Baner 600x80
Сряда, 09 Май 2012 12:18

5 неща, които трябва да направите за детето си, за улесните своя и неговия живот


ulesnenieНикой родител няма време да направи всичко, което би трябвало или би искал, а дори и след нечовешки улисия да го постигне за малко, няма гаранции, че това е най-доброто за децата. В крайна сметка никой не е спечелил особено от крайния си перфекционизъм, а често от него страдат и околните. Но как да изберете все пак кое да направите и кое да си спестите? Опитахме да изброим есенцията от важните неща в 5 основни принципа. Заложете на тях и спрете да се стресирате дали сте направили достатъчно, а започнете да се наслаждавате на най-ценното си - вашето дете.

 

Направете света му стабилен.

Работата ни като родители е да се убедим, че всичко важно в света на децата ни е сигурно и стабилно за тях - само така те могат да растат спокойно и щастливо и да намерят мястото и личността си. Важно е да установите граници и правила, които не се променят.

Направете го сега!

- Използвайте думата „не” мъдро (с други думи - казвайте я, когато имате намерение да изпълните забраната).

- Не се отмятайте от думите си, в случай че детето реши да не изпълни своята част от „сделката” - вашата страна трябва да е стабилна.

- Използвайте стимулите и други дисциплиниращи стратегии разумно.

- Поддържайте единен фронт с партньора си, когато става въпрос за дисциплина.

- Помнете, че дори и да е нормално да спорите със съпруга си пред детето понякога, то е абсолютно недопустимо темата на спора да е самото дете, когато то може да ви чуе.

Осигурете му малко магия.

Магията е смисълът на детството - свободата от отговорностите и задръжките в живота на възрастните. Децата имат нужда тази магия да продължи колкото е възможно повече.

Направете го сега!

- Времето за сън е вероятно най-подходящото за малко „ежедневна магия”. Не пропускайте четенето (или разказването) на вълшебна история.

- Осигурете време и пространство и детето ви ще сътвори магията само, дори това да означава то да има палатка в стаята си, за да си представя, че е на „фронта” например.

- Ограничете времето пред телевизора - компютрите и телевизията могат да убият магията, както много добре знаем.

- Създайте семейни традиции за празниците и техните вълшебства.

Научете го да различава правилното от грешното.

Детето ви трябва да знае, че е нормално да греши, но и да е в състояние да различава правилното от грешното във всяка ситуация. Детето с ясна ценностна система е щастливо дете - то знае мястото си и има по-висока самооценка и увереност.

Направете го сега!

- Изяснете си своите ценности или поне тези, на които искате да научите детето си, и се придържайте към тях старателно и постоянно.

- Давайте личен пример.

- Детето ви трябва да знае в какво вярвате вие и защо.

Забравете за „качественото” време.

Не се претоварвайте с идеята, че винаги трябва да посвещавате „качествено” време на детето си, изпълнено със забавления, поучения и всякакви пълни програми. И не попадайте в капана на вината, когато обстоятелствата не ви го позволяват. Детето има нужда от вас, от сигурното ви присъствие, дори това да означава просто да сте заедно в една стая - любовта и сигурността често са достатъчни.

Направете го сега!

- Достатъчно е да сте до детето си за рутинните неща - обличане, хранене, приспиване.

- Уверете се, че детето ви знае, че вие сте хората (мама и татко), които винаги са до него в „ежедневните битки”.

Покажете му, че броколите може да са забавни.

Начинът, по който научите детето си да вижда храната, физическите упражнения и здравето си като цяло, е от огромно значение за здравето и щастието му занапред. Твърде много от поведението и мирогледа ни като възрастни зависи от основите, положени в детството ни.

Направете го сега!

- Убедете детето си, че здравословното хранене е „нормалното”, общоприето и единствено. Тук ще трябва да онагледите с примери - ежедневни.

- Установете полезни навици - хранете се заедно цялото семейство, не използвайте лакомства за „примамка” и награда.

- Сервирайте малки порции или поне умерени.

- Включвайте детето в готвенето - така то ще има по-задълбочено отношение към храната.

- Старайте се детето ви да е активно - намерете заниманието, което му доставя удоволствие, и отделяйте време за него. Карайте заедно колело или кънки, ако това ще помогне.

 

 

Последна редакция Сряда, 24 Октомври 2012 12:36
blog comments powered by Disqus

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини