Baner 600x80
Петък, 20 Юли 2012 09:38

Правила за избягване на истерчни сцени


pravila_isteriaДетската истерия е пристъп на гняв или отчаяние. Детето като че ли „изпуска парата”, когато не получава това, което иска, или когато нещо не му се получава. Ето няколко правила за избягване на истеричните сцени:

Добрата почивка е сигурно оръжие в борбата с истерията.
Убедете се, че детето ви е достатъчно отпочинало, че се е наспало и не е преуморено.

Отвлечете вниманието му.
Преди истерията да е набрала обороти опитайте се да „превключите” енергията му и да преминете към друго занимание, ако то самото иска това. Ако истерията вече е започнала превключването едва ли ще ви помогне.

Опитайте с шега.
Ако истерията е в зародиш и все още не е избухнала с пълната си сила опитайте да разведрите ситуацията с хумор. Но бъдете внимателни – детето трябва да разбира че вие се шегувате, а не му се присмивате.

„Аз знам как се чувстваш”.
Назовете емоциите, изпитвани от детето „виждам, че се сърдиш” или „струва ми се, че си изморено”. Струва си детето да се научи да изразява с думи чувствата, това, което преживява, така причината за капризите и истерията отминава от само себе си.

Игнорирайте искането.
Истерията пред чужди хора принуждава родителите на компромис и задоволяване на капризите. Това обикновено води до повтаряне на ситуацията при подобни условия.

Обсъдете причините за истерията.
След като детето се успокои поговорете с детето за това, което го е разстроило. Не акцентирайте върху поведението му по време на избухването. Вместо това го прегърнете, кажете му колко много го обичате и колко ви е приятно да сте до него, когато е спокойно. Това помага на детето да се замисли над това, как поведението му действа на обкръжаващите го хора.

Обърнете се към специалист ако:
- Истериите стават все по-чести и агресивни.
- Детето продължава да изпада в истерия след като е навършило 4 години.
- Ако наранява себе си или околните и чупи вещи.

 

 

 

Последна редакция Петък, 20 Юли 2012 12:21
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини