Baner 600x80
Четвъртък, 29 Май 2014 12:14

Каква е връзката между кърменето и интелекта?


baby-breastfeeding1Въпреки че редица проучвания до момента изследват връзката между кърменето и познавателните способности на детето, така и не става абсолютно ясно кои са основните фактори при развитието на мозъка на бебето и дали това е кърмата, връзката майка – дете или образованието и социалното положение на родителите.

Учени от Детската болница в Бостън, САЩ, провеждат мащабно проучване, което има за цел да установи доколко кърменето влияе на мозъчното развитие на бебетата. Те взимат под внимание всички възможни фактори, които биха могли да допринесат за развитието на интелекта, сред които нивата на IQ-то и образованието на майката, а също така и дали децата прекарват време в детски заведения извън дома.

Те събират подробни данни от 1312 бебета и техните майки относно продължителността на кърменето, какво количество риба са консумирали те - тъй като омега-3 мастни киселини в някои риби също се намира и в кърмата и се счита, че оказва влияние върху развитието на мозъка.

Експертите установяват, че колкото по-дълго майките кърмят своите деца, толкова по-добре се представят те на тестовете, изпитващи лексиката им, още на 3-годишна възраст. По-добри са и постиженията им на тестовете за интелигентност на 7 години.

Кърменето през първата годинка на детето повишава нивата на интелигентност с четири точки. Дали това се дължи на кърмата?

Някои проучвания се фокусират върху хранителните вещества като докосахексаеновата мастна киселина и арахидонова киселина, които могат да се открият в майчиното мляко. Все още обаче няма достатъчно сведения, които да свидетелстват, че те насърчават развитието на мозъка на новородените.

Дори и без тези категорични доказателства, последните проучвания подтикват майките да кърмят бебетата си. Американската академия на педиатрите и Световната здравна организация насърчават майките да хранят бебетата си само с кърма през първите шест месеца и да продължат да ги кърмят поне до навършването на една годинка.

Източник: Puls.bg

Последна редакция Четвъртък, 29 Май 2014 12:37
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини