Baner 600x80
Петък, 14 Декември 2012 14:32

Наказание без унижение


nakazanie_bez_unijenieПсихолозите признават, че темата с наказанията е много противоречива – от една страна, наказанието е необходимо, защото е един от механизмите за регулиране на поведението, а от друга – то все пак е унижение за детето. Как да постигнете златната среда:

1. Не бива да ругаете детето и да го потискате, но не бива и да проявявате снизходителност към капризите му. Детето чувства неувереността ви, настроението ви и реагира с непослушание и плач. Възможно е по такъв начин то да иска да привлече вниманието към себе си.

2. Трябва да приучите детето да се занимава самостоятелно, да играе само. Това ще му помогне да контролира емоциите си, а вие ще разполагате с време за нещата, които трябва да свършите.

3. Трябва да давате по-често възможност за проява на самостоятелност. Нека детето прави някои неща само – да се облича, да помага в домакинството. Когато то разхвърля вещите си или се държи безобразно, трябва да му обясните, че това е неприятно и ви огорчава. При това акцентът трябва да бъде върху действията на детето, а не върху него самото, за да не развие комплекс на лошо и ненужно дете.

4. Трябва да участвате в неговите занимания и игри достатъчно често.

5. Трябва да следите за спазване на режима на детето, защото нарушаването му влияе върху поведението.

6. Спокойното отношение и увереността в правилността на възпитателните ви мерки ще ви избавят от страха, че в бъдеще няма да можете да се справите с поведението на детето.

7. Необходимо е да знаете кои са кризисните възрастови периоди, в какво се проявяват, кое може да засегне детето ви и да се запасите с търпение. Колкото повече търпение проявявате, толкова по-бързо ще премине опасният и сложен период.

 

 

 

Последна редакция Петък, 14 Декември 2012 14:41
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини