Baner 600x80
Петък, 07 Април 2017 12:08

Логопедична работа и упражнения при деца с ортодонтски проблеми


Fotolia 80763125 Subscription Monthly MЗъбно-челюстните проблеми могат да дадат своето отражение върху точността и разбираемостта на говорната продукция. Причините за това са много, но това, което може да бъде извършено ползотворно в логопедичния кабинет, е: премахването на вредните орофациални навици, които могат да останат незабелязани до късна възраст, осъзнаване и подобряване на движенията на долната челюст, езика, бузите и устните.

Защото ако тяхната дейност не бъде оптимизирана, резултатите от ортодонтската намеса могат да бъдат разрушени от нефункционалната дейност на вече изброените структури, отнасящи се до оралната моторика.
Тя се изразява в използването и функцията на мускулите на лицето (устните, бузите, езика и челюстта), които детето използва за дъвкане, преглъщане и, разбира се, артикулация. Техните движения трябва да са координирани, с подходяща посока и сила, така че да са максимално точни и насочени при осъществяването процесите на хранене и говор. Осъзнаването на тези движения е първа стъпка в логопедичната работа при деца с ортодонтски проблеми, които със сигурност ще бъдат обвързани и с нарушена говорна продукция.
Една от причините за неточността и затрудненията на движенията на артикулационните органи е хипореактивност или хиперреактивност в рамките на устната кухина. Знаци за това могат да се видят още в първите месеци на бебето – липсата на желание за поставяне на предмети в устата, отказ от твърди храни, непоносимост към парчетата в храната, избирателност към вкусове и текстури, трудности със захранването и въвеждането на нови храни. Това може значително да затрудни движенията в устната кухина и да засегне процеса на хранене още в този ранен период, което е вследствие на атипичните отговори, формирани към различни стимули, попадащи в устата. Ето защо дори на един по-късен етап в развитието си, когато детето попадне в логопедичния кабинет, то бива „връщано" към този период, така че да се подобрят отговорите и формираните след тях движения.
Още през първите години от живота на детето се формират ефективните движения на устните, бузите, долната челюст и езика. А те са важни за целия му живот.
Движения на долната челюст – около 5-6-и месец могат да се видят дъвкателни движения, които не са контролирани, а резултат от рефлекс, с който бебето разполага още от раждането. Но макар и като несъзнателни движения, те го подпомагат при ядене на ронлива и мека бисквита (с ротационни движения на челюстта и такива нагоре-надолу). Може да я държи между зъбите и венците, след като възрастният подаде малко парченце (9 месеца). А около годинка детето ще може да си отхапе само парченце от нея, но едва след още половин година ще може да направи това и с по-твърда. А след двегодишна възраст детето може да дъвче храна и от двете страни на устата, както и да отвори устата достатъчно, за да се справи с различни по твърдост и големина храна.
Движения на езика – в първите месеци той се движи напред-назад, за да се осъществява сукането. Около 6-и месец започват по-активните движения нагоре-надолу по време на дъвкане и мачкане на храната в устата. Латеризацията на движенията може да започне след 6-7 месеца, когато се поставя храна отстрани в устата между венците. През следващите три месеца бебето се научава да премества храната от езика към лявата и дясната страна и обратно, но това умение се усъвършенства до втората година, когато вече активно повдига върха на езика, за да преглътне хапката си. Това е едно от най-важните движения, което е цел и на логопедичната терапия в по-късна възраст.
Движения на устните – през първите месеци те се издават напред по време на сукане. Стават по активни през 9-и месец, когато се движат заедно с долната челюст, за да асистират по време на хранене. А след това те започват да се движат при почистването на храната, попаднала върху тях (12-и месец) и наместват храната по време на дъвкане. След няколко месеца те са плътно прилепнали и не позволяват парчета да излизат извън устата, което се затвърждава до втората година.
Както става ясно, след втората година на детето голяма част от движенията, изпълняващи се от оралните структури, е овладяна. Така че още в тази ранна възраст могат да се появят трудности при тях, а те да дадат своето отражение върху положението на челюстите и зъбите. Затова е добре да се предоставят правилни стратегии още тук, за да не се затвърди погрешният модел от движения години наред.

 • В логопедичния кабинет

Всяко дете може да прави упражнения, за да оптимизира тези движения, да се разшири обемът им и те да са по-координирани. Това е един минимум, който детето трябва да може да покрива, за да даде ясен сигнал, че осъзнава и може точно да изпълни изолирани или поредица от движения с части от оралните структури. В логопедичния кабинет те се комбинират с множество техники и терапевтични стратегии за подобряване на оралната моторика, която може много да подпомогне ортодонтското лечение, да оптимизира неговите резултати и да гарантира неговите успехи.

Упражнения за устни:

 • Отваряне и затваряне на устата;
 • Даване на целувка със силно изтеглени устни напред;
 • Редуване на широка усмивка и отпускане на устните и бузите;
 • Силно стиснати устни и отваряне със силен тласък (така че да се чуе звук като от шумна целувка);
 • Издуване на бузи, докато устните са силно стиснати.

Упражнения за език:

 • Изплезване на езика;
 • Движение на езика от единия ъгъл на устата до другия (бавно и с върха на езика);
 • „Докосване" на брадичката и носа с език;
 • Избутване на бузата с език отвътре – упражнение „бонбонче", при което се редуват двете страни;
 • Облизване на горната и долната устна;
 • Скриване на върха на езика зад горните резци и зад долните с редуване.

Упражнения за челюсти:

 • Отваряне на устата възможно най-широко;
 • Бавни и бързи движения на долната челюст вляво и вдясно;
 • Движения на долната челюст нагоре-надолу бавно и бързо.

Тези упражнения се базират на всички изброени умения, което бебето има още около втората си година. Но добре е да се знае, че те не могат да заместят терапевтичната интервенция, тъй като не са в контролирана среда и не може да се гарантира тяхното правилно изпълнение в домашни условия без точните насоки на специалист. Всеки случай е индивидуален и спрямо него и потребностите на всяко дете се изработва най-точната логопедична стратегия за подобряването на движенията, необходими за хранене и артикулация.

Симона Миланова, логопед

Последна редакция Петък, 07 Април 2017 12:25
blog comments powered by Disqus

miniland

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини