Baner 600x80
Понеделник, 10 Септември 2012 09:04

Борбата с гризането на ноктите


borbata_s_grizaneto_na_noktite
Много родители смятат, че гризането на ноктите е просто лош навик. В някои от случаите обаче то е признак на сериозен проблем – на зараждаща се невроза. Обикновено това е свързано с тръгването на детска ясла, градина, училище, преместване, развод на родителите и други стресови ситуации.

Гризането на ноктите се обяснява така: то е своеобразен рефлексен масаж на връхчетата на палците, който води до отпускане и успокояване. Естествено детето не знае цялото това сложно обяснение, а действа инстинктивно, усещайки че така се избавя от напрежението.
Как да реагирате:
Колкото и да ви е трудно в никакъв случай не се карайте на детето. Също така може да си спестите и прилагането на множеството „народни” рецепти за борба с гризането на ноктите. Такива от сорта на намазване на ноктите с черен пипер, горчица, слагане на ръкавици, обинтоване на пръстите. Възможно е детето да престане да си гризе ноктите по необходимост, но външните прояви на неврозата ще се „скрият” навътре. И никой не може да прогнозира дали след няколко месеца тези вътрешни вече прояви няма отново да избият навън под формата на астма, гастрит или някое друго заболяване. По-добре е да се изясни причината и затова се обърнете към психолог. Другият вариант е да мобилизирате себе си и околните – да бъдете спокойни, търпеливи и най-вече – любящи. Да създадете съответната атмосфера и да се опитате да му помогнете да се справи с тази ситуация.

 

 

Последна редакция Понеделник, 10 Септември 2012 09:09
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини