Baner 600x80
Четвъртък, 08 Май 2014 09:58

Уроците по музика са полезни за бебетата


medium 3602235362  1352581272Децата на годинка се усмихват повече и общуват по-уверено, благодарение на интерактивни уроци по музика с родителите си.

Освен че лекува душата, музиката се отразява и на мозъчната дейност, особено ако живееш с нея от ранна възраст, твърди проучване, публикувано в Developmental Science. Бебетата на една годинка, които още не могат да ходят или говорят, показват положителни реакции към интерактивни уроци по музика - усмихват се повече, общуват по-добре и показват промени в мозъчната дейност при слушане. „В миналото много от изследванията върху музикалното обучение са се фокусирали върху по-големи деца", казва в изявление към пресата Лаурел Трейнор, автор на проучването и директор на Института МакМастър за музика и съзнание (McMaster Institute for Music and the Mind). „Резултатите от нашето изследване сочат, че мозъкът на новородените е особено пластичен що се отнася до музикално влияние", допълва той.
Проучването разпределя бебетата в две групи – в едната новородените участват в интерактивни уроци по музика заедно с техните родители и се учат да свирят на ударни инструменти, да пеят детски и приспивни песнички, както и да пеят и да играят едновременно. В другата група децата са оставени със своите играчки, докато слушат записи на музика от телевизионна поредица за бебета. Шест месеца по-късно, новородените, участвали в интерактивните уроци, показват ранна чувствителност към тоналната на музиката", обяснява Трейнър. Тоест, те предпочитат музика, в която има мелодия. Бебетата, които са играли с играчки не изразяват подобни предпочитания. „Дори техните мозъци откликват към музиката по различен начин", обяснява Трейнър. „Децата от музикалните уроци изразяват по-широка и/или по-ранна чувствителност към музикалните тонове". Двете групи новородени показват разлики и в не-музикалните си умения. Участниците от интерактивните уроци са с по-добри умения за общуване - посочват обекти, махат за довиждане и се усмихват повече. Те са по-лесни за успокояване и се разстройват по-малко в непозната обстановка. „Има много начини за родителите да установят връзка със своето бебе", казва пред журналисти координаторката на проекта Андреа Унрау. „Най-хубавото на музиката е, че всички я обичат и заедно могат да научат лесни и забавни музикални игри".

Източник: сп. "The Scientist"

Последна редакция Четвъртък, 08 Май 2014 10:14
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини