявайте, ако детето проявява привързаност към дадена играчка, която иска и "мъкнете" навсякъде с него. Всъщност, тя ще ви даде повече свобода, тъй като с нея бебето ще може да се отделя от вас. Според психолозите любимата играчка е и признак, че детето бързо ще се „отдели от полата на майка си", ще стане самостоятелно и ще разчита на себе си.

Внимавайте играчката да не съдържа дребни отделящи се детайли и все пак да не е твърде голяма, така че да не го „захлупва" и задуши, когато заспиват прегърнати сами в леглото.

А как ще разберете дали дадена играчка е любима на тази възраст – естествено, от бурните му протести да я отнемете от ръцете му.

Източник: Puls.bg

Последна редакция Петък, 30 Май 2014 11:48
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини