Baner 600x80
Сряда, 09 Май 2012 12:09

Детската агресия


Откъде идва детската агресия

Дали става въпрос за инстинкт? Или агресията е просто следствие от усещане за безпомощност? Дали агресията е присъща на децата от самото им раждане, или те се научават да се държат агресивно? Психологията няма категоричен отговор на тези въпроси. Според някои автори агресията е вродена част от детската индивидуалност. Други смятат, че родителите задават грешния поведенчески модел на децата си. Повечето психолози обаче са на мнение, че днес агресията не е индивидуална слабост и провал във възпитанието, а по-скоро следствие от културните и социалните обстоятелства, формиращи ежедневието ни. Понякога обяснението на детската агресия е по-лесно – те просто още не владеят социалните умения и самоконтрола, нужни, за да изразят себе си и да владеят поведението си.

agresiqТова е поправимо – нужните умения може да бъдат научени, но първо трябва да бъдат показани. Когато детето не може да намери правилните думи, за да изрази враждебните си чувства, или не е окуражавано да изразява себе си по принцип, то става раздразнително и огорчено. В други случаи детето не може да се справи с нарастващия гняв в себе си или в околните. И в двата случая децата се нуждаят да бъдат научени на приемливи и допустими начини за справяне с отрицателните си чувства и в същото време – на отстояване на позициите си, без това да вреди на околните.

Кои фактори обуславят агресията

Детето

Конкретният темперамент на детето и вече усвоените от него социални умения имат определящо значение за способността му се справи с агресията в себе си и околните. Темпераментът (или характерът) е тази част от личността, за която се приема, че е генетично обусловена. Докато децата са още малки, те проявят три основни типа характери – лесен и податлив (за щастие, най-често срещан), страхлив и чувствителен и раздразнителен и труден. За да избере работещия подход към детето си, всеки родител трябва да е наясно с характера, пред който се изправя.

Семейството

Нивото на стрес и съотношението на положителни и отрицателни моменти в отношенията в семейството влияят на процеса на „научаване” на агресията. Децата, независимо от вродените черти на характера си, копират поведението на възрастните около себе си, наблюдават и имитират начина, по който родителите им овладяват гнева и раздразнението си.

Обкръжението

Някои проучвания твърдят, че в детската ясла (градина и по-късно училище) са налице предпоставки за чести прояви на агресия. Например: доказано е, че високата температура и/или препълнените с деца помещения повишават нивото на агресия сред дребосъците.

Културата

Днес децата неизбежно са подложени на влиянието на различните медии. Моделите на поведение, които виждат по телевизията (понякога дори в детските предавания), нерядко показват „решаване” на проблем чрез физическо насилие. В детското съзнание властват оръжията на покемони и съвсем естествено те погрешно приемат, че „оръжието” е най-сигурният начин за защита и получаване на исканото.

 

 

Последна редакция Четвъртък, 25 Октомври 2012 10:14
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини