Baner 600x80
Сряда, 11 Октомври 2017 11:00

Децата и спортът 2


20170520 202522Представяме ви Емилия Крумова
Майстор на спорта по художествена гимнастика от 1989 г. Завършила НСА, степен магистър със специалност треньор по художествена гимнастика. Работи като треньор от 1994 година до сега към КХГ „Левски".

Кога започнахте да се занимавате със спорт?
Започнах да се занимавам с художествена гимнастика на 8 години. В залата ме заведе любовта към този спорт и любовта към изкуството. Харесваше ми спортът, стремежът към победа, състезанията, в същото време обичах и да рисувам. В художествената гимнастика открих и двете - сътворяваш красота спортувайки. А рисуването ми остана хоби.

Кога станахте треньор?
Да бъдеш тренъор, не е просто професия, това е призвание. Обожавам децата, контакта с тях , не мога да си представя деня ми без вперените в мен, открити детски погледи. Те израстват пред очите ми и отнасят със себе си по частица от мен, а в мен остава частица от тях...

Какво дава спорта на децата и в частност художествената гимнастика?
Художествената гимнастика е един красив спорт създаващ не само шампионки. В залата детето създава в себе си качества като самоконтрол, дисциплина, борбеност, умение да работи в екип, все качества, които изграждат един достоен човек.

Кога е най-подходящото време детето да започне да се занимава със спорт?
Нашият спорт започва в много малка детска възраст. Според мен едно дете може да влезе в залата на 4-5 години. От начало заниманията са под формата на игри, които създават сръчност, ловкост, гъвкавост. След това идват първите елементи с тяло, първите балетни стъпки, първото съчетание, първото състезание и сякаш влизаш в една приказка, от която не ти се излиза. Искаш, да станеш по-добър, да се представиш по-добре, да бъдеш оценен.

Какво ви накара да работите с деца?
Работата с деца не е лесна, и е съпътствана с трудности. Първо трябва да спечелиш доверието на детето, то да ти повярва. Ние работим в екип , всяко дете има съчетание и трябва да повярва, че ти ще сътвориш за него най-доброто съчетание, подходящо за него и то трябва да го изработи с желание. На едно състезание аз извеждам по няколко състезателки, които хем са от един отбор, хем се състезават и всяка желае да е първа. Много е важно да тренират в екип, да бъдат конкурентки на килима, но в залата и живота да са едно цяло, и да се грижат една за друга. Всичко това се случва с много, много любов и отдаденост на треньора.

Какъв съвет бихте дали на родителите?
Към родителите имам много препоръки, но ще се спра на няколко...Най-важното е да не предават своите болни амбиции на детето си. Да заведат детето в залата и да оставят специалистът, в случая треньора да си свърши добре работата. Аз знам, че всеки родител вижда в собственото си дете шампионка, но е нужна толерантност. Родителите влагат много в детето си, когато го запишат в който и да е спорт. За съжаление спортът не е безплатен и отнема от личното им време, но пък им подсигуряват здраве и ги създават като личности. Моят съвет е , че всяко дете трябва да тренира и да открие спортът, който му харесва.

IMG 4406Биляна Малджиева, 13 г., София
Учи в 95 СУ "Проф. Иван Шишманов" в езикова паралелка с Руски език. Обича да чете книги, да пише есета, мечтае да си направи собствен блог. Обича природата и често се включва в походи. Но най-много обича художествената гимнастика, която тя сама си е избрала.

Кога започнахте да се занимавате със спорт?
Започнах да тренирам сравнително късно, на пет години и половина. В едно детско филмче имаше една принцеса, която играеше с лента. И аз исках да съм като нея. Сега седем години по късно, съм в категория девойки старша възраст и играя за първа година лента. Доста трудничко е, но сбъдвам мечта. Понякога гледам как децата от малките групи се забавляват, играят всевъзможни игри, учат елементи, вълнуват се и съжалявам, че не съм започнала да тренирам по рано .

Кой ви насочи към художествената гимнастика?
Никой не ме е насочвал да тренирам художествена гимнастика. Аз си я избрах. Мама ме водеше на плуване, а аз исках да съм гимнастичка. Плаках, за да ме заведе при гимнастичките и тя ме заведе. Не знам защо, но тя мислеше, че ще ме върнат защото съм висока...Но не ме върнаха...

Каква е ролята на вашия треньор в живота ви?
В клуба, в който започнах да тренирам, бяхме десетина деца в група, на няколко правеха индивидуални съчетания . Аз бях от тези на които не направиха...И не ми направиха индивидуално една година, втора година и някак си все едно бях, част от масовка. А аз исках да се състезавам. Исках да имам шанса да се състезавам. И смених клуба. От тогава тренирам в клуб „ЛЕВСКИ". Треньорът е много важен. Безкрайно съм щастлива, че съдбата ме срещна с Госпожица Емилия Крумова. Безкрайно съм щастлива, че тя ми даде шанса и вложи много усилия и труд в това да сбъдвам мечтите си. Обичам да се състезавам, обичам самото състезание, публиката, стъпването на килима пред пълна зала сякаш ми дава криле. Връзката с треньора е много важна. Треньорът е този който създава, а състезателят е този който влага себе си ...И заедно, биха могли да направят чудеса.

Какво ви дава и какво ви отнема спорта?
Аз съм съвсем обикновена гимнастичка, като стотици други. Лутам се между А и Б категория, мечтая да играя в ЕЛИТ. И в този клуб, това може да се случи, всичко за20170520 202458виси от мен. В момента съм част от тренировъчен лагер в залата ни. Тренира ни Госпожа Нешка Робева. Чувствам се, като част от сбъдната молитва. Имаме уроци по танци, балет. Не ми се излиза от залата. Не е лесно, но когато тренираш си част от цяло и това дава сила. Аз съм в залата, защото ми харесва и защото го искам. Някой съученици са в кафетата, други са на басейни, трети са си в къщи пред компа, а аз съм в залата. Всеки прави избор..
Спорта ми дава здраве, не съм боледувала откакто тренирам. Концентрира ме, научи ме да си ценя времето. Ако не внимавам в час например, след това подготвянето на урока за следващия ден, ще ми отнеме много време, а аз нямам много свободно. Дава ми изживявания... Да съм първа с купа в ръка, да почувствам че съм оценена. Да съм последна също е усещане, някак си стимулът да докажа себе си сякаш ме обладава. Дава ми много, много приятелства. Имам приятелки в почти всеки град в България. На терена се състезаваме, но извън това ние имаме общи теми, общи фаворитки, общи мечти.

Какво ми отнема – нищо, всъщност отнема ми от преяждането с вкусните банички на баба...Прави ги страхотни!

Последна редакция Сряда, 11 Октомври 2017 11:25
Още в категорията: « Емоциите при децата
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини