Baner 600x80
Вторник, 14 Май 2013 11:49

Децата и хуморът


decata_i_humorytДецата в предучилищна възраст постепенно разбират, че да са забавни е най-лесният начин да бъдат харесвани и търсени от приятелчетата си. Освен това малките палавници обожават да имат информация, неизвестна за другите – това, че знаят отговора на шега, която вие още не знаете, им дава усещане за сила. Оценяването на чужда шега също има значение. Когато детето се смее на шегата на свое приятелче, те стават още по-близки, „съучастници”. Успявайки да разбере чуждата шега, детето доказва само на себе си, че е също толкова умно и съобразително като останалите (в детската градина сравнението и съревнованието са неизбежни).

Можете ли вие като родители да направите нещо, за да научите детето си да цени „леката” страна на живота? Опитайте следните тактики и детето ви истински ще уважава забавната страна на общуването:

1. Поддържайте топлата и уютна атмосфера в дома си и винаги бъдете готови и „в настроение” за детските забавления. Когато детето ви се чувства комфортно, е много по-вероятно да поеме „риска” да ви разсмее.

2. Играйте. Заедно създайте само ваши игри или закачки, които винаги ви разсмиват.

3. Изградете увереността му. Едно уверено в себе си дете ще търси и цени хумора.

4. Поощрявайте детето да обръща внимание на чуждите чувства и настроения. За да забавлява връстниците си, детето трябва да познава публиката.

5. Шегувайте се и вие. Покажете на детето как лека шега в точния момент може да успокои напрежението и да зарадва всички.

6. Разказвайте забавни истории. Използвайте смешни картинки или приказки.

7. Не забранявайте неуместните шеги. Помогнете на детето само да си изгради вкус към наистина забавното.

8. Позволявайте на детето понякога да се смее и на вас – това ще ви сближи и вероятно ще ви направи негов приятел – дори в трудните юношески години.

9. Смейте се на грешките (когато това е възможно). Умението понякога да се присмиваш и на себе си е безценно – покажете това на дребосъка с умерена самоирония.

10. Научете детето да се досеща за евентуалните реакции – така рано или късно то ще разбере границата между шегата и обидата.

Последна редакция Вторник, 14 Май 2013 12:46
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини