Baner 600x80
Сряда, 28 Юни 2017 13:44

Римите в живота на детето


why-your-child-needs-nursery-rhymes copyЗамисляме ли се, когато пеем песни или казваме стихчета на децата си, какво означава това за тях?
Те ни носят много – информация, традиции и характерните ни черти като народ. Те ни дават познание – знанието на нашите родственици, на нашите родители. Те са групово съзнание и трaдиции! Те са неотделима част от знанието ни за света, различни по смисъл, различни като емоция и различни като информация.

Те ни обогатяват на всички възрасти и ни носят знание за света около нас, за неговата многоликост и сложност.
Нашите майки са ни ги казвали и пели в детството, най-вероятно и техните майки също на тях, и така поколения наред... Да, стиховете и песните са носители на историята, предаване на опит през поколенията, даряване на емоция и взаимност. Но от съвременна гледна точка тяхното споделяне, четене и учене има и други позитивни страни в живота на подрастващите.
Те развиват фонологичните умения на детето и познанията му относно звуковите вериги, последователността на звуковете в тях и правилната им подредба в състава на думата. Римите помагат за осъзнаването на тези закономерности, тяхното по-лесно възприемане, запаметяване и възпроизвеждане. Слушането на детски песни и стихотворения и тяхната повторна реализация подпомага вербалната памет, езиковата компетентност и са в основата на уменията за четене, така че детето да е подготвено за този така важен процес. Благодарение на тях се осъществява по-лесен достъп до думи от дългосрочната памет, могат лесно да възпроизвеждат различни вербални стимули (дори и не-думи) и дават възможност за манипулиране с думите чисто мислено (напр. „Имаш една дума – лост, като махнеш последния звук/буква, коя нова дума ще се получи?", „Коя дума се римува с БАБА?" „Кой звук чуваш в началото на думата АКУЛА?", „С кой звук завършва думата РАК?" и др.).
Фонологичното осъзнаване е мислено представяне на звуковете и обединяването им в езикови цялости (думи). Три са важните предпоставки за добрите четивни умения: бърз фонологичен достъп до менталния речник (лексикон с богат набор от думи, които детето използва), фонологична памет и фонологично осъзнаване. А те започват да се формират на много ранен етап с предлагането на различни литературни източници.
Четенето на стихотворения заедно с детето носи моменти на радост от думите, споделени мигове на щастие и наслада от езика. Доказана е връзката между използването и разбирането на римите и бъдещите умения на детето за четене. Доброто фонологично осъзнаване е една от предпоставките детето да може да се научи да чете и пише. То трябва да е придружено и с разпознаване на буквите, за да може детето да прави звуково-буквен анализ и от говоримия език да премине към писмения. Ето и няколко предпоставки за изграждането на фонологичното осъзнаване:

  • - разбиране и използване на рими;
  • - изпълнение на слухови задачи;
  • - сливане и отделяне на части от думите („Ако махнеш първия звук/буква от думата АКУЛА, коя нова дума ще се получи?");
  • - сегментиране на звукове;
  • - манипулиране със звукове.

И тук идва ролята на римите, защото те са най-подходящи за използване от най-ранния възрастов етап. Те имат особена социална роля както в семейна среда, така и в рамките на детската група. Приятни са за слушане, лесни за възприемане, забавни за учене, лесни за запомняне и трудни за забравяне. Те могат да се използват и за останалите нива на фонологично осъзнаване (изброени по-горе).
За да могат децата да формират тези умения, на първо място трябва да имат достъп до подобен тип информация. За да имат „слух" и „усещане" за рима, тя трябва да им се предлага достатъчно често в учебна или извънучебна ситуация. Темите, които се предлагат чрез римите, може да са различни и съобразени с възрастовия период на детето. Чрез тях могат да се въвеждат различни нови познания – цветове, превозни средства, плодове и зеленчуци и много други. Лесните за възприемане стихотворения и песни са богати на рими и алитерация и не включват в себе си много нискочестотни думи, до които детето няма семантичен достъп (т.е. които не разбира). Първите предложения могат да са много популярни, а след това да се разнообразяват в сферите, които са интересни на детето. Ако детето е добре запознато с подобен тип текстове, търси ги целенасочено, иска да му се четат и ги заучава, това може да бъде показателно за бъдещите фонологични умения, които са неизменна част от езиковата компетентност и със сигурност ще допринесат за добрите четивни умения.
Те подпомагат уменията да се чака и слуша внимателно, да се запаметява, да се предусеща и предвижда, да се следва идея. Спомагат за усъвършенстване на вербалната изява, обогатяване на речника, речева плавност, ритъм на думите и подобряване на разбирането. Възприемането на текстове, съпроводени с музика, също оказва положителен ефект върху фонологичното осъзнаване, увеличава речниковия запас, разпознаването на думи и техния състав. Проучване показва, че четенето на рими на тригодишна възраст води до тяхното осъзнаване на четири и фонологично осъзнаване и готовност за четене на 5 години.
Това не е универсална закономерност, но ето няколко причини римите все още да имат място в живота на детето, дори и през 21 век:
Те развиват мозъчните функции – повторението им развива езиковите способности и паметовите възможности на детето, които имат приложение във всички дейности от живота. И дори да не могат да четат, децата от ранна възраст разбират какво е литературата и за какво се използва книгата – нейният преносител. Тя им носи слухови стимули, зрителни - чрез картините, които виждат или си представят, и вербални - чрез тяхното възпроизвеждане.
Четенето на рими и истории е ритуал, които носи информация, съхранила се във времето. Прави мост между поколенията, създава традиции и съхранява родовата принадлежност.
Използването на рими и пеенето на песни създава връзка между децата, прави ги по-близки, а знанието универсално. Затова са толкова подходящи за групови занимания – използват се и в детската градина, и в училище. Изграждат усещане за ритъм, за увереност, езикова компетентност и желание за публична изява.
За децата те са забавление – харесва им начинът, по който звучат, и това ги мотивира да ги заучават. Понякога могат да не достигат до пълното значение на текста, но въпреки това именно той им отваря врата към света на възрастните и неизчерпаемото литературно знание, което ги очаква.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Сряда, 28 Юни 2017 15:32
blog comments powered by Disqus

baner 300x300px

baner 300 300

baner300x300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини