Baner 600x80
Четвъртък, 08 Декември 2016 12:56

Куклата и детето


girl child doll mood 2284x1713Куклата живее в логопедичния кабинет. Има я в множество варианти, защото тя винаги е желан другар в играта. Помага да се опосредства общуването или да се намери по-лесен път до детето. Тя има множество роли, много функции и лица.В логопедичните кабинети куклата ни помага да формираме соматогнозиса (познанието за собственото тяло) у детето. Той е в основата на опознаването на себе си и заобикалящия свят. Детето трябва да знае какви са границите на собственото му тяло. А куклата представлява умален техен образ.

Чрез нея детето учи различните части на тялото, прави техни мислени репрезентации в представите си, сравнявайки ги с вече съществуващите за собствения си облик. И пренася върху нея опит и познания както за собственото си тяло, така и за света около себе си. Чрез куклата детето учи как да разполага различните части на тялото, така че да се имитират различни действия. То може да учи базови езикови понятия – дрехи, мебели, прибори за хранене, плодове и зеленчуци и много други. Защото куклата много бързо става „добър приятел", който иска да се храни, спи, облича, къпе и ходи като истинско дете. Тя може да подпомогне развиването на сръчността на детето – при обличането на дрехите й; на координацията – при храненето й; на праксиса (двигателните навици) – чрез реализиране на серия от последователни стъпки и други. С куклата детето играе „наужким". То реализира вече наличните си познания, като всичко чуто, видяно или направено може да се проследи в играта. Тя може да се използва за развиване на глаголна система, употребата на предлози и други служебни думи, както и за по-доброто разбиране на събирателни понятия и думите, влизащи в техния състав. Какво са дрехи, мебели или различни храни? В играта си детето реализира техните функции и предназначението им, наблюдавани вече в реални ситуации. То може да претворява спомени от минали събития като пътувания, почивки, празници или други актуални за детето случки. Липсата на този тип игра показва нарушения в представите, познанията и мисленето на детето.
Чрез нея то предава мисли, чувства и взаимоотношения. Толкова много неща могат да се видят в отношението на детето към куклата – всичко, на което става свидетел, което долавя в общуването с близките и създаването на връзки с приятели. Много често е готово пред куклата или чрез нея да предаде свои мисли и страхове, които не може да сподели с родителите си или за които то самото не си дава сметка, за да ги назове пред тях. Детето разкрива пред куклата сложните семейни отношения и чувствата, които има към близки и познати. Може да даде свободен израз на емоциите си, защото знае, че това другарче няма да го съди или санкционира за постъпките. В този случай куклата може да има освен разкриваща и терапевтична функция, така че да се подпомогне малчуганът да разбере по-добре определени ситуации, да преосмисли чувствата и емоциите си.
Пресъздава роли
В своята игра детето заема ролята на човека, с когото се идентифицира. То възприема негови качества и действия като свои и започва да ги предава на куклата. Може да я определя като добра, лоша, послушна или палава, срамежлива, закачлива или невъзпитана. Заемането на отбранителна, силова и примиренческа позиция също е възможно да се разкрие в претворяването на различни ситуации. Чрез включването на друг участник в играта (терапевт или член от семейството) детето може по-лесно да пресъздаде сложността на заеманите от него роли.
Каква кукла да изберем за детето?
Разбира се, първият вариант трябва да е парцалената кукла. Можете да я предложите още след шестия месец на бебето, но е напълно възможно то да започне да й обръща по-съществено внимание след първата си година, като започне да показва части от лицето й след запитване (или ръцете, краката и коремчето). Ако й дадете заедно лесно име, детето може да започне да я назовава и търси чрез него за игра. Колкото и странно да е, момченцата също искат да играят с детски кукли, така че не ги лишавайте изцяло от тази възможност. Можете да намерите нещо по-момчешко, което да му предложите – тип кукли за ръка пожарникар или полицай. На детските площадки момченцата винаги усещат притегателната сила на куклите, бутани в колички. Искат да ги разглеждат и играят с тях. Човешката фигура и възможността да приложат наученото от своите родители провокира и тях към игра. Първият вариант за кукла трябва да е много внимателно подбран, да е подходящ за толкова малка възраст, по-възможност от естествени материали, без много елементи и да няма нищо по нея, което да може да се откачи. И да, пластмасовата кукла още няма място сред вещите на бебето. Следващият добър вариант са големите кукли за ръце – мъпет. Освен размерите хубавото при тях е, че имат уста, която може да се движи, докато разигравате сценка пред детето. С малко преправяне на гласа то остава с впечатлението, че не вие му говорите, а куклата. Общуването с нея със сигурност ще му донесе голямо забавление. Тя може да помага и в различни ежедневни ситуации като хранене, събиране на играчки, миене на зъби и т.н., защото правилата и препоръките на куклата, придружени с различни демонстрации, могат да се окажат по-приятни за изпълнение и предпочетени пред наложените от родителите.
На следващо място идва „бебето кукла". Близкият образ до този на детето веднага привлича за игра с него. Аксесоарите за хранене, обличане, спане и др. могат да покажат нивото на социална адаптивност на детето. И каква е неговата компетентност да се справи в сходни ситуации не само спрямо себе си, а и с друг обект.
Куклите с подвижни крайници също са добър вариант за игра при децата около тригодишна възраст. Те могат да манипулират с нея, да я разполагат в различни позиции, да я придвижват и да имитират различни дейности от ежедневието или да претворяват желания и намерения. Тук добро допълнение могат да са къщите за кукли и множеството аксесоари за тях, които ще помогнат да детето да разгърне мисленето си и своята езикова компетентност. Могат да се подпомогнат прагматичните и социалните умения, като детето се научи да съобразява определена ситуация - особено ако в играта се включи и събеседник, да се подпомогне детето в отговарянето на различни въпроси и да търси изход от определени проблеми, които биха могли да възникнат в реалния живот.
Тя претворява мисли и чувства, образова и възпитава, от неодушевен предмет става играчка с богата душевност. Куклата!
Симона Миланова, логопед

Последна редакция Четвъртък, 08 Декември 2016 13:05
blog comments powered by Disqus

3

baner 300x300px

baner 300 300

MN

banner-moeto-bebe-opt

single parent200

300x300_9_plus-01

1-bebeta

fitpersona

Kuhni Bulgarche New logo final

Попитай специалиста

Ugrinova-homeopatia Д-р Зорка Угринова

Лекар хомеопат
www.phytolek.com

Член на Управителния съвет на Българската медицинска хомеопатична организация. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни статии. В своята лечебна практика д-р Угринова прилага и фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пазaрувайте лесно онлайн

9plus_logo-01

Магазини