Baner 600x80
Четвъртък, 31 Август 2017 14:07

Съвети за здравословно хранене у дома


Periksa-asupan-makanan-dan-minuman-yang-amsuk-kedalam-tubuh-1024x683За да създадете здравословни хранителни навици у децата, е важно да имате редовни семейни хранения, да сервирате разнообразие от здравословни основни и междинни хранения, да сте ролеви модел, като самите вие се храните здравословно, да избягвате битките за храна и да включите децата в процеса на приготвяне на храната.

Понякога здравословното хранене може да бъде трудно заради бързия и напрегнат начин на живот и да е по-удобно да си вземем бърза храна отнякъде, но с някои прости съвети може да се подобри значително храненето в семейството.

 • Семейните хранения са ритуал, който е полезен и успокояващ както за децата, така и за родителите. Децата харесват да има предвидимост в семейните хранения, а за родителите това е възможност да прекарват време заедно с децата.
 • Децата, при които има редовни семейни хранения, са по-склонни да ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни, по-малко са привлечени от нездравословни храни и навици. Семейните хранения са възможност за родителите да запознаят децата с нови храни и да бъдат пример за тях за здравословно хранене.
 • Можете да включите детето в планирането и приготвянето на храната. Важно е по време на хранене обстановката да е спокойна и да се избягват конфликтите и забележките, тъй като това създава стрес и нарушава храносмилането.
 • Избирайте здравословни храни, защото децата, особено малките, ядат това, което е на разположение вкъщи, затова е важно да купувате здравословни и полезни храни както за основните хранения, така и за междинните похапвания. Включете плодове и зеленчуци в дневния режим, като във всяко едно сервиране трябва да има от тях. За децата е добре поне 5 пъти дневно да се хранят със зеленчуци и 2-3 пъти на ден с плодове.

Няколко прости и практични съвета:

 • • Направете достъпни за децата плодовете и зеленчуците, така че когато им се яде нещо между храненията, да могат да си вземат от тях.
 • • За междинните хранения може да използвате също кисело мляко, пълнозърнести крекери или плодове.
 • • Сервирайте нетлъсти меса и добри източници на протеин като риба, яйца, бобови растения и ядки.
 • • Избирайте пълнозърнести храни, хляб и брашно, за да приемат децата повече фибри.
 • • Намалете приема на мазнини, като избягвате пържените храни и избирате по-здравословно готвене като варене, печене на скара, задушаване на пара и др.
 • • Ограничете фастфуда и бедните на нутриенти снаксове, чипсове и сладкиши. Не ги забранявайте напълно, може да ги давате на децата понякога, за да не се чувстват ограничени.

Съвети за здравословно хранене у дома


Бъдете ролеви модел. Най-добрият начин да окуражите здравословното хранене у децата, е вие самите да го правите. Децата ще следват това, което виждат всеки ден. Ако вие се храните с повече плодове и зеленчуци, те също ще го правят.
Друг начин да сте ролеви модел е да сервирате подходящи порции и да не преяждате. Говорете на децата за чувството на ситост и ги окуражавайте да спират да се хранят, когато вече са се нахранили.
Внимавайте с посланията, които давате на децата за храната. Внимавайте с диетите, оплакванията ви, свързани с теглото или тялото, защото децата ги запомнят, затова е важно да им внушите позитивно отношение към храната и храненето.

Избягвайте битките за храна на масата. Лесно е храната да стане източник на конфликти. Доста често се налага родителите да се пазарят с децата или да ги увещават, за да изядат определена храна. По-добър вариант е да дадете малко свобода на децата и да контролирате какви храни са на разположение вкъщи.
Децата е добре да имат свобода на избор дали са гладни, какво ще ядат от храните, които са сервирани, и кога са се нахранили.

Ето някои съвети:

 • • Имайте установен и ясен график на основни и междинни хранения.
 • • Не принуждавайте децата да изяждат цялата си чиния, ако са се нахранили. Научете ги да се доверяват на чувството си за глад и ситост. Като цяло избирайте малки чинии и порции, за да ограничите преяждането.
 • • Не награждавайте децата с храна и избягвайте даването на десерт като награда за изяждането на основното ястие. Вместо награди и наказания изложете аргументи защо една храна е полезна или вредна.
 • • Не използвайте храната като начин да показвате любов и като успокоение. Вместо това се доверете на физическия контакт за успокоение и подхождайте с емпатия и разбиране към емоциите и потребностите на децата.

Включете децата в решенията какво ще има за вечеря. Говорете с тях за избора на храна и какво съдържа едно балансирано ястие. Може да пазарувате с тях или да приготвяте заедно храната. Учете децата как да проверяват етикетите при пазаруване, когато да достатъчно големи. В кухнята давайте подходящи за възрастта на мъниците задачи, за да могат да участват в приготвянето на храната, и не забравяйте да ги похвалите за старанието. 
Какво съдържа едно балансирано ястие: моделът за здравословно хранене, който се препоръчва, е т.нар. модел на чинията (вместо досега използваната хранителна пирамида). Правилото е половината от чинията на детето да е за сметка на зеленчуците и плодовете (в повече да са зеленчуците, избирайте сезонни и локални плодове и зеленчуци), ¼ месо и богати на протеин храни, ¼ пълнозърнести, богати на въглехидрати храни и малко мазнини под формата на масло, сметана или растителни масла от зехтин, ядки и др.

Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант

Последна редакция Четвъртък, 31 Август 2017 14:49
Още в категорията: « Имам ли гени на бърборко?
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини